Den bedste opskrift på agurkesalat. God, gammeldags og hjemmelavet med agurkeskiver, syltet med eddike, vand og sukker til syltede agurker.
Når vi taler om en opskrift på hjemmelavet agurkesalat, så skal det selvfølgelig være den som mormor altid lavede den.
Her er ingen kunstige tilsætningsmidler og dikkedarer, men udelukkende friskskivet agurk, der syltes i vand, eddike, salt og sukker.
Som syltede agurker altid er blevet lavet, og den er jo uundværlig til både hotdog og stegt kylling.
Opskriften på syltede agurker er beregnet til fire personer. I min video kan du se fremgangsmåden.
Opskrift på agurkesalat
Opskrift udviklet af:
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 1 agurk
- 1 deciliter vand
- 1 deciliter lagereddike - almindelig, den uden farve
- 4 spiseskefulde sukker
- 1 teskefuld salt
- Lidt friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Vask agurken, og dup den tør med køkkenrulle et rent viskestykke. Jo bedre agurk, jo bedre agurkesalat.
- Kom vand i en lille skål sammen med lagereddike, sukker, salt og lidt friskkværnet peber.
- Rør det godt sammen, så alt sukkeret opløses i vandet. Det skal være helt opløst! Så nemt laves eddikeblandingen til en klassisk agurkesalat.
- Agurken skæres i tynde skiver, gerne lidt på skrå, og her har jeg anvendt et bølgeskær, men du kan sagtens også bruge en almindelig kniv. Det er også godt at anvende et mandolinjern, for dermed får du mere ensartede skiver. Men det kan du gøre som du vil. Se evt. i videoen hvordan du gør.
- Læg skiverne i ned i eddikeblandingen, og luk til med et stykke staniol.
Næringsindhold
Se hvad opskriften indeholder.
Video
Trækketid
Nu skal den hjemmelavede agurkesalat trække en times tid - eller længere, og så er den klar til servering.
Det er da ret nemt at lave agurkesalaten som mormor altid gjorde det.
Valg af agurk
Den hjemmelavede agurkesalat opskrift er selvfølgelig helt fantastisk med nye, danske agurker, men den er såmænd også vældig fin med udenlandske agurker uden for sæsonen.
Så hold dig endelig ikke tilbage. Agurken stammer i øvrigt fra det nordøstlige Indien.
Ekstra tilsætning
Agurkesalaten er god som den er, men du kan tilsætte forskellige ingredienser for, at peppe opskriften op.
Du kan blandt andet tilsætte lidt peberrod, nelliker eller persille som smagsgivere.
Eller prøv at komme et par laurbærblade ved.
Græsk agurkesalat
Agurkesalaten laves i en del forskellige udgaver verden over, og en af de mest kendte er nok den græske tzatziki.
Her skæres agurk i skiver, som derefter vendes i en drænet yoghurt.
Spørgsmål og svar
Hvad er agurkesalat?
Agurkesalaten laves af tynde skiver agurker, der kommes i en sur/sød blanding af eddike, vand og sukker.
Hvor længe skal agurkesalaten trække?
Jeg plejer at lade den trække mindst en time, og gerne længere. Lav den gerne dagen før du skal bruge den.
Hvad er græsk agurkesalat?
Grækerne skærer agurken i skiver, hvorefter skiverne vendes i en drænet yoghurt. Den har du sikkert fået på de græske øer under din ferie der.
Hvor mange kalorier er der i agurkesalat?
I 100 gram agurkesalat er der omkring 60 kalorier.
Se også: Edamamesalat med agurk
Birte Bune Smith
Jeg tror ikke helt på den måde at opløse sukkeret på. Der må da ligge en masse uopløseligt i bunden af skålen.Det er meget nemmere at koge sukker og vand først, så opløses det. . Men sukkervandet skal naturligvis være helt koldt, før det bruges.
Ole
Det er også værd at nævne, at med de nye metoder, hvor mange ikke giver lagen et opkog, og ikke klemmer vandet ud af Agurkerne og lader dem trække med Salt, gør en lille forskel fra den gamle originale metode!
Når man ikke Salter og klemmer Agurkerne, så bliver de slatne efter et stykke tid, hvorimod hvis man Salter og klemmer dem først, så forbliver de sprøde 🙂
Mette
Jeg salter agurkeskiver først, udvander dem og knuger vandet yd af dem, så bliver de helt sprøde
Viggo2
eddike-vand-sukker 1-1-1, ud over agurk i skiver (behøver ikke udvandes) tilsættes (alt efter temperament) løg i skiver, fint hakket hvidløg, chili flakes, hele peberkorn og sennepsfrø. Det giver en fantastisk smag i denne herlige agurkesalat.
