Andefedt har en dejlig smag, så gem det endelig, når du har lavet andesteg eller confit de canard. Se fem fine måder at udnytte fedtet på.
Andefedt har vi rigeligt af, når vi har stegt juleanden eller lavet confit de canard, confiterede andelår.
I stedet for at smide det ud, kan du undgå madspild ved at udnytte det gode fedt.
Fedtet har en dejlig smag, og så giver det ekstra sprødhed, når du steger i det.
Det kan du bruge andefedt til
Brasede kartofler er en klassiker, som du gør ekstra lækker ved at brase kartoflerne i andefedt. Du kan også bage dem i ovnen ved 200 grader, til de er sprøde og gyldenbrune.
Beregn 1 dl. andefedt til 1,2 kg. kartofler, som skæres i både og vendes med fedt og groft salt.
Krydderfedt er alle tiders under godt pålæg eller sild. Men andefedt smelter forholdsvis hurtigt udenfor køleskabet, så det skal blandes med svinefedt, hvis du vil have en fastere konsistens.
Rødkål med andefedt. Når du laver rødkål, er det en god ide at stege de snittede kålstykker i andefedt, før du tilsætter eddike og sukker.
Ved servering hælder du også lige en spiseskefuld fedt i rødkålen, det giver et blankt skær.
Andeconfit er en ældgammel opskrift, hvor man kan gemme kød længe ved at opbevare det i fedt. Gem dit andefedt i fryseren, så har du altid fedtet, hvis du får lyst til at lave confit de canard.
Anderillette kan laves af rester fra andeskroget og fedtet. Ofte vil der være en hel del kød på skroget, som vi ikke får pillet og brugt.
Men pil skroget dagen efter Mortensaften eller juleaften og lav en rillette.
Det gør du ved at smelte fedtet og blande det med andekød, krydderier og en andefond - eventuelt lavet med en bouillonterning og lidt vand.
Det skal du huske
Du kan ikke genopvarme andefedt ret mange gange, før det kommer til at smage harskt.
Så frys det ned i mindre portioner, så du kan tage en portion ud af fryseren og bruge det til for eksempel brasede kartofler eller blot til at pensle ovenpå brød, før det sættes i ovnen.
Hvis du ikke vil eller kan bruge dit overskydende andefedt, skal du huske, at det skal kasseres ved at hælde det i en mælkekarton el.lign. og kom det i skraldespanden - ikke skylles ud i vasken.
Andefedt til fuglene
Det kan måske syne lidt af kannibalisme, men andefedtet kan bruges til at lave hjemmelavede fuglekugler. Fuglene har nemlig brug for fedt i vinterens løb.
Jeg gør det på den nemme måde: Blander fedtet med solsikkekerner, havregryn og nødder, rører det rundt og hælder det i et foliefad. Derefter kommer jeg snore i fedtet, som titter op i en lykke.
Nu skal fedtet på frost, og dagen efter kan du skære det i firkanter, så hver firkant har en snor i.
Frys dem ned, du ikke skal bruge lige nu og hæng resten op på træerne i haven.
Del dine ideer og tanker med os andre her: