Hvad er gourmetsaltning, og hvilke fordele er der ved at salte kødet inden det tilberedes? Læs her hvorfor det er godt, at salte kødet først.
Du har sikkert hørt om gourmetsaltning, og tænkt hvad det er for noget?
Grundlæggende handler gourmetsaltningen egentlig blot om, at man salter kødet før det steges og tilberedes.
Så det er faktisk ganske nemt, og så opnår du flere fordele ved at salte kødet først.
Fordele ved gourmetsaltning
Umiddelbart er der tre fordele ved at gourmetsalte kødet inden tilberedning:
- Mere smag i kødet
- Kødet bliver mere mørt
- Der opnås en forhøjet saftighed
- Lavere stegesvind
Hvor meget salt?
Som med så meget andet madlavning, så er forsaltning af kød også en religion for mange. Det gælder både i forhold til om man tror det virker, men også omkring mængden af salt.
Jeg gourmetsalter alt det jeg kan, og jeg fik en god tommelfingerregel fra en gammel slagtermester, som sagde 1 procent salt af kødets vægt.
Denne saltmængde giver en god effekt, kødet bliver ikke oversaltet og så er det nemt at huske.
Bøfferne, som du kan se på billedet længere op, vejer 300 gram pr. styk. Det svarer altså til, at hver bøf saltes med 3 gram salt. Og jeg plejer at anvende flagesalt til min gourmetsaltning.
Så anbefalingen herfra er altså, at du bruger 1 procent salt - svarende til 10 gram salt pr. kilo kød.
Hvordan gourmetsalter man?
Gourmetsaltningen handler altså om, at man salter kødet i god tid.
Eks. tager jeg bøffer ud af køleskabet 15-30 minutter før de skal steges.
Her saltet bøffen på begge sider, og husk at fordele saltet ligeligt på kødet.
Derefter står bøfferne blot og trækker indtil de skal tilberedes.
Du kan gourmetsalte de fleste stykker kød, herunder også kylling.
Vær dog opmærksom på, at eks. en hel kylling skal saltes mere. Her skal du bruge ca. den dobbelte mængde, da kyllingen saltet både ud- og indvendigt.
Har du hele stege, eks. en roastbeef, kan du med fordel starte gourmetsaltningen dagen før. Her skal kødet så naturligvis på køl indtil det skal bruges. Eller du tager kødet ud af køleskabet 15-30 minutter inden tilberedningen.
Hvad kan gourmetsaltes?
Du kan som sagt bruge gourmetsaltning til de fleste stykker kød.
Det vil sige alt fra oksekød til grisekød, kalv og lam samt kylling. Ja, fisk er faktisk også fremragende af gourmetsalte.
Min erfaring er, at du får den største effekt når man gourmetsalter de lysere kødtyper, herunder koteletter. men det er bestemt også godt til en god bøf, t-bone og lignende.
Du skal i øvrigt være opmærksom på, at kødet bliver lidt mørkere i farven når det gourmetsaltes, og det er altså ikke en fejl. Sådan skal det være.
Opsummering: Er det godt at salte kødet før eller efter stegning? Helt klart først, hvor gourmetsaltningen tilfører mere smag, mørhed, saftighed og et lavere svind af kødet.
Opskrifter, hvor du kan gourmetsalte kødet:
Jan E. Sørensen
Alle andre tilråder at man gourmetsalter senest tre kvarter før tilberedningen. Og det holder
René
Hej
Skal kødet bare ligge udækket 15-30 min?
Kan det være en fordel at lægge det i en pose i køleskabet i 2 timer inden stegning?
Mvh René
Holger Rørby Madsen
Hej Rene
Ja, hvis det er eks. bøffer. Så lægges de bare på en tallerken eller lignende på køkkenbordet.
Større stykker kød saltes og hviler længere tid.
Og nej, jeg nøjes med at salte bøffer 15-30 minutter før de skal steges - og ikke tidligere.
De bedste hilsner
Holger