Her er min opskrift på parisertoast, der er en toast med ost og skinke. Parisertoasten stammer fra Frankrig, og kan laves i ovn, på pande eller i toaster.
Parisertoast er blevet et populært og let måltid for mange, og den er da også utrolig nem at lave.
Ganske vist er der stadig mange, der blot køber den frosne og færdigproducerede udgave, men det er faktisk synd, for du kan nemt og hurtigt lave din egen parisertoast med skinke og ost.
Og her kan du så selv vælge om du vil lave den færdig i din toaster, på panden eller i ovnen. Alle tre muligheder for tilberedning er nemlig gode.
Hvorfor hedder det en parisertoast?
Du har nok allerede gættet det. Parisertoasten stammer fra Frankrig, nærmere bestemt Paris, hvad navnet jo tydeligt antyder.
På fransk hedder den i øvrigt en Croque Monsieur, og den blev muligvis første gang serveret tilbage i 1910 på en café i det centrale Paris.
Cafeen lå på Boulevard des Capucines, men ejeren af stedet havde muligvis inspirationen til den sprøde toast fra det sydøstlige Asien eller Australien, hvor man tidligere kendte til en lignende ret med sprøde skiver brød.
Opskriften er beregnet til fire personer, hvor der laves to parisertoast til hver person.
Opskrift på parisertoast
Parisertoast (opskrift til ovn, pande og toaster)
Ingredienser
- 16 skiver toastbrød - gerne fuldkorn
- 16 skiver ost
- 8 skiver kogt skinke
Sådan gør du
- Læg en skive toastbrød på bordet/et skærebræt, derpå lægges en skive ost, en skive skinke og endnu en skive ost. Slut af med en skive toastbrød.
- Man kan skære kanterne helt lige hvis man synes det, eller lade være. Jeg foretrækker man bare rister en parisertoast med kanterne på.
- Lægges i toaster og toastes indtil osten er smeltet, og brødet er gyldent.
- Fortsæt på samme med de øvrige toasts. Normalt kan man toaste to ad gangen, så det tager ikke så lang tid at lave dem alle.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Parisertoast i ovn
Du kan også lave din parisertoast i ovnen. Og det er meget nemt.
Fremgangsmåden er selvfølgelig som ovenstående, hvor hver toast består af brød, to skiver ost og en skive skinke.
Her tændes ovnen på 200 grader varmluft, og parisertoasten skal have cirka 10 minutter.
De er færdige når brødet er gyldent og sprødt, og osten er smeltet.
Croque Monsieur på pande
En tredje mulighed er, at du laver din parisertoast på panden. Den kaldes også Croque Monsieur.
Her kommes en smule smør på panden, hvorefter toasten steges indtil de er sprøde og osten er smeltet.
Vend gerne parisertoasten nogle gange undervejs, og du kan lave et par stykker ad gangen.
Ekstra sprødt toastbrød
Vil du kræse lidt ekstra for parisertoasten, kan du smøre hver brødet med smør inden det steges.
Saml toasten, og smør derefter smør på over- og undersiden af toasten. Så bliver den ekstra sprød når den tilberedes.
Se også min opskrifter på:
Vibeke
Smør lidt sennep på toastbrødene inden der lægges ost og skinke.
pidj@vordingborg.dk
Fik et fif fra nogle år siden fra veninde (og har siden set det i Samvirke): Læg et stykke bagepapir i bunden af toasteren, så slipper man for brændt ost, som sidder fast 🙂
Er i øvrigt helt enig med Anette4444 - cheddar eller anden ost med smag!!!
Anette4444
Det er nemlig lige præcist super nemt at lave selv - ingen grund til at købe det frossent.
Må jeg desuden anbefale at osten er cheddarost - giver lidt ekstra smag (både Rema og Føtex har nogle gode - ikke de der “toast oste”)
Jeg laver min toast i en toastmaskine, og personligt synes jeg toasten bliver mere lækker og sprød når der kommer smør på ydersiden. Tricket er, at man skal købe en bagespray - fx den fra Lurpak. Spray ydersiden af brødet, og så kan man lynhurtig “samle” toasten samtidig med den lægges i maskinen....det kan godt blive lidt fedtet når man står med alm smør - men brug en spray. Dit liv bliver ikke det samme igen;-)