Klaret smør kaldes også for ghee eller smen, og det er nemt at lave på 2 min. Det klarede smør er smør uden bundfald. Opskrift med video.
Klaret smør, også kaldet ghee, bruges blandt andet i en sauce bearnaise, men indgår også i en række andre opskrifter.
Kort fortalt er det klarede smør blot smør, hvor du har sorteret bundfaldet fra.
Bundfaldet er blandt andet salt og valle.
Her er der lavet ghee af 200 gram smør, og du kan se i min video hvordan man gør.
Sådan laver du klaret smør og ghee
Ingredienser
- 200 gram smør
Sådan gør du
- Klaring af smør foregår ved, at man smelter smørret, hvorefter det skal stå et par minutter. Så synker den urene del af smørret til bunds.
- Derefter kan du nemt hælde det klarede smør (eller ghee) over i en lille skål, og det er klar til brug.
- Du kan også klare smørret gennem et kaffefilter, men jeg synes det nemmeste blot er at hælde det fra med lidt forsigtighed. det er både nemt og hurtigt at lave en ghee.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Fakta om klaret smør og ghee
Det klarede smør har i øvrigt den fordel, at det ikke branker når du steger ved høje temperaturer. Modsat det almindelige smør.
Verden over har klaret smør forskellige navne (ikke så overraskende), og i det indiske køkken går det under navnet ghee.
I det nordlige Afrika vil du støde på smen eller semneh - og det er altså også smør, hvor salt og valle er siet fra.
Se også hvordan du laver brunet smør:
Kan man bruge Lurpak smørbar til at lave klaret smør?
Hej Niels Ole
Nej, for den indeholder blandt andet lidt olie 🙂
Alt det bedste
Holger