Chokoladekage. Den elsker vi alle. Her får du den bedste opskrift på Danmarks mest populære kage, og den er heldigvis utrolig nem at bage.
Alletiders mumse chokoladekage er en af de mest populære og bedste kageopskrifter i Danmark, og den er nem at lave i en stor eller mindre bradepande.
Her får du en både nem, svampet og luksus chokoladekage, der smager himmelsk godt. Den bages med kakao, men du kan også komme rigtig chokolade i, hvis du mere er til det.
Dejen er hurtig at røre sammen, og så er det bare at vente mens den bages færdig i ovnen.
Opskriften er beregnet til mindst 10 personer, og i min video kan du se, hvordan du nemt bager kagen i en mindre bradepande på ca. 33 gange 23 centimeter. Den har i øvrigt en rigtig god holdbarhed.
Verdens bedste chokoladekage kan sagtens laves i en hel bradepande, og så passer den eksempelvis til en fødselsdag med mange gæster. Her laver du en dobbelt portion chokoladekagedej, som fordeles i en stor bradepande, der passer til din ovn.
Du kan med fordel beklæde bagepladen med bagepapir. Brug evt. to stykker bagepapir, og pensl overlappet med lidt æg. Bagepapiret skal dække kanterne. God bagelyst.
Se også mine bageopskrifter på:
Opskrift på chokoladekage
Chokoladekage
Ingredienser
- 150 gram smør
- 60 gram kakao
- 250 gram hvedemel
- 300 gram sukker
- 1 teske bagepulver
- 1 teske natron
- 1 nip salt
- 250 gram vand
- 2 æg
Glasur
- 50 gram sødmælk
- 25 gram kakao
- 200 gram flormelis
- 2 teske kanel
- 50 gram smør - meget blødt
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 170 grader varmluft.
- Vej 150 gram smør af i en lille gryde og smelt det derefter ved lav varme.
- Rør derefter 60 gram kakao ud i smørret.
- 250 gram hvedemel vejes af i en stor skål sammen med 300 gram sukker, 1 teske bagepulver, 1 teske natron og 1 nip salt. Du kan med fordel sigte de tørre ingredienser.
- Tilsæt derefter 250 gram vand og 2 æg til de tørre ingredienser, og pisk det samme med en el-pisker. Tilsæt også det smeltede smør og kakao, og pisk til en ensartet dej.
- Beklæd en bradepande (cirka 33 gange 23 centimeter) med bagepapir, og fordel dejen i den.
- Alletiders mumse chokoladekage bages nu i 35 minutter på næstnederste rille, hvorefter den køles af.
- Imens lunes 50 gram sødmælk til glasur. Det må ikke koge, men skal blot varmes op.
- Vej 25 gram kakao af sammen med 200 gram flormelis, og bland 2 teske kanel i. Rør det sammen med den varme mælk og 50 gram smør (skal være meget blødt), og rør indtil glasuren er blank.
- Hæld glasuren over chokoladekagen, og lad igen kagen hvile indtil glasuren er stivnet.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips til bagning af chokoladekage
Den færdigbagte kage skæres ud i passende stykker, men lad dem ikke være for små.
Kagen og opskriften kommer Helle Brodt Hansen i Sorø, og jeg har fået lov til at bringe opskriften her på Madens Verden. Faktisk er opskriften fra Helles farfar, der havde en bagerbutik, og resten er, som man siger, historie.
Navnet "alletiders mumse chokoladekage" skyldes egentlig Helle Brodt Hansens storebror. Han syntes nemlig at kagen var "mums", og derfra kommer så navnet på den populære kage.
Kagen her er lavet med vand, men du kan også bage en lækker chokolade kage med kærnemælk, som en del bagere anvender i deres opskrift. Det øger blandt andet holdbarheden i en kage. Generelt er holdbarheden dog rigtig fin på kagen, som sagtens holder sig frisk i flere dage.
Kan man fryse chokoladekage?
Svaret er ja. Chokoladekagen er fremragende at fryse ned. Faktisk synes jeg at kagen ofte bliver endnu bedre af det, så du skal ikke være nervøs for at komme den færdigbagte kage i fryseren.
Du skal vente til kagen er kølet helt af, og derefter pakkes kagen ind i husholdningsfilm og et stykke alufolie. Læg derefter kagen på frost. Når du så skal bruge kagen, tages den op en lille times tid før den skal på bordet.
Pak kagen ud og lad den stå ved stuetemperatur i cirka 45 minutter, for så er den helt perfekt at servere.
