Min bedste opskrift på nem løgsuppe, der er en god suppe med masser af løg. Se også hvordan du laver ostebrød til eller en fransk løgsuppe.
Er der næsten noget bedre end en hjemmelavet løgsuppe, der er lavet helt fra bunden, og hvor de fine løg trylles om til en lækker suppe. Løgsuppen kræver kun få ingredienser, og samtidig er den ret nem at lave.
Husk dog at bruge tiden på at lade løgene falde godt sammen og næsten karamellisere inden du tilsætter hønsebouillon, uden at de stegte løg dog skal blive for mørke. Det kan sagtens tage 20 minutter før løgene er helt klar til bouillonen.
Her kan du også se hvordan du laver ostebrød til din suppe, den klassiske franske løgsuppe, en cremet udgave med fløde eller versionen med lidt hvidvin.
Opskriften er beregnet til fire personer. Se også mine populære opskrifter på syltede rødløg og bløde løg.
Opskrift på klassisk løgsuppe
Løgsuppe (opskrift på lækker suppe med løg)
Ingredienser
- 4 store zittauerløg - (almindelige løg)
- 4 fed hvidløg
- rapsolie - til sautering af løg
- 2 spiseskefulde timian - frisk, eller 2 tsk. tørret
- 1,2 liter vand
- 2 hønsebouillonterninger
- 1 spiseskefuld sherryeddike - eller anden lys eddike
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- 4 store zittauerløg pilles og deles i halve. Derefter snitter du dem i tynde skiver.
- 4 fed hvidløg pilles pilles ligeledes og skæres i tynde skiver eller hakkes groft.
- Varm lidt rapsolie op i en stor gryde, og steg nu løg og hvidløg ved middelvarme i cirka 20 minutter. Løgene skal blive klare og falde sammen, men ikke blive for brune. Så pas på med varmen, og tilsæt gerne lidt mere olivenolie undervejs. Det er vigtigt, at løgene sauteres grundigt, og begynder at karamellisere. Og det kan altså nemt tage op mod 20 minutter, men det er hele tiden værd.
- Pluk bladene af timiankvistene, og du skal bruge 2 spiseskefulde timian. Kom dem ved løgene.
- Tilsæt så 1,2 liter vand og 2 hønsebouillonterninger og lad løgsuppen koge op.
- Nu skal løgsuppen så simre i cirka 20 minutter under låg, og du må gerne lige røre i suppen et par gange undervejs.
- Smag din løgsuppe til med 1 spiseskefuld sherryeddike, salt og friskkværnet peber.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Opskriften passer som en god forret til fire personer, men du kan sagtens gange opskriften op og anvende løgsuppen som en hovedret.
Den færdige løgsuppe nydes varm, og serveres meget gerne med et stykke italiensk brød til. Eksempelvis dette lækre og nemme ciabattabrød, der ikke engang skal æltes.
Vild med suppe? Prøv også mine opskrifter på tomatsuppe, blomkålssuppe og kartoffel porre suppe.
Løgsuppe med ostebrød
Du kan også lave løgsuppe med ostebrød.
Her skal du beregne et par skiver brød til hver, og brødet må gerne være fra i går eller før (bare det ikke er muggent brød).
Pensl brødene grundigt med olivenolie, og grill dem i ovnen i 1-2 minutter.
Fordel revet ost på brødene, og giv dem så yderligere et lille minut under ovnens grill, indtil osten er smeltet.
Derefter tages de færdigbagte ostebrød ud af ovnen, og drysses med lidt salt inden servering.
Fransk løgsuppe
Du kan også lave en klassisk fransk løgsuppe, og det er sådan set en kombination af løgsuppen og ostebrødet.
Skiver af franske flutes steges sprøde i ovnen ved 200 grader varmluft - det tager cirka 5-10 minutter. Brødskiverne skal blot netop være sprøde, og ikke for tørre.
Lav løgsuppen som anvist i grundopskriften længere oppe, og fordel den i ildfaste skåle, der passer med en portion til hver.
Læg de sprøde brødskiver ned i løgsuppen, som derefter drysses med revet ost.
Den franske løgsuppe gratineres så under grillen i ovnen indtil osten bobler op.
Vær opmærksom på, at løgsuppen er RYGENDE varm, når den kommer ud af ovnen!!! Så lad den lige stå fem minutter før servering, så ingen brænder sig på den.
Cremet løgsuppe med fløde
Du kan også lave en løgsuppe med fløde, der gør suppen mere cremet.
Jeg synes umiddelbart, at en suppe med løg blot skal laves med bouillon, men du kan altså også lave en mere cremet version med lidt tilsat fløde.
Fløden tilsættes til sidst, og her kan du bruge en eller to deciliter piskefløde, hvorefter løgsuppen koges op.
Smag suppen til med salt, peber og eventuelt lidt mere eddike, for fløden tilfører selvfølgelig en del fedme.
Løgsuppe med hvidvin
Løgsuppe med hvidvin er en anden variant af den traditionelle suppe med løg.
Her skal du sautere løgene indtil de karamelliserede, hvorefter du tilsætter 1-2 deciliter hvidvin, som så koges næsten væk.
Men essensen af hvidvin har nu sat sig i løgene, hvorefter du kommer bouillon ved og ellers følger opskriften.
Hvidvinen giver en rigtig fin smag til løgsuppen, så det er bestemt værd at prøve også.
Ann Emborg
Åh noget være jams, søger en opskrift på ostebrød, den jeg lavede for 25-30 år siden, var med piskede æggehvider, lidt mayo og revet ost, kan ikke huske blandingsforholdet
Ann Emborg
Tak for suppen. Jeg havdblandingsforholdete engang (25-30) år siden, en opskrift på ostebrød, der var stift piskede æggehvider, lidt mayo og revet ost i, kan ikke huske blandingsforholdet. Er det en opskrift du/I kender??
Susan Andersen
Hej Holger.
Jeg savner en opskrift på Løgsovs. Jeg har prøvet at lave det før, men det smager slet ikke som løgsovs. Kunne man ikke tænke, at det ville se rigtig godt ud i din kogebog.
PS. 1000 tak for alle de lækre opskrifter 🙂
Jane Jensen
Sherryeddike er ikke sådan lige noget, der findes i mit køkken, og jeg synes, det er fjollet at investere i en flaske blot til løgsuppen. Jeg har æblecidereddike, men kan den bruges i stedet?
Holger Rørby Madsen
Hej Jane
Ja da - det kan du sagtens - det giver samme resultat 🙂
Alt det bedste
Holger