Lær hvordan du laver den perfekte stegte kylling i ovnen. Følg denne simple opskrift for at opnå en saftig og mør kylling.
Stegt kylling i ovn lyder svært, men det er faktisk ganske simpelt at stege kyllingen lige præcist så den bliver saftig og mør.
For intet er jo næsten værre end en tør kylling, man næsten ikke kan bide fra hinanden.
Med denne simple opskrift er du dog sikker på et godt resultat hver gang, når du steger en kylling i ovn.
Prøv også disse populære retter:
- Hel kylling i ovn med brun sovs og agurkesalat
- Flækket kylling i ovn
- Hel kylling i ovn med tilbehør og paprikasauce
Opskrift på hel ovnstegt kylling
Opskriften er beregnet som en hovedret til fire personer.
Stegt kylling i ovn
Ingredienser
- 1 kylling - gerne på ca. 1,5 kilo
- citronsaft - friskpresset, fra 1 citron
- 1 håndfuld timian
- paprika
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Tænd ovnen ved 235 grader (varmluft). Vi starter nemlig ud med en god varme til ovnstegt kylling.
- Til ovnstegning af 1 kylling. Tjek at kyllingen er ren inden i, og skyl den godt med vand. Dup den tør med køkkenrulle, og sørg for at den er helt tør.
- Dryp kyllingen med citronsaft og krydr den derefter med lidt paprika, salt og friskkværnet peber.
- Læg 1 håndfuld timian ind i kyllingen sammen med citronbåde.
- Læg kyllingen i et fad, og sæt den i ovnen i 15 minutter. Skru derefter ovnen ned på 180 grader, og lad kyllingen stege videre i yderligere 35 - 40 minutter.
- Den kraftige varme sikrer en god bruning af kyllingen - og den lidt lavere varme giver et meget saftigt og mørt stykke fjerkræ, når du laver kylling i ovn.
- Lad så kyllingen hvile i 20 minutter inden du skærer eller klipper den ud. Så simpelt er det.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Den ovnstegte kylling skæres ud og serveres straks sammen med valgt tilbehør.
Klassisk er det kartofler, brun sovs og en agurkesalat, men mange slags tilbehør kan anvendes her.
Tilbehør til hel kylling
Server eventuelt med risotto og en salat med pære og tranebær.
Kartofler, brun sovs og en hjemmelavet agurkesalat er selvfølgelig også lækkert tilbehør til den ovnstegte kylling. Søg opskrifterne frem i søgefeltet øverst på siden.
Kernetemperatur
Husk, at kernetemperaturen i en stegt kylling minimum bør være 75 grader.
Dermed er du sikker på, at kyllingen ikke indeholder salmonella bakterier.
Brystkødet opnår hurtigere en kernetemperatur på 75 grader end eks. lårene. Derfor skal du måle kernetemperaturen ved et kyllingelår, men uden at stegetermometeret rører en knogle.
Har du ikke et stegetermometer, kan du prøve et andet trick. Drej forsigtigt et lår rundt, og hvis det nemt slipper kyllingen, ja så er den klar og færdig.
Typisk spørgsmål til ovnstegt kylling
En hel kylling i ovn skal steges i cirka 50 minutter. Måske lidt længere, men stegetiden afhænger selvfølgelig af størrelsen.
Det bedste resultat får du ved at give kyllingen 15 minutter ved 235 grader, og derefter skrue ned på 180 grader, hvor kyllingen steges færdig i cirka 35-40 minutter.
Kernetemperaturen i en kylling skal være på 75 grader. Så er kyllingen gennemstegt.
Et simpelt trick er, at du vrider den ene lår på kyllingen, og hvis den giver sig let, ja så er din ovnstegte kylling mør og klar til at komme ud af ovnen. Eller prik i kyllingen, og hvis væsken er klar er kyllingen færdig.
Det korte og klare svar er nej. Kylling skal altid gennemsteges til en kernetemperatur på 75 grader for at undgå risiko for bakterier. Andre kødtyper kan rosasteges, men aldrig kylling.