Chokoladekage i airfryer
Kagen kan selvfølgelig også bages i en airfryer, hvis du er så heldig at have sådan en.
Her får du opskriften på chokoladekage i airfryer.
Uden hvedemel
Vidste du, at du også kan lave den bedste chokoladekage uden mel? Det kaldes også for en Gateau Marcel, og er opfundet af kokken Michel Michaud, der har huseret på Mols i mange år. Michel Michaud er i øvrigt en rigtig Michelin-kok, så han kan sit kram.
Gateau Marcel er som sagt en kage uden mel, men den smager altså vanvittig godt. Og den er god til glutenallergikere.
Hvor meget kakao og chokolade må man spise?
Både kakao og chokolade er lækkert, også i en kage som. denne.
Men generelt råder Fødevarestyrelsen til, at man nyder kakao og chokolade med måde.
Advarslen skyldes mængden af cadmium, der blandt andet findes i netop i disse produkter. Især i mørk chokolade kan mængden af cadmium være højt.
Cadmium oplagres i nyrerne, og et for højt indhold kan i værste fald medføre skader på nyrerne. Og halveringstiden er mellem 10 og 30 år, så det tager lang tid at få det ud af kroppen.
Typiske spørgsmål om chokoladekage
Laver du en dobbelt portion af denne chokoladekage i en hel bradepande på ca. 35 gange 40 centimeter, så er der kage nok til i hvertfald 25 personer. Men det afhænger selvfølgelig af kagesulten.
Du kan sagtens bage chokoladekagen dagen før den skal serveres. Faktisk bliver den kun bedre af det, så det vil jeg klart anbefale.
Ja, kagen kan sagtens serveres uden glasur. Det er en svampet og lækker chokoladekage, og den kan fint spises uden glasur på toppen.
Det bedste er at pakke rester af chokoladekagen ind i en plastikpose, og derefter blot opbevare kagen ved stuetemperatur. Her holder den sig fin og frisk i op til 5 dage. Uden at blive tør. Når du ikke at spise kagen inden da, kan du med fordel komme den i fryseren.
Du kan sagtens fryse rester af chokoladekagen ned. Det er en god idé at skære den ud i passende stykker inden turen i fryseren, så du altid kan tage et stykke op.
Det bedste er at lade kagen tø op ved stuetemperatur. Så tag et stykke kage op, læg den på en tallerken på køkkenbordet, og efter en time chokoladekagen klar til servering.
Kagen er bedst med smør, men du kan udskifte smørret med olie og ellers blot følge opskriften. Her skal du lige omregne lidt, da 100 gram smør svarer til 85 gram olie.
- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Nina
Den er bare god simpelt
Holger Rørby Madsen
Mange tak, Nina - godt at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Karin
Nem, saftig og meget lækker chokoladekage. Kanelen i glasuren gir et fantastisk tvist.
Christine muxoll
Hej madens verden læser ofte vor flydendevæske står i gram hvorfor kan man ikke skrive det i dl? Med venlig hilsen opskrift bruger. Tak for deg mange dejlige og nemme opskrifter.
Mille
Hvad er fidusen med at blande kakaopulveret i det smeltede smør først, i stedet for at bare at blande det med resten af de tørre ingredienser?
Birgitte
Hejsa😊
Har bagt denne kage flere gange, så lækker!👏😋
Kan man erstatte kakaoen med marcipan. Skal bage to sommerfugle kager til mit barnebarns fødselsdag. 🦋🇩🇰🌸
På forhånd tak
Birgitte.
Lone Greve Østergaard
Hejsa
Hvor mange grader ved alm ovn?
vh Lone
Holger Rørby Madsen
Hej Lone
Ved alm. over- og undervarme skal du bage chokoladekagen ved 185 grader. God bagelyst 🙂
Alt det bedste
Holger
Jolanda
Her skriver du 185 grader, men i opskriften står der 170. Nu spørger jeg bare. Hvad er den rette temperatur?
Hilda Hass
I har ret
. Den er mega super lækker
Anne -Sofie A
Altså vandet er koldt/tempereret?
Husker fra min barndom at man kom kogende vand i dejen?
Holger Rørby Madsen
Hej Anne Sofie
Ja, det er bare koldt vand fra hanen. Jeg har ikke prøvet med kogende vand, men det kan du muligvis også anvende. men jeg kan fortælle, at chokoladekagen bliver fin med koldt vand 🙂
Alt det bedste
Holger
Iben
Så god og nem kage - jeg skifter dog vandet ud med vanille yoghurt og det bliver den bestemt ikke ringere af.
