Opskrift på en hjemmelavet sauce bearnaise, der aldrig skiller. Opskriften nem og hurtig, og er med både video og tips til din bearnaisesovs.
Sauce bearnaise er en klassiker, som de fleste nok kender fra Knorr's pulverbreve. Og det er en skam.
For den hjemmelavede bearnaisesovs smager bedre bedre end de industrielle pulversovse, der er proppet med tilsætningsstoffer og salt.
Den hjemmelavede bliver både cremet og raffineret - nænsomt smagt til med frisk eller tørret estragon, der giver den lækre, lakridsagtige smag.
Som i øvrigt klæder den noget fede sovs.
Opskriften er beregnet til 4 personer.
Opskrift på sauce bearnaise
Sauce bearnaise - bearnaisesovs der aldrig skiller
Tryk på antal stjerner for at bedømme
Gem på din huskeliste her UDSKRIV PINTERESTIngredienser
- 3 spiseskefulde vand
- 3 spiseskefulde bearnaise essens enten hjemmelavet eller færdigkøbt
- 4 pasteuriserede æggeblommer
- 200 gram smør smeltet
- 2 spsk. estragon tørret - eller en lille håndfuld friskhakket
- 0,5 citron
Sådan gør du
- Start med at smelte smørret langsomt i en gryde. Når smørret er smeltet, hælder du forsigtigt den klare del af smørret over i en lille skål. Den hvide og grumsede del smider du ud.
- Sæt en tykbundet kasserolle over ved en ikke for høj varme varme, typisk 5 på et komfur, der går til 9. Og kom vand og essens i kasserollen sammen med æggeblommerne.
- Mens det varmer lidt op pisker du massen luftig.
- Når det er pisket godt igennem hælder du forsigtigt lidt af smørret i og pisker videre. Start med en spiseskefuld smør, så din sauce bearnaise når at opsuge smørret. Tilsæt så gradvist en spiseskefuld smeltet smør ad gangen og pisk det ind. Pas på saucen ikke bliver for varm, så tag gerne gryden lidt på og af varmen mens du laver en sauce bearnaise.
- Så lidt mere smør og mere piskeri, mere smør, pisk videre og til sidst kan du hælde den resterende del af smørret i i en tynd stråle.
- Kom estragon i og smag til.
- Pisk også lidt saft fra en halv citron i.
- Hvis du ønsker din sauce bearnaise mere syrlig, kan du tilsætte mere essens. Og synes du sovsen er for tyk, kan du tilsætte en smule vand og piske grundigt. Men husk at en sauce bearnaise skal være cremet, tyk og luftig!
- Her er det meget vigtigt, at saucen ikke på noget tidspunkt bliver for varm, da den så begynder og klumpe.
- Derfor skal du hele tiden være over saucen, og når den er omkring 40 grader serveres den straks.
- En sauce bearnaise skal nemlig ikke serveres hverken for kold eller for varm.
Video: Sådan laver du bearnaise essens
Se i denne video hvordan du laver en god og nem bearnaise essens:
Video: Sådan laver du bearnaisesauce
Se i denne video hvordan du laver sauce bearnaise:
Gode tricks til bearnaise sauce
Hvis ikke du er vant til at lave mad, kan du med fordel lave din sauce bearnaise i et vandbad.
Det betyder, at du sætter en skål ned i en gryde med varmt vand og laver saucen i skålen. På den måde er du mere sikker på, at saucen ikke bliver for varm.
Er du uheldig, at saucen bliver varmere, end den skal være og derfor begynder at klumpe, kan du ofte redde din bearnaisesov ved at tilsætte lidt vand og piske op igen.
Jeg har her brugt tørret estragon i denne sauce bearnaise, men du kan selvfølgelig med fordel bruge den friske udgave. Den kan efterhånden købes i butikkerne på alle tider af året.
Alt efter smag og behag kan du selvfølgelig sagtens tilsætte mere smør, end jeg har angivet her, men det, mener jeg ikke, er nødvendigt.
Du skal ikke salte din bearnaisesauce, da den saltes af smørret (der jo indeholder salt).
Video: Sådan klarer du smør
I denne video her kan du se hvordan du klarer smør:
Fakta om bearnaise sauce
Typisk sker det fordi man pisker smørret for hurtigt i. Så lidt smør ad gangen, for ellers risikerer du bearnaisesovsen skiller.
Skiller din bearnaisesauce, kan du muligvis redde den ved at piske en smule koldt vand i. Og ellers må du starte forfra.
Bearnaisen må aldrig komme over 68 grader, for så koagulerer æggene, og du får røræg i stedet for sovs.
Du skal piske konstant for at undgå, at æggene bliver til røræg.
Nej, Pisk to æggeblommer sammen, og pisk derefter den skilte sovs ind i dem. Så har du en god bearnaise.
Se også disse bearnaiseopskrifter:
Kom med din kommentar her