Ja, du kan godt opvarme en i forvejen tilberedt kylling, men resultat bliver aldrig rigtig godt på grund af sammensætningen af protein i kyllingen. Kødet bliver mere tørt og sejt. Hvis du alligevel gør det, så husk at kødet skal gennemvarmes til minimum 75 grader. Men endnu bedre er det altså at bruge den kolde kylling til salater og lignende.
Du kan sagtens fryse en hel kylling, hvis du eksempelvis alligevel ikke ønsker at stege den nu. Eller finder et godt tilbud i supermarkedet. Holdbarheden på frost er op til et år. Tø altid den frosne kylling op i køleskabet.
Annie Thomsen
Dejlig mør og velsmagende
Mariann Willumsen
Jeg skal tilberede kylling i ovn til 28 personer. Det kan knibe med at have så mange kyllinger i ovnen på en gang. Kan jeg evt. stegt godt halvdelen næsten færdige, tage dem ud og derefter færdigstege resten - og så til sidst stege de første færdige...
Jeg deler kyllingerne i halve, så jeg kan fjerne rygraden og lave en god sovs heraf evt. dagen før.
Jeg vil gerne høre din kommentar eller gode råd. På forhånd tak.
Mariann Willumsen
Jeres opskrift på en lækker ovnstegt kylling er bare perfekt. Jeg har ofte benyttet jeres råd, men min udfordring her og nu (i morgen) er, at jeg skal stege 7 kyllinger i ovnen. Derfor kunne jeg godt bruge jeres råd til håndtering af kyllingerne, så de bliver sprøde og færdige på nogenlunde samme tid. Måske lidt forskudt.
Chris David Bonde Henriksen
Hvor høj varme skal ovnen sættes til, når man ikke har en varmluftsovn, men en "almindelig" ovn?
Laerke Bertelsen
Absolut fantastisk skål til gæster!
Lasse
Hej Holger. Det med de 75 grader gælder vel kun på overfladen af kødet- ikke indeni. Der er vel ikke salmonella?. Og 75 grader kommer der jo let udenpå hvis man bare steger til feks 65 indeni?
RSH
Kan det passe denne opskrift ikke er at finde i appen, synes jeg har oplevet det flere gange?🤔
Tina hauerberg
Hej skal der ikke noget i fad som vand eller oil til kylling
Madensverden.dk
Hej Tina
Jo, det kan du sagtens gøre hvis du vil have en sky eller sovs til kyllingen. Men for at stege kyllingen behøver du ikke væde ved.
Væden giver damp i ovnen, og derfor bliver skindet mere sprødt uden.
Men skal du have sovs til den, så tilføj meget gerne lidt vand eller bouillon, og jævn den med lidt Maizena 🙂
Håber det giver mening.
De bedste hilsner
Holger
Helle
Hejsa ! Er det varmluft eller alm. ovntemeratur ? Tak for dine skønne opskrifter !!!
Holger Rørby Madsen
Hej Helle
Mange tak - det er jeg glad for at høre. Jeg ovnsteger altid kylling ved varmluft 🙂
Alt det bedste til dig
Holger
Berit
Skal til at lave kylling. Skal den dækkes over når den hviler
Madensverden.dk
Hej Berit
Nej, det plejer jeg aldrig at gøre. Men hvis kyllingen skal hvile i længere tid, kan du sagtens gøre det 🙂
Bedste hilsner
Holger
Freja
Hej
Jeg skal lave denne kylling i aften og vil lige høre ang. timian:
Du skriver, der skal rosmarin eller timian i retten, men det står ikke i fremgangsmåden -skal det bare drysses udover kyllingen sammen med de andre krydderier?
Mvh Freja
Madensverden.dk
Hej Freja
Tak for det - og det er min fejl. Opskriften er rettet nu. Kviste af rosmarin eller timian skal lægges ind i kyllingen for at give smag. Så det er meget nemt.
God fornøjelse - og god weekend.
De bedste hilsner
Holger
caja Trier
Lyder godt