Berit
Hej Holger...Jeg glæder mig til at bage kage, er det en god ide, at putte hakkede hasselnødder i.
Hilsen Kalundborg genseren.
Holger Rørby Madsen
Hej Berit
Du kan roligt glæde dig, og jeg tror da hasselnødder vil passe fint i sådan en chokoladekage 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Stephanie Juul
Utrolig lækker og nem kage
Gitte Jensen
Så lækker en chokoladekage
Maria
Hej Holger.
Når du skriver smør - mener du så rigtig smør eller bruger du noget som kærgården eller lignende? Ift. Vand eller udskiftning med kærnemælk, betyder det noget for konsistensen? Jeg har lige bagt din kage, smagen er rigtig god men syntes den er lidt tør i krummen.. Jeg har brugt kærgården da det var hvad jeg havde og halvt af hver vand/kærnemælk.
Med venlig hilsen Maria
Holger Rørby Madsen
Hej Maria
Godt spørgsmål - og det er altid rigtig smør. Måske er det også forklaringen, hvis kagen føles lidt mere tør 🙂
Man kan godt bruge smørbart smør, der jo er et blandingsprodukt, men det giver et andet resultat.
Alt det bedste
Holger
Jeanette
Super god, nem og hurtig kage og så er den tilmed rimelig billig at lave. Laver den ofte når der er fødselsdag. Den er også super efter den har været i fryseren.
Holger Rørby Madsen
Hej Jeanette
Tak for det og det er dejligt at høre. Ja, chokoladekagen har faktisk en virkelig god holdbarhed, og den er bestemt ikke ringere efter en tur i fryseren 🙂
Alt det bedste
Holger
Jette Toft Møller
Hej Holger, hvor meget nutella kommer du i kagen?
Jeg har læst, hvor du skriver, at du også kommer nutella i kagen, det kunne jeg godt tænke mig at prøve, venlig hilsen Jette.
Marianne Pedersen
Kan man fryse kagen med glasuren på ?
Marianne Pedersen
Hejsa.
Når man fryser chokoladekagen, er det så også med glasuren på?
Glædelig mig til prøve den, jeg skal lave en kagemand ud af den 🤗
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Jeg har gjort begge dele. Måske er den bedst hvis man venter med glasuren, men den er faktisk fin uanset hvad. Så kan du vente med glasuren, så gør det - og ellers fryser du bare det hele.
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Jozette Blum
Hej,
Virkelig lækker chokoladekage som jeg har brugt af flere omgange!
Jeg kan læse at den kan fryses ned, kan den også fryses med glasuren på?
Mvh Jozette
Minnie
Hej.
Er det okay hvis man har glemt at putte smør i glasuren?
Holger Rørby Madsen
Hejsa
Ja, men din glasur bliver lidt anderledes 🙂
BH Holger
Hanne Frederiksen
Hej Holger.
Din side har bare de bedste opskrifter. 🙂 Kan kagen bages med sødmælk?
Mvh Hanne.
Holger Rørby Madsen
Hej Hanne
Tak for de pæne ord - det glæder mig.
Ja, du kan sagtens bare chokoladekagen med sødmælk.
Alt det bedste
Holger
Betina
Hvordan undgår jeg, at kagen hæver for meget op i midten når den er i ovnen, det er nemlig lidt svært at fordele glasuren ordentligt 🙂
V.h.
Betina
Anni
Hvordan erstatter jer smør i chokolade glasuren, til denne kage?
Bernd Hougaard
Hej Holger
Lige et lille hjertesuk, til dine gode opskrifter.
Hvordan kan man udskrive opskriften uden at der skal udskrives 9 sider.
Jeg ville gerne kunne udskrive ´opskrift og hvordan gør du` uden at få alt reklame med.
Jeg er medlem af `Madens verden`, har indbetalt kontingentet.
Finder det skide godt med dine opskrifter, let at fårstå selv for en gammel mand på 78.
Lone Jordan
Kan den dobles op og bages i bradepande? Jeg vil gerne lave den til 25-30 personer
Lena
Kan man bruge rigtig chokolade 😊 Hvis ja hvor meget skal der bruges og hvordan 😊
Holger Rørby Madsen
Hej Lena
Kako er jo rigtig chokolade, da chokolade jo laves af kakao 🙂
Men du kan sagtens bruge chokolade, hvis du hellere vil det. Til denne opskrift skal du nok bruge ca. 90 gram chokolade med 70% kakao.
Håber det giver mening.
