Langtidsstegt oksefilet: Få min bedste opskrift på langtidsstegt oksefilet i ovn eller grill. Inkl. stegetid og kernetemperatur, tilbehør og sovs til stegen.
Langtidsstegt oksefilet er en klassiker når vi taler gæstemad, hvor den altid er et sikkert hit.
Og oksestegen er uhyre nem at lave, så med denne opskrift ender du med en steg, som aldrig bliver tør.
Husk at købe en god kvalitet, for er oksefileten velhængt og modnet korrekt, så bliver din steg bedre.
Opskriften på oksefilet er til 6 personer, og så er der kød nok til alle.
Opskrift på langtidsstegt oksefilet
Langtidsstegt oksefilet i ovn
Ingredienser
- 1,5 kilo oksefilet
- 3 spiseskefulde brun farin
- 2 spiseskefulde salt
Sådan gør du
- Du starter med at blande farin og salt godt sammen. Oksefileten ridses i fedtet, så stegen ikke trækker sig for meget sammen.
- Massér så sukker/salt blandingen godt ind i stegen, og lad den hvile. Gerne 12-24 timer, men mindre kan også gøre det. Put den tør-rubbede steg i en frysepose, og luk posen tæt. Stil den på køl, og lad den trække der. Tag stegen ud af køleskabet, og gerne en time før du skal bruge den, så den når stuetemperatur.
- Da du skal langtidsstege oksefileten ved lav temperatur, er du nødt til at brune stegen, så den får en god stegeskorpe.
- Varm en pande op ved høj temperatur, så den er rygende varm. Kom lidt olie og smør på panden, og straks det er smeltet kommer du stegen på.
- Du skal brune stegen hurtigt, så giv den få sekunder på alle sider, indtil den har fået en fin brun farve og skorpe.
- Læg så stegen op i en lille bradepande, og hæld resten af kødsaften fra posen på panden. Eventuelt sammen med lidt vand og ekstra oksefond, og lad det koge op. Hæld det over stegen.
- Så tænder du ovnen på 80 grader - ikke varm luft. Sæt stegen ind, og nu skal den hygge sig i ovnen i cirka fire timer. Oksefileten sættes altså ind i den kolde ovn, som tændes samtidig. Den præcise stegetid kan man ikke fastslå, da den afhænger af din ovn og kødet.
- Men efter et par timer skal du stikke et stegetermometer i stegen, og fortsæt stegningen. Løbende kan du øse lidt sky op over stegen.
- Når din oksefilet har nået en kernetemperatur på 57 grader er den færdig. Giv den ikke længere, for så bliver den kedelig og tør.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Metoden er langtidsstegning ved lav temperatur, der betyder at kødet bliver stegt mere ensartet, og derfor har du en mere jævn kernetemperatur i oksefileten.
Normalt betyder langtidsstegning, at man steger kødet ved en ovntemperatur på mellem 125 og 150 grader, men her er temperaturen altså endnu lavere, Og dermed er stegetiden selvfølgelig længere.
Men resultatet er til gengæld også bedre, og du får et stykke meget mørt, saftigt og lækkert kød.
Når du steger ved så lav temperatur er det vigtigt, at ovnens temperatur faktisk også svarer til du indstiller den til.
Det hjælper jo ikke noget hvis man indstiller ovnen til 80 grader, og at varmen i ovnen så reelt er 110 grader.
Derfor kan du med fordel lige tjekke temperaturen i ovnen med et ovntermometer. Så er du i hvert fald på den sikre side.
Hurtigere opskrift
Skal du have stegen hurtigere færdig, kan du skrue varmen i din ovn op til 100 grader eller måske 120 grader, men aldrig mere, da det så bliver for varmt (og kødet tørt).
Skal stegen holdes lunt indtil dine gæster dukker op, skruer du ovnen ned på 50 grader når stegen har nået de 57 grader.
Ofte skal man bruge ovnen til andre ting til sidst - kartofler, rodfrugter eller andet, men det er ikke et problem. Tag stegen ud, og pak den ind i staniol og viskestykker.
Fordi du har stegt den ved lav temperatur vil den ikke stege videre, og dermed blive tør ved at blive pakket ind. Det sker ikke.
Så tilbage er der bare at skære stegen ud i fine skiver - velbekomme.
Se også: Ovnstegt oksefilet med stegetid og kernetemperatur
Grillet oksefilet
Du kan lave en fremragende oksefilet i grill, og det gør du på følgende måde.
Du skal bruge en oksefilet på cirka 1,5 kilo, som du bruner af ved direkte varme på grillen.
Derefter smøres den ind i 10 gram marinerede hvidløg med chili, som du køber på glas. Hvidløgene blendes sammen med olie fra glasset og lidt salt. Du kan også blot krydre oksefileten med salt og peber.
