Hvad er brioche brød og hvordan bager man det? Her er den bedste og nemme opskrift på fransk brioche, der laves med masser af æg og smør.
Her får du en nem og skudsikker opskrift på hjemmebagt brioche brød, og det brød bliver du glad for.
Fransk brioche er blevet en populær klassiker, og heldigvis er brødet faktisk ikke så svært at lave selv.
Du skal bare bruge lidt tid og meget smør og en del æg. Så er du godt på vej med en fransk bagesucces, som kan bruges på forskellige måder.
Hvad er brioche?
Helt kort fortalt, så er brioche et sødt hvedebrød, der bages med rigelige mængder af både smør og æg. Der bruges faktisk 200 gram smør til dette brioche brød og fire hele æg.
Som så meget andet godt, så stammer brioche brødet fra Frankrig, og selve navnet udtales [bʁiˈʌɕə] - altså 'bri' ligesom i osten 'brie' bare uden e'et til sidst og 'osj', som i 'os' bare med en j-lyd til sidst.
Brioche kommer af det franske brier, og frit oversat kan man nærmest kalde det et smuldrebrød.
Franskmændene spiser det gerne i skiver med marmelade eller foie gras på, men du kan også bruge skiverne til en sandwich, altså som et lækkert toastbrød. Eller bare som et luksus morgenbrød.
Brioche bages i mange forskellige former, og det er alt fra de elskede brioche burgerboller, til dette hele brød, eller den fra Paris så kendte brioche á tête, som kan oversættes til 'brioche med hoved'. Det er en særlig parisisk bagetradition.
I øvrigt er det især populært at bage boller i de særlige briocheforme, så det kan du også prøve.
Teknik til bagning af brioche
Et par gode råd og tips, inden du går i gang med at bage dine egne brioche brød eller burgerboller derhjemme.
Der er som sagt en stor mængde smør i brioche, og derfor er det bedst at ælte dejen i maskine. Brug gerne røremaskine med dejkrog. Det tager nemlig noget tid at ælte en god briochedej.
Hvis du ælter en briochedej i hånden, bliver dejen mere fedtet, fordi smørret så at sige vil smelte mere og mere, mens du håndælter. Derfor jeg anbefale maskinæltning.
Den færdige dej kan med fordel stå på køl i en del timer. Det gør kun brødet bedre. I denne opskrift har jeg skrevet fire timer, og det er fint, men du kan med fordel sagtens give den seks eller otte timer på køl.
Skal du bruge brioche brødet til morgenbordet eller en brunch, kan du sagtens blot lave dejen om aftenen, og gøre den klar i formen. Så skal den blot ud en time før om morgenen, hvorefter du kan bage det lækre brød.
I stedet for brød, kan du sagtens blot bage briocheboller af denne opskrift, men her er bagetiden så lidt kortere.
Opskrift på brioche brød
Hvad er brioche brød? Her er opskrift og forklaring
Ingredienser
- 100 gram mælk - skal være kold mælk
- 30 gram gær
- 1 spiseskefuld sukker
- 4 æg
- 450 gram hvedemel
- 8 gram salt
- 200 gram smør - skal være blødt smør
- 1 æg - til pensling
Sådan gør du
- Kom kold mælk i en skål sammen med gær og sukker, og rør det godt ud. Kom det derefter i din røremaskine med påmonteret dejkrog.
- Rør æggene i gærvæsken.
- Bland hvedemel med salt, og ælt det gradvist ind i væsken. Kør ca. 10 minutter ved lav hastighed.
- Tilsæt derefter det bløde smør, og kører videre i et par minutter indtil smørret er æltet ind i dejen. Derefter æltes ca. 10 minutter ved middel hastighed. Tip: Husk at tage smør ud af køleskabet i god tid, så det når at blive rigtig blødt.
- Tag dejen til dit brioche brød ud på køkkenbordet og virk det op. I denne artikel kan du se hvordan du nemt virker dej op.
- Del dejen i 16 lige store stykker, der hver skal veje knap 60 gram. Trilles til boller. Bemærk hvor nem dejen er at arbejde med. Det er typisk for en god brioche dej, og det skyldes naturligvis mængden af smør og æg.
- Find en god brødform frem. Jeg bruger min Eva professionel rugbrødsform, der er på ca. 3 liter og med Slip-Let.
- Læg otte boller i bunden af fadet, to side om side i en række med fire. Og der er lidt plads mellem bollerne, men sådan skal det være. De skal nok vokse helt sammen til et brød. Læg derefter de resterende otte boller oven på disse, og du kan se, hvordan det ser ud på billedet her.
- Stil formen i køleskabet, hvor den gerne må stå i fire timer med et viskestykke over.
- Tag derefter formen ud af køleskabet, og lad den stå en times tid på køkkenbordet.
- Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
- Pensl dejen med sammenpisket æg, men pas på du ikke pensler mere end nødvendigt. Der må ikke ligge søer af æg i fordybningerne!
- Bagetiden for et godt brioche brød er ca. 30 minutter ved 200 grader varmluft. Måske et par minutter mindre - måske et minut mere. Afhængig af, hvor meget din ovn varmer.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Det færdigbagte brioche brød lader du køle lidt af i formen, hvor det gerne må stå 10-15 minutter.
Derefter køles brødet af på en rist.
Nu kan du så skære brødet i skiver, og her kan det som sagt anvendes til mange forskellige ting.
Jeg bruger det til en god marmelade - eller Nutellamad, men brioche er også perfekt til en brioche sandwich.
Her kan du med fordel lige riste brødskiverne, eventuelt på grillen, så skiverne lige når at blive sprøde.
Se også disse opskrifter på godt brød:
Luftigt franskbrød bagt med mælk og smør
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning
Jolanda
For mere end 30 år siden havde jeg en opskrift på brioche boller som desværre gik tabt. Men den var god. Nu vil jeg prøve din opskrift og håber den er lige så god.
Jolanda
Peter P. Dahl
Det smager godt! Det er dejligt, luftigt og saftigt!