Culotte: Jeg har fundet metoden til, at lave den mest møre okseculotte på grill (eller ovn). Intervalsteg culotten i en gasgrill Weber Q3200.
Følg de gode tips her, så er du sikker på en mør, lækker og saftig culotte.
Først lidt gode råd til tilberedning af culotte. Jeg har lavet denne i en gasgrill, en Weber Q3200, som giver et godt resultat.
Du kan selvfølgelig sagtens tilberede culotten i en kuglegrill eller en ovn. Hold varmen på omkring 175 grader, så er stege- og hviletid den samme.
Hviletiden er vigtig. Og den skal være lang! Mindst en halv time, men gerne op mod 45 minutter, hvis du kan vente på det. Husk at starte i god tid med at stege culotte.
Når din culotte er færdig, kan det være svært at se hvor den tynde ende er, da culotten trækker sig sammen. Et godt tip er, at stikke en kødnål eller tandstikker i den tynde ende når du kommer kødet på grillen - så er du ikke i tvivl, når kødet skal skæres.
Jeg har marineret denne culotte med en god grillolie, men du kan sagtens bruge andre ting i stedet. Olie med finthakket rosmarin og hvidløg er lækkert, eller du kan også nøjes med bare at krydre med salt og peber.
Husk at salte okseculotten godt - du skal bruge cirka to teskefulde salt.
Opskriften er til seks personer. Se mere indhold:
- Culottesteg
- Culotte sous vide - opskrift med tid og temperatur
- Intervalstegt culotte i grill med rosmarin og hvidløg
Opskrift på culotte i grill
Ingredienser
- 1,5 kilo culotte okseculotte af god kvalitet - jeg har brugt kød fra en rød Hereford
- 4 spiseskefulde grillolie gerne hjemmelavet grillolie
- 2 teskefulde salt
- 1 bundt timian
- 1 bundt rosmarin
- friskkværnet peber
Sådan gør du
- Start med at tage okseculotten ud af køleskabet en halv time før du skal i gang. Den skal ikke være for kold, når den kommer på grillen.
- Så snitter du krølfedtet på oversiden med en skarp kniv. Gør som jeg har gjort på billedet her - snit krølfedtet i ruder på skrå. Husk ikke at skære ned i kødet, så saften løber ud mens vi griller.
- Så smører du culotten ind i grillolie på begge sider. Massér grillolien godt ind i kødet. Start med oversiden, så undersiden, og slut af med oversiden igen.
- Drys salt over krølfedtet på oversiden. Krydr med friskkværnet peber, og riv den friske timian og rosmaring groft, og læg det oven på culotten. Så er den klar til stegning.
- Tænd gasgrillen på fuldt blus - begge brændere skal være tændte! Varm grillen godt igennem. Når den er varm, slukker du for den midterste - inderste - brænder, og skruer den anden brænder ned på lavt blus. Du skal holde en temperatur i din gasgrill på omkring 175 grader.
- Læg nu din okseculotte midt på grillen - du griller den ved indirekte varme! Luk grillen, og giv okseculotten 15 minutter.
- Efter 15 minutter hiver du culotten ud, og nu skal den hvile i 15 minutter - UDEN at være overdækket!
- Så skal den 15 minutter tilbage i grillen. Stadig ved omkring 175 grader.
- Så hiver du culotten ud igen i 15 minutter - stadig uden at overdække eller indpakke den!
- Nu er der i alt gået en time. 15 minutter i grillen. 15 ude, 15 inde og 15 ude. Og altså i alt 30 minutter inde i gasgrillen. Nu skal vi til den sidste grill-fase.
- Stik et stegetermometer i okseculotten - det skal ind i midten i den tykke ende. Læg så din okseculotte tilbage i grillen, og grill den videre indtil den opnår en kernetemperatur på 56 grader. Hverken mere eller mindre! Tag så okseculotten ud af grillen.
- Nu pakker du okseculotten godt ind i alufolie/sølvpapir. Giv den bare en 3-4 lag, den skal pakkes godt ind! Lad nu culotten hvile i 30-40 minutter. Jo, det er lang tid, men det giver en fantastisk culotte.
Næringsindhold
Tips
Så er du klar til udskæring af okseculotte og efterfølgende servering. Skær din culotte fra den spidse ende, og helst i ikke for tykke skiver.
Skær indtil midten på den led, og vend så okseculotten en halv omgang, og skær fra siden. Så opnår du de mest møre stykker kød.
Lækkert tilbehør kan være traditionelle flødekartofler.
Thomas Alding
Har lige fulgt opskriften, og det er uden tvivl den bedst Culotte jeg har fået. Den fik lov at hvile i 40 min til sidst, og det gjorde den bare helt perfekt.