Fougasse er et fransk landbrød med en karakteristisk form, der gør brødet sprødt. Her får du en nem opskrift på et brød med rosmarin og hvidløg.
Fougasse er et klassisk landbrød fra Provence-området. Fans af Den Store Bagedyst har formentlig set deltagerne kæmpe med at skabe det karakteristiske hvedekorn-mønster.
Men denne type brød stammer i virkeligheden fra romer-riget. Her bagte man fladbrød over gløder for at måle om temperaturen var høj nok til at bage et almindeligt brød.
Fougasse er i familie med en række brød som focaccia, der er udviklet efter princippet om, at det skal bages i en fart.
Du spiser dette brød til supper og simreretter, men det er også fint til en let anretning med olivenolie, ost og nødder. Jeg har valgt at komme hvidløg og rosmarin i brødet, så det får en interessant smag.
Det kan naturligvis byttes ud med alle mulige andre krydderier som oregano eller slet og ret en Provence-krydderiblanding.
Opskrift på Fougasse brød
Fougasse
Ingredienser
- 3 dl hvedemel
- 2 dl Manitoba hvedemel
- 1 tsk salt
- ½ brev tørgær
- 1,5 spsk olivenolie
- 1.75 dl vand
- 1 spsk frisk rosmarin - hakket
- 3 fed hvidløg - hakket
- 1 tsk timian
Sådan gør du
- Bland de tørre ingredienser: Tørgær, mel og salt.
- Tilsæt hvidløg, rosmarin samt vand og olie. Rør hurtigt sammen.
- Ælte dejen, til den er elastisk. Form den til en kugle og læg den til hævning i en skål med et viskestykke over.
- Lad dejen hæve i halvanden time, til den er ca. dobbelt så stor.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft med undervarme.
- Del dejen i to. Nu skal du lave formen på brødene.
- Ælt den ene klump i et par minutter. Tryk den derefter flad med dine fingerspidser. Man kan bruge kagerulle, men det giver ikke samme rustikke look. Når dejen er trykket flad, former du den som et blad ved at trykke og hive.
- Herefter skærer du mønstret: Skær to lange streger ned på midten, så der næsten ikke er brød mellem de to streger. Skær derefter tre-fire snit på tværs fra midten og ud på hver side.
- Du skal herefter trække eller hive hullerne større, så du er sikker på, at de ikke bliver bagt sammen i ovnen. Er du i tvivl om, hvordan kan du se klip op YouTube.
- Gentag med dej to. Bag brødene i ovnen i 15-20 minutter afhængigt af, hvor sprødt brød du ønsker. Skal det være meget sprødt, skal de have mindst 20 minutter. Skal de være bløde og saftige indeni, skal de ud efter et kvarter.
- Tag brødene ud af ovnen og pensl med en god jomfruolivenolie.
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
Så er dit lækre fougasse brød klar til servering - velbekomme.
Se flere lækre brødopskrifter her:
Kjeld Jensen
I Provence er den meget ofte lavet med fedtegrever, men det foreslår du slet ikke?
Mvh Kjeld Jensen
Karen
Det er så let og dejlig en opskrift. Ca. 15 min, så syntes vi den er bedst. Krydderierne gav jeg lidt varm olie 50 gr. og lod det trække i en time. Altså for en smag