Croque madame er den kvindelige udgave af den klassiske franske croque monsieur med et spejlæg tilføjet på toppen. Få opskriften her.
Croque madame kunne måske lyde som en mere let udgave af den klassiske croque monsieur, men der hverken sparet på kalorier eller tilsat grønt til den lækre sandwich. Snarere tværtimod.
Den er meget lig en croque monsieur, der er blot tilføjet lidt ekstra protein i form af et spejlæg på toppen.
Madame og mademoiselle
Det franske navn kan oversættes til noget i retning af en sprød frue.
Ifølge nogle kogebøger og madsites kommer navnet croque madame, der er den feminine udgave af en croque monsieur (en sprød herre), af spejlæggets form, der kan ligne en kvindes bryst.
Der findes også en croque mademoiselle, en sprød frøken, der er en lettere og vegetarisk version af sandwichen med for eksempel ost, tomat, salat og krydderurter.
Opskrift på croque madame
Ingredienser
- 4 skiver hvedebrød fx surdejsbrød
- 100 gram creme fraiche
- 100 gram ost fast modnet fx vesterhavsost
- 1 spsk dijonsennep
- salt og friskkværnet peber
- 100 gram skinke kogt
- 4 æg
- Evt. friske krydderurter fx timian
- smør til stegning
Sådan gør du
- Riv osten groft og bland den med creme fraiche og sennep. Justér mængden af sennep alt efter, hvor stærk du vil have din croque madame. Smag til med salt og peber.
- Halver brødskiverne. Fordel ostecremen på alle brødskiverne og kom en skive skinke på hver anden brødskive. Læg de resterende brødskiver ovenpå skinken med ostecremen nedad mod skinken.
- Smelt en god klat smør på panden og kom sandwichen på panden. Steg den ved middel varme til den er gylden og sprød.
- Smør oversiden af den sammenklappede sandwich med smør og vend den, så den også bliver stegt gylden og sprød.
- Sandwichen er færdig, når den er gylden og sprød på begge sider og ostecremen er smeltet en smule.
- Steg de fire æg til spejlæg og læg et spejlæg ovenpå hver sandwich.
- Drys med en smule frisk krydderurt og lidt friskkværnet peber og server, mens de er lune.
Serveringsforslag
Sandwichen egner sig rigtig godt til en god og solid morgenmad med det spejlede æg på toppen.
Den kan dog også sagtens spises til frokost eller aften, hvor en frisk salat passer godt til som for eksempel friske cherrytomater med balsamicodressing.
Se også disse lækre opskrifter:
Comments
No Comments