En hurtig gennemgang af de vigtigste ting, som du skal vide om din Weber Q3200 gasgrill. Hvordan du gør den ren, og noget om hvordan du bruger den bedst.
Jeg får løbende spørgsmål til brugen af en Weber Q3200 gasgrill, og derfor har jeg lavet denne lille guide til de vigtigste ting, som du bør vide. Den gælder langt hen ad vejen også til Weber Q3000 gasgrill.
Hvis du er superbruger på grillen, kan du hurtigt hoppe videre til en af de mange opskrifter her på sitet, og ellers vil jeg her fortælle kort om gasgrillen.
Tilslut din gasgrill
Start med at slutte grillen til en gasflaske. Det lyder nemt, men kan faktisk være drilsk. I hvert fald bøvler jeg indimellem med at få regulatoren til at lukke omkring gasflaskens top 🙂
Regulatorgrebet skal stå på OFF, og så trækker du "kraven" på regulatoren op. Og holder den oppe. Tryk så regulatoren ned over gasflaskens ventil, og hold trykket! Tryk så kraven ned, og nu burde den være låst.
Løft forsigtigt op i regulatoren, og hvis du kan løfte gasflasken i denne, ja så sidder den fast. Så er vi i gang.
Sådan tænder du en Weber Q3200
Tænd gasgrillen ved at åbne for gassen på regulatoren. Sæt så den store knap på fuld styrke, men lad den lille forblive urørt.
Tryk på tænderen til venstre, og nu får du blus på grillen. Nu kan du så også tænde for den inderste brænder ved at skrue op for den lille knap. OBS: Hold aldrig hovedet inde over grillen når du tænder den!!!
Gassen og temperaturen i en Weber Q3200 gasgrill regulerer du nemt på knapperne til højre på grillen. Den store er den yderste brænder, mens den lille er den inderste. Sluk den inderste når du skal grille ved indirekte varme.
Ved maksimal varme kan du nå en temperatur på over 250 grader i grillen, mens den på laveste niveau lægger på omkring 175 grader. Helt afhængig af vejret uden for, men så har du en indikation.
Så skal du stege en oksesteg over længere til, ja så skal du skrue grillen ned på laveste blus.
Brug en stegeplade
Gasgrillen leveres med to grillriste, og det fungerer super godt. Men du kan skifte den ene rist ud med en stegeplade, og det vil jeg anbefale at du gør.
Stegepladen - eller støbejernspladen - er genial til stegning af frikadeller på grill, hakkebøffer, grøntsager, pandekager, spejlæg og meget andet.
Inden brug smører du stegepladen med lidt madolie, og efterfølgende er den nem at rengøre med varmt vand og lidt opvaskemiddel.
Under stegningen er det ikke nødvendigt med fedtstof. Og du skal være opmærksom på, at fedt kan brænde!
Du kan dog godt give dit kød eller andet mad lidt olie inden turen på grillen, men så vil jeg foreslå du bruger rapsolie, da det ikke brænder så let som eksempelvis olivenolie.
VIGTIGT: Stegepladen skal ALTID lægges i højre side af grillen.
Rengøring af gasgrill
Så kommer vi til rengøringen af risten, og det er en religion. For der er mange bud på det, men her er hvad jeg synes fungerer upåklageligt.
Varm grillen grundigt op. Det tager 6-8 minutter. Brug så en god grillbørste, og skrub grillristen ren.
Kom lidt madolie på et stykke køkkenrulle, klem det fast på en madpincet eller grilltang, og smør nu risten med olie. Tangen hindrer du brænder fingrene 🙂
Når du er færdig med at grille, gentager du manøvren med grillbørsten. Skrub risten ren, og luk låget. Så er grillen klar til næste gang.
Rørene skal også rengøres
Du bør også indimellem rengøre rørene i grillen. Det kan du gøre med en særlig børste, som flere firmaer producerer. Det kan nemlig ikke undgåes, at der sætter sig fedt og snavs på rørene.
Gasgrillen kan i øvrigt sagtens tåle en tur med vandslangen, så du får spulet den helt ren. Især nede i grillen samler der sig fedt og snavs, så husk også her at rengøre med mellemrum.
Direkte og indirekte varme
Ved direkte varme griller du bøffer, pølser, kyllingebryst og andre ting, der skal have kortere tid på grillen.
Den indirekte varme er selvfølgelig til længere tids grillning. Herunder roastbeef, oksesteg, flæskesteg, hele kyllinger med videre.
Hvor lang tid holder en gasflaske?
Det har jeg tidligere set nærmere på: Så længe holder en flaske gas til en gasgrill
NB: Artiklen er opdateret, da der ved en beklagelig fejl fremgik, at støbejernspladen skal lægges til venstre i grillen - men den skal altså altid placeres i højre side!
Har du andre betragtninger til brugen af gasgrill? Så del dem med os andre i debatten herunder:
Lasse
Det var den stegeplade vi kom fra hvorfor den ene side frem for den anden. Det fik vi aldrig svar på?
Carsten
Hvad er grunden til at støbejernspladen, altid skal ligge i højre side?
Hvad er forskellen, ifht venstre side?
Troels Vinther Møller
Hej Holger, hvis man er i tvivl om, hvornår gasflasken er tom, så er det måske en ide, at købe en regulator med manometer (kr 147 i Harald Nyborg)
Niels Nielsen
Jeg kan ikke få min weber gas grill ned på 120 ved indirekte varme . Hvorfor ikke