Min opskrift på perfekt culottesteg i ovn med stegetid og kernetemperatur, så du altid opnår en mør og velsmagende okseculotte.
Stegetiden på en culottesteg (okseculotte) afhænger selvfølgelig af størrelsen på din oksesteg, men der er alligevel en nogenlunde rettesnor.
Og det kan du læse meget mere om her, hvor du får både den korrekte kernetemperatur og vejledende stegetid.
Prøv også mine opskrifter på:
Opskrift på culottesteg i ovn
Men lad os gå lige til sagen, for dette er min opskrift på okseculotte til seks personer.
Culottesteg
Ingredienser
- 1 culotte - på cirka 1,4 kilo (de plejer at veje deromkring)
- 4 fed hvidløg
- 3 spiseskefulde rosmarin - hakket - eller hakket timian
- 1 deciliter olie
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Tjek din culotte grundigt for unødig fedt og snavs - især selvfølgelig i bunden. Skær krølfedet i tern på skrå, og dup oksestegen tør med et stykke køkkenrulle. Salt den grundigt på begge sider.
- Varm en pande op, og kom lidt olie på. Brun nu culotten grundigt på begge sider, så den får noget lækker og smagfuld stegeskorpe.
- Hak hvidløgsfed helt fint, og bland dem sammen med timian eller rosmarin og olie i en lille skål. Rør det godt sammen, og kom lidt salt ved.
- Tag stegen af, og gnid nu krydderolien godt ind i kødet. Nu kan du med fordel lægge din culottesteg i en stor frysepose, og lad den trække og hvile i køleskabet i nogle timer. Gerne natten over, men en time kan også gøre det.
- Tænd ovnen, og læg culotten på en rist, som du stiller i et ildfast fast, Kom lidt kalvefond (eller vand) i bunden af fadet, så der samler sig den mest fantastiske sky til sovsen senere. Tilsvarende med grillen - stil stegen på en rist i et fad eller en alubakke. Med væde i bunden. Krydr culottestegen med peber.
- Nu skal stegen så have cirka 50 minutter ved 175 grader - det er den bedste stegetid på culottesteg!
- Men den kan afvige fra steg til steg (er min erfaring), og derfor skal du stikke et stegetermometer ind i midten af stegen. Og når kernetemperaturen er på 56 grader - helt præcist - skal stegen ud! Her er den medium, hvilket er helt perfekt. Og nej, den er IKKE rød eller rå.
- Tag den af, lad den hvile utildækket på et skærebræt, og her skal den trække i mindst 20 minutter. Gerne en halv time.
- Skyen koger du op med lidt fløde, og smager til med salt, friskkværnet peber og eventuelt lidt æbleeddike eller gastrik. Jævn eventuelt sovsen med lidt Maizena, der er udrørt i en smule koldt vand.
- Skær nu stegen i skiver fra den tynde ende, og næsten halvvejs ind. Se hvor pinden sidder.
- Vend så culotten en kvart omgang, og skær nu fra siden af stegen. Så får du de perfekte skiver okseculotte.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips og tricks til culotte
Et godt tip til stegning af okseculotte (eller kalveculotte), som ikke kan siges ofte nok. Stik en lille pind i den tynde ende af stegen, så du ved hvor du skal starte med at skære culotten ud efter stegning og hviletid.
En okseculotte krøller sig meget sammen under tilberedningen, og derfor kan det være svært at se hvor du skal skære kødet ud først.
En okseculotte skæres jo ud fra den tynde spids, og næsten halvvejs ind - hvorefter du vender stegen en kvart omgang, og skærer videre fra siden af stegen. Udskæringen er nemlig utrolig vigtig for at sikre de møre skiver kød.
Stegetid på culotte
Den præcise stegetid afhænger selvfølgelig af størrelsen på culottestegen, og den kan godt variere en del.
Men når du har en okseculotte på cirka 1,4 kilo er den korrekte stegetid cirka 50 minutter, når du laver den i ovn eller på grill ved 175 grader. Den stegetid plejer at passe nogenlunde godt.
Og den korrekte stegetid på culottesteg er altså den samme - uanset om det er i ovn eller grill. I grillen skal den grilles ved indirekte varme.
Kernetemperatur i culottesteg
For at sikre en perfekt okseculotte skal du bruge et stegetermometer. For så rammer du altså altid plet.
Kernetemperaturen i culottesteg skal være på 56 grader, hvor den er perfekt rosa. Her er culottestegen altså hverken for rød, rå eller for tør og kedelig. Men lige tilpas, saftig og lækker.
Langtidsstegt
Du kan også lave en langtidsstegt culottesteg i ovn. Og det bliver den altså kun endnu bedre af.
Her skal du først ridse culotten som anvist længere oppe, krydre med salt og peber, hvorefter den brunes godt af på en pande i lidt olie.