Derefter steges oksefileten ved indirekte varme i cirka 35 minutter, indtil den når en kernetemperatur på 57 grader. Hold cirka 200 grader i grillen under grilningen.
Tag oksefileten af grillen og pak den ind i sølvpapir, mens du laver tilbehør.
Se også: Helstegt oksemørbrad i ovn med tid og temperatur
Oksefilet sousvide
En langtidsstegt oksefilet kan også laves sous vide.
Her krydres oksefileten med salt, peber og paprika og eventuelt hvidløg. Vakuumpakkes og lægges på køl natten over.
Tilberedes som sous vide ved 57 grader i ni timer. Jo, det er lang tid, men resultatet er fremragende.
Den færdige oksesteg kan med fordel stilles under grillen i ovnen for at gøre krølfedtet sprødt.
Se også: Flæskesteg i ovn med sprød svær - den sikre opskrift
Kernetemperatur på oksefilet
Brug altid et stegetermometer, når du steger oksefilet. Også til langtidsstegning.
Stegen er færdig, når den har en kernetemperatur på 57 grader.
Her er oksefileten perfekte rosa, og altså hverken rå eller tør. Men tilpas medium.
Så den perfekte kernetemperatur i oksefileten er altså 57 grader.
Se også: Culottesteg - stegetid og kernetemperatur på culotte
Fordele ved lang tid
Der er flere fordele ved at langtidsstege kødet. Dels får du et mere mørt stykke oksefilet, men der er altså også fordele i forhold til sundhed.
Hus DTU Fødevareinstituttet har man nemlig fundet ud af, at man ved at langtidsstege eksempelvis en oksefilet faktisk undgår sygdomsbakterier.
Men også kræftfremkaldende stoffer kommer du udenom ved at give kødet lang tid under tilberedningen.
Undersøgelser viser nemlig, at man øger risikoen for kræftfremkaldende stoffer når man steger ved en temperatur på over 140 grader.
Så derfor giver det på alle måder god mening at give kødet længere tid ved lavere temperatur.
Se også: Klassisk Beef Wellington opskrift - indbagt oksemørbrad
Tilbehør
Tilbehør til langtidsstegt oksefilet kan eks. være en sauce bearnaise eller demi glace, og dertil råstegte kartofler.
En lækker spidskålssalat med æble passer også godt til.
Vibeke Winther
Hej Holger
Vi fulgte opskriften her i går og undrede os lidt over mængden af salt og sukker. Men fulgte den. Stegen blev dog noget salt.
Nu har jeg kigget på din opskrift på cuvette, hvor samme rub bruges og her har du skrevet teske og ikke spiseske som i denne opskrift. Er der mon lavet en skrivefejl?
Vh
Vibeke
Mette Bæk Andersen
Hej Holger🙂 Ved opskriften langtidsstegt oksefilet, kan jeg komme den i min airfryer i stedet? Det er også en grill,men har lige fået den, så ved ikke om man skal trykke på en knap for at aktivere den eller om den starter automatisk. Skal vist lige lære den at kende😁
Det er en Casper sobczyk grill og airfryer.
Godt nytår til dig og dine.🎉🍾
Vh.Mette
Holger Rørby Madsen
Hej Mette
Tak for det - og jo, det bør du nok kunne. Kunsten er at holde temperaturen nede, men airfryeren er jo som udgangspunkt nem at styre temperaturen på.
Så prøv dig endelig frem - og vend lige tilbage med resultatet, så vi andre også kan bruge det 🙂
Også rigtigt godt nytår til dig og dine.
Alt det bedste
Holger
Helle
Hej Holger
Hvis jeg køber en steg på 2-3 kg, hvor meget tænker du så at stegetiden skal øges? 🙈
Mvh Helle
Karen
Stegetiden behøver ikke forlænges for en filet er lige tyk i hele stykket.
Mette Jensen
Hej Holger
Hvis vi har 4 stk. a 1,5kg går det så at putte dem i samme ovn til langtidsstegning? Vi har nogle alubakker de kan være i.
VH!
Bjarne Nielsen
Når jeg langtidssteger så sætter jeg ovnen på 60 grader og steger i 8 timer -behøver ikke stegetermometer da graderne jo er givet på forhånd
mvh
Bjarne Nielsen
25627836
Holger Rørby Madsen
Hej Bjarne
Dejligt tip - tusind tak for det - og det er hermed også givet videre.
Alt det bedste
Holger
Birgitte
Så blir den super lækker. Har lige lavet den.
Elisabeth
Det er lige det vi skal have og ovenikøbet tilberedt af en kok af huset
Lone
JA. - super godt i sous vide 👍
Karsten Lund
Hej Holger
Har prøvet denne metode på en oksefilet og det blev megalækkert!