Alt det bedste
Holger
Heidi
Der mangler hvilken rille i ovnen kagen skal bages på
Holger Rørby Madsen
Hej Heidi
jeg plejer at bage den på næstnederste rille 🙂
Jeg har lige skrevet det ind i opskriften.
Alt det bedste
Holger
Raluca Marie
Hi guys. This cake was delicious and easy. My husband loved it.
Thank you for the opskrift.
Sorry I am writing in english but my danish is broken. I am from Greece.
Much love for everyone,
Raluca.
Stine MacLean Petrussen
For et ekstra lækkert resultat, med lidt mindre sukker, kan man drysse hvide smeltechokoladeknapper over kagen med rund hånd, inden den kommer i ovnen - i stedet for glasuren. Det smager himmelsk!
Lea Larsen
Var meget overrasket over hvor God den var... tusind tak for opskriften ❤🙏😀
Holger Rørby Madsen
Hej Lea
Det lyder dejligt - og ja, det er en ret god chokoladekage 🙂
Alt det bedste
Holger
Anne L
Kan opskriften bruges til bunde? Vil den være fast nok til at den kan skæres ud og ligges i lag med mousse imellem? 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Anne
Ja, det synes jeg sagtens de kan. Lad chokoladekagen køle godt, og så går de fint som bunde med mousse 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Anne L
Tusind tak for svar ☺️
Anne
Freja Simonsen
Stort hit med familien
Ledte primært efter noget hurtigt og nemt så det var helt chokerende hvor dejlig den smagte
Tanja
Jeg har ikke den størrelse bradepande. Jeg har en 40x30, Vil du dermed anbefale at sætte bagetiden lidt ned da kagen så vil blive lavere end opskriftens. Jeg skal lave den gange 2 i morgen til fødselsdag
Holger Rørby Madsen
Hej Tanja
Ja, så forkortes bagetiden lidt, men prik i den og tjek om den er nok efter 25-30 minutter.
Eller endnu bedre: Lav 1,5 gange opskriften. Under mængde i opskriften kan du flytte skydeknappen til 15 personer i stedet for 10, og så laver du denne portion i stedet. Det tror jeg bliver bedre.
Alt det bedste
Holger
Jens
5 * og ingen chokolade i opskriften....pyha
Holger Rørby Madsen
Hej Jens
Du ved godt, at chokolade laves af kakao, ikk 🙂
Alt det bedste
Holger
Tommy
Tænker at et mål på bradepande kan hjælpe.
Jo større=tyndere=tør, hvis folk kun bruger de 35min og ikke tjekker med strikkepind.
Rita
Hej Holger
Kan man mon lave den i en rund springform i stedet for en bradepande? 🙂
Kh
Rita
Holger Rørby Madsen
Hej Rita
Ja, det burde du sagtens kunne gøre 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
iben
💕den er god fem stjerner
Holger Rørby Madsen
Mange tak, Iben - og det er en skøn kage 🙂
Dejligt du kan lide den.
Alt det bedste
Holger
Sascha
Synes den er til dem tørre side ☹️
Holger Rørby Madsen
Hej Sascha
Tak for din tilbagemelding. Det kunne lyde som om din ovn varmer godt igennem, og at chokoladekagen derfor har er blevet bagt for meget. For jeg synes ikke kagen plejer at være tør 🙂
Alt det bedste
Holger
Mette Nørgaard
Hej. Kan man lave dobbeltportion uden at ændre på tiden i ovnen?
Tamara
Det er simpelthen den bedste chokoladekage jeg har bagt. TAK for opskriften.
Holger Rørby Madsen
Velbekomme, Tamara - dejligt du kan lide chokoladekagen 🙂
Alt det bedste
Holger
Mariane Magnussen
Alle elsker den ❤️👏
Holger Rørby Madsen
Hej Mariane
Mange tak - dejligt at høre. Og det en meget lækker chokoladekage 🙂
Alt det bedste
Holger
Maria
Kan man få oplysninger omkring næringsindhold? Hvor mange gram kulhydrat pr. 100g.
Mvh en diabetiker 🙂
Ole
Hvis du er diabetiker, så kigger du nok på den forkerte opskrift, da bare rent sukker indhold beløber sig til et halvt kilo! Kig måske i stedet efter opskrifter på LCHF eller Keto, det skulle ikke få dit blodsukker til at gå i koma 🙂
Anne Marie
Jeg har doblet op. Er spændt på om 500 g vand er det samme som en 1/2 liter.