Culotten lægges i et ildfast fad sammen med et grofthakket løg, en gulerod i små tern, tre knuste fed hvidløg og nogle kviste frisk timian. Hæld så også fire deciliter oksefond eller bouillon ved.
Fadet stilles i en ovn ved 70 grader almindelig varme - altså ikke varmluft. Her skal en langtidsstegt okseculotte have cirka fem timer, og er færdig når den har en kernetemperatur på 56 grader.
Undervejs skal du med mellem øse lidt af skyen op over stegen, og om nødvendigt tilfører du lidt mere fond eller bouillon. Der skal gerne være fire deciliter sky når culotten er færdigstegt.
Sovs
En god sovs til både en almindelig og langtidsstegt culottesteg kan laves på flere måder, men fælles er, at du skal have cirka fire deciliter sky tilbage.
Du kan lave en opbagt sovs, hvor du smelter to spiseskefulde smør i en lille gryde, hvorefter du tilsætter to spiseskefulde hvedemel.
Pisk skyen i og lad sovsen koge i fem minutter. Smages til med salt friskkværnet peber og gerne lidt gastrik. Farven kan justeres med lidt sovsekulør.
Du kan også blot koge skyen op, og så jævne den med lidt Maizena, der er udrørt i en smule koldt vand. Bliver sovsen for tyk, kan der tilsættes lidt vand, bouillon eller fond.
Du kan også komme en sjat fløde i sovsen, det gør den kun endnu mere fyldig.
Andre sovse til stegen: Hjemmelavet bearnaise sauce eller rødvinssauce. Brug søgefeltet øverst på siden og søg opskrifterne frem.
Sous vide
Du kan også ret nemt lave en okseculotte som sous vide.
Det tager selvfølgelig nogle timer, men kødet passer jo sig selv imens.
Og resultat bliver en fremragende og meget møre culottesteg. Se opskriften på culotte i sous vide.
Typiske spørgsmål om culottesteg
Jeg foretrækker en rosa og mediumstegt culottesteg, og her skal kernetemperaturen være på 56 grader.
Tiden kan variere, men en culottesteg på 1,4 kilo skal have cirka 50 minutter ved 175 grader.
100 gram okseculotte indeholder cirka 365 kalorier.
Culottesteg er perfekt som sousvide, og her skal den have syv timer ved 57 grader. Så er den medium tilberedt.
Lulu
Godaften. De 175 grader, er det alm. ovn eller varmluft? Og mine culotter er 1,25 kg., er det stadigvæk 50 minutter? Mvh Lulu
Ole
Ja, den er god med dig. Jeg tog kødet ud ved 58 gradet. Lod det hvile i tyve minutter. Det var ufærdigt og blodigt!
Holger Rørby Madsen
Hej Ole
Det lyder som om den er gal med dit stegetermometer - eller det er blevet målt forkert. For ved 58 grader skal kødet ikke være være blodigt på den måde.
Alt det bedste
Holger
Kristin Merete Marthinsen
korrigering(av stavekontroll)
culottestek.Ikke spist ennå.Oppvarming? Takk!
Kristin Merete Marthinsen
Hei,
har laga culottestek 1,4 kg ferdig.Ikke spise nå.Hvordan varme den opp? Vil helst ha en hel stek,ikke stykker.Takk!
Nick
Fin opskrift, men der står ikke om ovnen skal forvarme og om det er varmluft 🙂
Villy Kim Lauridsen
Hej skal lige høre til hviletiden utildækket i 20 minutter til en halv time er stegen så ikke kold ved servering eller varmer du den op igen
Bent petersen
Hej Holger,jeg spurte dig om frikadeller om man kunne lave uden æg, og man kunne lave dem med kartoffelmel,dit svar var sådan lidt svævende, jeg skal nok fortælle hvorfor jeg spørger, men lad mig nu høre dit svar først, kan i nu hygge jer, men venlig hilsen bent
Carl-Heinz Frank
Hej,
en god opskrift og dem har du mange af, MEN MEN MEN - du har så mange reklamer på din side at den snart ikke er værd at bruge mere.
Især popup reklamer er vanvittig irriterende.
Fortsætter det har du en bruger mindre.
Stefani Melo
Hej!
Sikke en god beskrivelse. Vi kommer helt sikkert til at følge den til nytår.
Et lille spørgsmål: Hvad plejer du at spise til din culottesteg? 🙂
Madensverden.dk
Hej Stefani
Mange tak - det lyder sørme godt.
Uha, der er mange gode bud på tilbehør til denne culottesteg, og her afhænger det lidt af hvilket spisehumør jeg er i.
Hvis det gerne må være lidt tungere vintermad, så synes jeg flødekartofler er perfekte.
Andre gange er det hasselback kartofler.
Pommes Anna er i øvrigt også fremragende, men der er også gange, hvor jeg synes en kartoffelsalat er god.
Her kan du iøvrigt finde andre lækre forslag til culottestegen.
Med de bedste hilsner
Holger