Nu tænker jeg at bruge samme metode med en oksemørbrad på 1,8 kg. Går det an?
Bedste hilsner
Karsten
Holger Rørby Madsen
Hej Karsten
Det lyder godt. Og nej - en oksemørbrad skal slet ikke tilberedes så længe 🙂
De bedste hilsner og godt nytår
Holger
Kenneth
Glæder mig til at prøve din opskrift.
Hvad betyder det at "ridse af for fedt"? Kokke-lingo er, tydeligvis, ikke min stærke side 😉
Mvh.
Kenneth
Holger Rørby Madsen
Hej Kenneth
Det er helt ok. Det betyder blot, at du lige skærer fedtet i skrå tern eller ruder 🙂
Rigtig godt nytår
De bedste hilsner
Holger
Anne Mette
Hej
Jeg er i tvivl om den skal på en rist i brandepanden ellers skal den bare ned i væsken?
Vh. Anne Mette
Holger Rørby Madsen
Hej Ane Mette
Jeg plejer bare at lade den ligge i fadet, hvor der så kommes lidt væske i bunden. Det er en god måde at lave oksefilet på.
Rigtig god fornøjelse.
De bedste hilsner
Holger
Klara Skovlund
Jeg vil prøve at følge din opskrift men er i tvivl om hvor lang tid en steg på 3 kg skal have?
Vil jo gerne prøve at time det så godt som muligt. Er det bare dobbelt så lang tid?
Mvh
Klara
Holger Rørby Madsen
Hej Klara
Det lyder sørme godt - nej, det er samme tid 🙂
Husk at måle kernetemperaturen. God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger
Britta Toft
Hej.
Vi fik den lækreste oksefilet i aftes. Jeg havde købt en hel filet på 4-5 kg, så jeg har delt den i 3 gode stykker, som jeg har frosset ned. Hvor længe kan det holde sig i fryseren? Men selv 1/3 er stadig meget kød! Og med to små drenge, der ikke spiser meget, står jeg nu med ca 3/4 steg, som er rosestegt. Da min mand tager på skiferie i dag, er jeg alene hjemme, og jeg får jo aldrig spist alt det kød... Kan det fryses, når det er stegt og evt spises koldt, når det tages op af fryseren igen??
Håber du kan hjælpe, da jeg har det rigtig skidt med at smide så meget lækkert kød ud 😢 Mvh Britta Toft.
Madensverden.dk
Hej Britta
Det lyder godt og dejligt at høre.
Vi starter med det første: Du har gjort det helt rigtige, og frosset kødet ned med det samme. Her kan det uden problemer holde i seks måneder - og nogle måneder mere. Så du kan gemme til sommerens grillfest 🙂
Mit bedste råd til det tilberedte kød er at skære det i mindre tern, og derefter komme det i en beholder, som derefter stilles i fryseren.
Så har du altid kød til en biksemad eller lignende. Det er en god måde at bruge rester på. Skulle du også en dag have en kotelet eller lignende i overskud, så snittes den også i mindre tern og kommes i beholderen.
En god biksemad med spejlæg kan altid spise 🙂
Håber det giver mening.
De bedste hilsner
Holger
Heidi
Hej vil jeg kunne lave denne opskrift med en okse culotte. Stegen er ca 1800 g er nemlig vild med opskriften har lavet den to gange før men det har været med oksefilet
Jette
Hejsa.
Har prøvet din opskrift, og den er super god.
Nu skal jeg lave en fillet på 2,2 kg, og det er en god bred fillet.
Har du erfaring med hvor lang stegetid jeg skal regne med?
Tror du ikke man kan skifte sukkeret i rub’en ud med Fx hvidløg eller noget andet?
Mvh Jette
Ulla
Hej Holger.
Tusind tak for hurtigt svar og guidning👍😃Glæder mig til et stk lækkert kød på lørdag.
God dag
Vh Ulla
Madensverden.dk
Det var da så lidt, Ulla - og skriv da gerne lige hvordan det gik 🙂
De bedste hilsner
Holger
Ulla
Hej
Jeg har en oksestriploin steg på 3,7 kg. Jeg tænker jeg er nød til at halverer den for at kunne have den i ovnene!. Kan den steges som en oksefilet ? Hvor længe og ved hvor mange grader ?
Venlig hilsen
Ulla B
Madensverden.dk
Hej Ulla
Tillykke med købet - en striploin er et godt stykke kød.
Hvis du ikke vil lave denne langtidsstegte udgave, kan du gøre følgende: Nu har du to oksestege på hver cirka 1,8 kilo. Brun dom godt af på panden ved høj varme på begge sider, og læg dem i et stort ildfast fad.
