De fleste elsker kakao, men hvor kommer det fra, hvordan produceres det, er det sundt og hvordan er næringsindholdet? Få fakta om kakao her.
Denne artikel handler om kakao, og fortæller blandt andet mere om hvor kakaoen kommer fra og hvor sund den også er for os. Nederst i artiklen kan du give din vurdering af artiklen med 1-5 stjerner, og du kan også give et lille hjerte. Du er selvfølgelig velkommen til at fortælle om din glæde ved kakao i kommentarfeltet. På forhånd tak.
Kakao, uhm. Når man hører ordet, tænker man straks på en masse syndige fristelser fyldt med chokolade, eller en varm kop chokolademælk toppet med et godt lag flødeskum, ikke?
Men selv om vi som oftest forbinder kakaoen med syndige og søde ting, så indeholder kakaobønnerne faktisk en lang række gode ting og stoffer, som er gode for både vores humør og helbred.
Og selv om et godt stykke chokoladekage eller en kop varm kakao, bringer et smil frem på læben hos de fleste, så er det nu ikke derfor at kakao er så godt for vores humør.
Men først så lad os tage et kig på, hvor kakaoen kommer fra – for vidste du, at den faktisk stammer fra en frugt?
Hvor kommer kakao fra?
Hvor kommer kakao så fra og hvor dyrkes den?
Kakao som vi kender den, fra enten kakaopulver eller chokolade, stammer oprindeligt fra de sydamerikanske regnskove, og fra kakaotræet Theobroma cacao.
Kakaotræets frugt, som mest af alt minder om en 20-25 centimeter lang agurk, indeholder kakaobønnerne, hvorfra kakaoen bliver udvundet.
Er kakao sundt?
Måske har du også tænkt på, om kakao egentlig er sundt?
Kakaoen indeholder en række bioaktive stoffer, som har en positiv effekt på vores helbred og sundhed, blandt andet flavonoider, som er en gruppe af de bioaktive stoffer.
Kakao og mørk chokolade, har det højeste indhold af disse stoffer, men de er også at finde i andre fødevarer og drikke som f.eks. rødvin, grøn te, nødder, grøntsager og frugter.
Flavonoiderne i kakaoen, har vist sig at have en positiv effekt på hjerte og kredsløb, da de er med til at modvirke betændelse i blodårerne, og de er samtidig med til at forhindre dannelse af åreforkalkning, da de modvirker at blodpladerne i årerne sætter sig fast.
Hvis du lider af forhøjet blodtryk, kan kakaoen ligeledes have en blodtrykssænkende effekt, og oveni det, er det også med til at sænke det dårlige kolesterol.
Måske bliver du glad af det
Stofferne som er at finde i kakaoen og i mørk chokolade, er med til at øge produktionen af endorfiner og serotonin i kroppen, som blandt andet er med til at modvirke stress, og giver en øget følelse af velvære.
Du kan derfor ligefrem blive glad af at spise en god mørk chokolade.
Dog skal du huske på at den mørke chokolade, gerne skal have et kakaoindhold på omkring de 70%, hvis du ønsker den gavnlige effekt.
Det er nemlig kakaoen der leverer stofferne til chokoladen, og altså ikke omvendt.
Du vil derfor heller ikke have de samme helbredseffekter, ved hverken hvid chokolade eller mælkechokolade.
Og husk inden at du bare spiser løs, at selv om det er mørk chokolade af god kvalitet, så er det stadig et meget kalorietæt produkt, så det bør som så meget andet nydes med måde.
Hvordan staves kakao
Du støder måske indimellem på to forskellige stavemåder af kakaoen. Den som vi har brugt her, og så cacao.
Men den rigtige og officielle er altså med k og ikke c.
I følge Dansk Sprognævn. Og så udtales den i øvrigt [kaˈkæːo]. Så ved du det.
Næringsindhold
Mængde per 100 gram – værdierne kan svinge alt efter kakaoens kvalitet og oprindelse.
Kalorier: ca. 360
Fedt: 14 gram
Kulhydrat: 29 gram
Protein: 20 gram
Se også disse opskrifter med kakao:
Comments
No Comments