Smør er en grundsten i det danske køkken, og det bliver anvendt til næsten alt. Her kan du læse fakta om smør, produktion og næringsindhold.
Her kan du læse mere om smør, hvor vi blandt andet kigger på næringsindhold og kalorier i smørret, men også de sundere dele af det.
Er smørret i grunden så farligt?
På grund af det høje indhold af mættede fedtsyrer, har smør i en lang årrække været en udskældt spise.
Det er faktisk en skam. Ikke kun fordi smørret smager godt, men fordi at hvis du vælger at købe ægte smør, og altså ikke et blandingsprodukt, så indeholder smørret en lang række stoffer, som er gavnlige for dit helbred.
Oveni hatten så har danske forskere konstateret, at det er vigtigt at få fedt fra forskellige kilder – så fedtet altså både kommer fra animalske, og fra vegetabilske produkter.
Husk dog samtidig, som med alt andet, at smørret bør spises med måde, og at kun 30% af det daglige kalorieindtag bør stamme fra fedt. Så alt med måde - og det gælder også smørret.
Fakta om smør
Smørret er et mælkeprodukt, og bliver fremstillet af kærnet fløde.
For at øge holdbarheden på smørret, tilsættes det salt, og i mange tilfælde også andre tilsætningsstoffer.
Mælken og fløden, der bliver brugt til fremstillingen af smørret, kommer som oftest fra køer, men der kan også fremstilles smør af mælken fra blandt andet får, geder, bøfler og yakokser.
Smørret indeholder omkring 80 gram fedt per 100 gram, mens de resterende cirka 20 gram er vand.
De gavnlige stoffer i smør
Som nævnt indeholder smørret en række gavnlige stoffer, hvis det indtages med måde. Nogle af dem kan du læse her:
Smør indeholder en lang række vitaminer, som A-vitamin, E-vitamin, K-vitamin og D-vitamin.
A-vitaminet i smørret er af den letoptagelige slags, og er blandt andet godt for binyrerne, mens D-vitaminet er medvirkende til at øge optagelsen af eksempelvis calcium.
Smørret indeholder antioxidanter, der beskytter arterierne i at svækkes, og beskytter ligeledes mod frie radikaler, som er med til at skabe celleforandringer i kroppen.
Smørret indeholder desuden en masse vigtige fedtsyrer, som blandt andet laurinsyre, arachidonsyre og linolsyre.
Disse syrer er med til at beskytte din hjerne, og dit immunforsvar.
De er med til at bekæmpe svampeinfektioner i kroppen, og er nødvendige for stofskiftet.
Vidste du i øvrigt, at der skal bruges fløde fra næsten 20 kilo mælk, blot for at fremstille et kilo smør?
Næringsindhold i smør
Mængde per 100 gram
Kalorier ca. 716
Fedt 81 gram
Kulhydrat 0,1 gram
Protein 0,9 gram
Se også disse opskrifter med smør:
Din vurdering
-
Smør
Stem her
( stemmer)
Sonja Lund
Kære Holger!
Tusind tak for din fantastiske hjemmeside! Hånden på hjertet - jeg er et “madøre”, som bare elsker at lave lækker mad! Og jeg “nørder” gerne med opskrifter! Og…. Ingen tvivl - Madens verden har de bedste opskrifter! Jeg er simpelthed ikke stødt på noget, hvor det ikke var tilfældet! Utroligt, men sandt!!!
Jeg har lige læst om smørs fortræffeligheder! Og det får mig til at spørge dig, om du også har erfaret, at Lurpak smør er begyndt at bruse mere - som om det er blevet mere vandet?
Gad vide, om der er andre smørmærker, som indeholder mindre vand? Hvis ja, hvilke?
Kh
Sonja