Mystisk at skrive gram om vand🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Anne Marie
Jeg synes det er nemmere at være præcis på vægten, end på en streg på et målebæger 🙂
Derfor bruger jeg altid gram, men jeg prøver fremadrettet også at skrive mål. Du er ikke den eneste, der foretrækker det 🙂
Alt det bedste - og god bagelyst
Holger
Ole
De fleste vægte kan man som regel måle begge dele, uanset om det er en gammel type vægt eller en digital 🙂
Mette Nørgaard
Hej. Hvordan gik det med kagen da du lavede dobbeltportion?
Ulla Larsen
Guf guf kagen er super lækker, vi har nydt den her i påsken. Hilsen Ulla
Holger Rørby Madsen
Super dejligt at høre, Ulla - mamge tak 🙂
Alt det bedste
Holger
Mona
Jeg fulgte opskriften, men den var totalt tør og nærmest uspiselig. Synes det er synd at smide den ud, så den er frosset ned. Ved ikke, m jeg kan blande den op med fedtstof og evt æg og bage igen, eller den måske kan spises som lagkage med smørcreme imellem, eller evt. anden mulighed?
Holger Rørby Madsen
Hej Mona
Tak for din tilbagemelding, og jeg ved ikke lige hvad der er gået galt. Jeg har aldrig oplevet at chokoladekagen er blevet tør, men der er naturligvis forskel på råvarer. Herunder på størrelsen af æg. Det lyder i hvert fald som om forholdet mellem mel og væske har været forkert. Det plejer faktisk netop at være en skøn og svampet chokoladekage, så det undrer mig lidt 🙂
Det bedste er måske bare at bag en ny, selvom jeg godt kan forstå det er ærgerligt at smide den ud.
Alt det bedste og atter en gang tak for din tilbagemelding.
Holger
Maria
Jeg ville lave romkugler af kagen hvis den er tør.
Kh Maria
Betina
Mums den skal afprøves 💕💕💕
Maria
Den har jeg også lavet nogle gange, virkelig god.
Helle
Manden beder mig ALTID om at lave den til hans arbejde i tide og utide.... 🤣 🤣 🤣
Suzan
Det er bare den bedste opskrift på chokoladekage😋
Pia
Min ynglingschokoladekage. Jeg vender tilbage til den gang på gang.
Jeg tilføjer dog vanilliesukker til dejen og erstatter kanel med vanilliesukker.
Esther
Den er SÅ LÆKKER 👍min favorit kage ,og super hurtig at mikse sammen .
Lone
Den bedste chokoladekage, den smager fantastisk 😋😋
Den kan holde sig frisk i flere dage - hvis den når det!! 🙃
Helle
Bagte den i går og kan varmt anbefale den 😋
Amalie
Læste det som Numse chokoladekage 😭😂😂😂😂
Jette
Den er helt sikker lækker, men jeg har altså aldrig forstået, hvordan man kan kalde en kage for en chokoladekage, når der ikke er chokolade i 😳
Ole
Du har hørt om at Chokolade er lavet af Kakao, ik'!? :S
Lis
Hvordan kan den kaldes chokoladekage, når der ikke skal chokolade i? 🥴🙄
Ole
Du har hørt om at Chokolade er lavet af Kakao, ik'!? :S
Louise
Virkelig lækker, er spændt på hvordan den udvikler sig i køler/fryser 🙂 jeg er dog ikke rigtig fan af kanel i glasuren, men det kan jeg jo bare undlade næste gang. Tak for opskriften 🥧
Sanne
Hej Holger
Lige en opdatering: har prøvet din fantastiske opskrift, og har skiftet sukkeret ud med 130g Perfict Fit. Det blev en super lækker kage.
Perfict Fit skal blandes sammen med tørre ingredienser, og det kunne lade sig gøre i din opskrift. Vil meget gerne have flere opskrifter hvor dette er en mulighed - det er jo tit, hvor man skal piske æg og sukker eller smør og sukker sammen og det går ikke med Perfect Fit.
De bedste hilsner Sanne
Sanne
Den ser fantastisk lækker ud - men, der er rigtig meget sukker i, han man få ligeså lækker kage ved at reducere sukkeret? Hvis, hvor meget kan jeg reducere?
Dbh Sanne
Holger Rørby Madsen
Hej Sanne
Tak for det, og chokoladekagen er fantastisk god. Jo, du har ret, der er ret meget sukker i den, og du kan da godt prøve at sætte mængden ned til det halve, men det bliver selvfølgelig også en lidt anden kage. Glasuren indeholder også meget sukker, men den er også en del af oplevelsen.
Tror jeg prøve at udvikle en chokoladekage næsten uden sukker. Så må vi se hvordan det går 🙂
De bedste hilsner
Holger