Salt er en helt nødvendig ting i ethvert køkken, men der er grund til at passe på saltet. Her kan du læse hvorfor, og hvordan du kan undgå for store mængder af det.
Salt: Dette er en artikel om salt, og den giver dig lidt viden om saltet og hvor meget vi højest bør spise. Giv gerne din vurdering af artiklen ved at tildele fra 1-5 stjerner længere nede - og skriv også gerne din kommentar om hvad du tænker om vores brug af salt. Gør du noget særligt for at holde mængden nede? På forhånd tak.
Den ganske almindelige køkkensalt som vi kender den, som oftest stående ved siden af peberet på krydderihylden i køkkenet, har været anvendt som ”krydderi” og smagsforstærker i flere tusinder af år.
”Vidste du.. Den kemiske betegnelse for salt er natriumklorid?”
Foruden den almindelige køkkensalt (natriumklorid), findes der blandt andet også :
Havsalt
Himmalayasalt
Sydesalt
Mineralsalt
Fødevarestyrelsen i Danmark kræver i øvrigt, at der som udgangspunkt er tilsat jod til køkkensaltet. Det gavner nemlig skjoldbruskkirtlens funktion.
Lidt salt er godt – men for meget er noget skidt
Vi har det generet med at spise for meget salt i Danmark, og faktisk meget mere end hvad anbefalingerne lyder på.
Og det er altså hos begge køn, at indtaget af saltet er for højt.
Anbefalingerne er:
Kvinder : Max 6 gram salt om dagen – men i gennemsnit indtager kvinder 7-8 gram om dagen.
Mænd : Max 7 gram salt om dagen – men i gennemsnit indtager mænd 10-11 gram om dagen.
”Vidste du... At din krop uanset køn, faktisk kun har brug for 1,5 gram af saltet om dagen?”
Det skjulte salt
Det overindtag som vi har af saltet, stammer som oftest ikke fra de saltmængder, som vi selv tilsætter maden.
Derimod får vi det fra alle de andre fødevarer som vi indtager, hvor der er tilsat salt i mindre eller større mængder.
Dette kunne vi også kalde ”det skjulte salt” - for du opdager det ikke, med mindre du selv kigger på næringsindholdet af de fødevarer, som du tager med dig hjem fra supermarkedet. Så tjek lige saltindholdet grundigt.
De skjulte saltmængder kan du blandt andet finde i fødevarer som brød, pasta, pålæg, kød, ost, kiks, og morgenmadsprodukter.
Disse store mængder af salt som vi indtager fra de forskellige fødevarer, kan få både mindre og større konsekvenser over længere tid, da saltet generelt har en stor indvirkning på mange af vores organer i kroppen.
For meget salt
For store saltmængder kan blandt andet :
- Ophobe væske i kroppen – dette sker fordi at salt binder væske.
- Give dig forhøjet blodtryk, og sætte både nyrer, lever og hjerte på overarbejde.
- Beskadige arterier og blodbaner.
- Give åreforsnævringer som kan medføre blodpropper.
- Hæmme optagelsen af næringsstoffer i blodet.
- Medføre hjerneblødninger.
Måske ikke den sjoveste læsning, men der er heldigvis masser, som du selv kan gøre, for at mindske indtaget af saltet i din kost.
Tjek fødevarernes saltindhold, og vælg det med det laveste indhold hvis det er muligt.
Undgå så vidt det er muligt, færdige retter, saucer, supper med viderem da disse varer som oftest indeholder en del af de skjulte saltmængder. Faktisk kan det være overraskende store mængder.
Hvad kan erstattet saltet
Prøv istedet at tilsætte andre krydderier og urter, for at tilføre maden smag.
Prøv blandet andet med disse:
- Friske eller tørrede krydderurter
- Løg, hvidløg, forårsløg og så videre
- Grøntsager
- Rødvin og hvidvin.
Så brug saltet med omtanke, og her kan du læse mere sort peber. Eller læs også hvad forskellen er på almindelig og økologisk gær (du bliver overrasket).
Hvad synes du om denne artikel om salt?
-
Salt
Stem her
( stemmer)
Comments
No Comments