Steg dem i ovnen ved 150 grader, og jeg vil gætte på de skal have cirka en time. Men stik et stegetermometer i kødet og tag stegene ud af ovnen når de har en kernetemperatur på 57 grader.
Lad dem hvile 15 minutter utildækket på et skærebræt, hvorefter de kan skæres i flotte skiver.
Du kan selvfølgelig krydre med dem salt, peber, hvidløg og timian for at give dem lidt ekstra smag.
HUSK: Det eneste usikre her er stegetiden i ovnen, så hold øje med stegetermometeret!
Rigtig god fornøjelse!
Bedste hilsner
Holger
Jette
Jeg er nu midt i af lave denne oksefilet og min kernetemperaturen er oppe på 57 grader efter 2 timer og 15 minutter, nu har jeg valgt at skrue ned til 50 grader men tænker at det er lidt mærkeligt? Håber at den bliver god da jeg skal have gæster on 2 timer ?
Madensverden.dk
Hej Jette
Det var godt nok hurtigt, men du har gjort det rigtige, og du skal nok få den perfekte oksefilet ud af det.
Ovne har det ofte med at variere i temperatur, og det der har jeg såmænd også prøvet enkelt gang ved brug af en anden ovn.
Men stil ovnen på 55 grader, og lad kødet blive der indtil servering. Det skal nok blive godt.
De bedste hilsner
Holger
Susanne
Lyder virkelig lækkert!
Kan jeg mon bruge samme opskrift til en kalvefilet?
Madensverden.dk
Hej Susanne
Det burde du sagtens kunne - rigtig god fornøjelse.
De bedste hilsner
Holger
Susanne
Lyder virkelig lækker!
Kan jeg mon bruge samme opskrift til en kalvefilet?
Thomas
Bare den bedste opskrift på oksefilet. Alle var glade for kødet her og vi er ellers noget kræsne.
Tak for en god side med opskrifter.
Thomas
Lise Christensen
Hejsa ????
Jeg har brugt din skønne opskrift til nytårsaften, men allerede efter 2 timer havde oksefileten nået de 57 grader. Jeg valgte dog at lade den blive i ovnen de næste 2 timer ved 50 grader og den var perfekt stegt og meget saftig ????
Nu skal jeg prøve igen, men vælger at stege den i 2 timer i stedet for de anbefalede 4 timer ????
Tak for nogle gode opskrifter, de er guld værd ????
Mvh.
Lise
Zofie
Hej
Hvor mange personer er den steg til?
Madensverden.dk
Hej Zofie
En oksefilet på 1,5 kilo rækker til seks personer. Selvfølgelig afhængig af jeres sult, men i hvert fald seks personer.
De bedste hilsner
Holger
Jakob Nissen
Hej Holger,
Tak for svar.
Oksefileten fik 3 timer i 120 grader varmluft.
Det var mok 20 min for længe, hvis dem skulle have været rød/rosa, men den var dejlig mør og smagte godt.
Glædelig jul til dig og tak for gode opskrifter og inspiration.
Jakob
Madensverden.dk
Mange tak, Jakob - det er jeg glad for at høre. Ja, stegetiden kan godt variere lidt, men super det endte godt.
Rigtig glædelig jul og godt nytår til dig.
De bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk
Jakob Nissen
Hej,
Opskriften lyder god - men - du skriver at har man travlt kan man øge varmen til 120 grader; hvor lang til skal en pandebrunet oksefilet på 1,468 kg så have?
Oksefiletten skal nemlig holde en and med selskab i ovnen juleaften, så svar inden da vil blive værdsat.
Bedste hilsener
Jakob
Madensverden.dk
Hej Jakob
Det lyder som et godt projekt 🙂
Den nøjagtige stegetid er altid svær, men ved 120 grader kan du nok skære omkring en time af stegetiden, så den kommer ned på tre timer.
Jeg tror jeg ville lave anden i god tid, og så varme den op lige før spisning.
Vend gerne lige tilbage med hvor lang tid det tog ved 120 grader 🙂
Rigtig glædelig jul
Holger
Madensverden.dk
Susanne
Hvis jeg skal stege 2 kg oksefilet er temp. og stegetid i ovnen så det samme
Tove Viftrup
Undskyld, det skulle være udråbstegn
Madensverden.dk
Hej Tove
Mange tak - det er jeg meget glad for at høre.
Jeg gør mig umage med at måle alting af, så det skulle forhåbentlig passe.
Med de bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk.
Tove Viftrup
Jeres opskrifter er bare så fantastisk!!!! Tak????????????
Guffeliguf.dk
Kernetemperaturen på de 57 grader giver en rosa oksefilet. Du kan også vælge at tage den ud ved en lidt lavere kernetemperatur hvis du ønsker kødet mere rødt.
Bedste hilsner, Holger, Guffeliguf.dk.