Jette Schultz
I opskriften står der. 4spiseskeer sukker i opskrift bruges teske😊hvad er rigtigt❓Hilsen Jette
Jane Jensen
Både min mormor og min mor - og nu mig! - ‘udvandede’ agurken først ved st drysse skiverne med salt og lade dem trække i 20-30 min., før de skylles og lægges i sukker/eddikelagen.
per
så nemt og så er den god i smagen
Mariane
En hurtigere måde: skiv agurken, tilsæt 1 tsk salt + 3 sps sukker rør godt rundt, lad det stå til salt og sukker er opløst, ca. 10 Min tilsæt eddike så agurkerne er dækket indklusiv væden, kom lidt kold vand ved til smagen er passende, sur/sød. Den er altid vellykket, og hurtig lavet.
Karla
Og har man ( som mig ) en gammeldags ostehøvl er det lynhurtigt at skive agurken
Jette
Hmm, jeg bruger halvt vand og halvt citronsaft lidt sukker og kommer det på køl, det smager så godt. Ingen salt og eddike 🙈🙈
Linette
Den bedste agurk salat er den hjemme lavede 😊 og så er den så nem at lave 👍
Jacob
Hvor kan man anskaffe sig sådan et bølgeblad henne?
Janne
Jeg laver min af lige dele eddike og sukker. Intet vand her.
Vibeke
2-2-2 er 2 dl sukker 2 dl eddike 2dl vand og 2 agurker
Kaj
Agurker, saltes inden de kommer i lage, og må derefter gerne trække et døgn.
Lissy
Den er godt det er den jeg altid lave
Gyda
Hvorfor skal det altid hedde "mormors" er en farmor ikke ligeså GOD. 👍
Tina
Laver altid lige dele kogende vand, sukker, eddike, godt med frisk kværnet peber. Salter agurkeskiver lader dem ligge 10 min, vrider vand af dem og vupti
Lotte
Jeg har også lært fra min farmor ,som var gammel kogekone :
1 del sukker/ 1 del eddike , en del kogt vand .
Agurker snittes og udvandes i salt ca 10 min. skyldes og vandet vrides ud af agurkerne .
Kommet i lagen og der er en dejlig agurkesalat
Viggo
Den holder absolut ikke. 1del eddike, 1del sukker, hel sort peber, 3-4 laurbærblade og så salter man agurkeskiverne i 2-3 timer i en sigte.
Mona H.
Det er ikke nødvendigt at komme vand i, agurken væsker rigeligt endda. Det har jeg lært af en gammel husmoder. Og det passer
Mona
Alle jer der vil salte agurkerne. Sådan har jeg godt nok ikke fået dem før
Frank Hartvig
Tak for svar.så må jeg jo prøve at lede efter en for de agurker ser helt fantastiske ud
Hilsen Frank.
Frank Hartvig
Hej Holger,hvor har du købt dit bølgeskær?Jeg har d.d. været i Kop og Kande og de kunne ikke hjælpe mig.kan du.På forhånd tak.
Bedste hilsner Frank.
Holger Rørby Madsen
Hej Frank
Jeg har faktisk købt det i CarreFour i Sydspanien under en ferie dernede. Opdagede det helt tilfældigt, og har aldrig set det herhjemme. Men det er der sikkert et sted derude - og ellers må du pakke kufferten og tage en uges ferie på Solkysten 🙂
Alt det bedste
Holger
Jane Jensen
Hejsa
Jeg er normalt meget begejstret for dine opskrifter, men lige denne her på mormors agurkesalat er jeg altså nødt til at kommentere.
Min mormor, f.1911, saltede altså altid skiverne - dvs. Drænede/udvandede dem før de kom i lagen. De blev drysset og gnedet godt med salt og lå så der i en halv times tid, før alt det våde blev hældt fra. Så blev de skyllet hurtigt/løseligt i vand, knuget ‘tørre’ - nu meget slatne, og derefter lagt i eddike/sukkerlage med lidt peber, og ikke yderligere salt. Det smager himmelsk ...
Holger Rørby Madsen
Hej Jane
Mange tak for det - og der findes jo mange måder at lave agurkesalaten på. Utroligt nok, da den jo egentlig er ret simpel.
Men din mormors udgave lyder da super inspirerende, og jeg tillader mig lige at skrive det ind i opskriften. For den måde vil jeg da også gerne anbefale til andre.
Med de bedste hilsner - og tak for di du skriver
Holger
Malene Ellekilde
Før i tiden var agurkerne bitre, derfor man saltede/udvandede dem. Gør man det i dag er det for at gøre dem mere sprøde