Langtidsstegt culottesteg er virkelig god mad, hvor culotten får ca. fem timer i ovnen ved lav temperatur. Du får et super mør steg og en lækker sovs.
Langtidsstegt culottesteg er en oksesteg i særklasse, hvor kødet virkelig får lov til at samle smag og kraft under de fem timer i ovnen.
Som altid skal du købe en culottesteg af god kvalitet, og gerne både dansk og fritgående. Jo, der er forskel på kvaliteten på et billigt og et lidt dyrere stykke kød!
Skær eventuelle stykker af fedt fra undersiden af culotten, og rids krølfedtet med en skarp kniv, uden dog at skære ned i kødet.
Og tag gerne oksestegen ud af køleskabet i god tid inden du skal i gang, så den ikke er alt for kold. Salt den på begge sider med groft salt, og lad den trække en halv eller en hel time.
Brug stegetermometer
Når stegen har fået fire timer, må du gerne stikke et stegetermometer ind midt i culottestegen, så du har styr på kernetemperaturen. Culotten er nemlig færdig og rosa, når den har en kernetemperatur på 56 grader.
Derefter skal den helst hvile i 20 minutter inden udskæring.
Opskriften er til fire personer, men der er måske også nok til seks personer.
Opskrift på langtidsstegt culottesteg
Ingredienser
- 1,4 kilo okseculotte
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 4 deciliter hvidvin
- 3 deciliter kalvefond
- 1 teske timian tørret
- 1 teske rosmarin tørret
- salt og friskkværnet peber
Sovs
- 2 spiseskefulde smør
- 1 spiseskefuld hvedemel stor, med top
- 4 deciliter stegesky fra culottestegen
- 1 spiseskefuld gastrik eller eddike
- 1 deciliter fløde kan udelades
- 1 teskefuld sukker eller lidt mere, smag dig frem
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Varm en pande godt op og kom lidt olie på. Brun hurtigt culottestegen på begge sider, så den får lidt kulør. Læg den i en alubakke eller ildfast fad. Alubakken sparer dig for lidt rengøring til sidst, så bare et godt tip.
- Løg og hvidløg hakkes groft. Kom lidt mere olie på panden, og svits hurtigt løg og hvidløg.
- Tilsæt hvidvin og kalvefond sammen med timian og rosmarin. Lad det koge op og hæld det derefter over culottestegen.
- Kværn også lidt sort peber over stegen, og du kan også drysse med lidt mere timian og rosmarin. Har du et par friske kviste timian liggende, ja så lægges de på.
- Stil culottestegen ind i en forvarmet ovn ved cirka 70 °C, og det er ikke varmluft, men blot almindelig luft.
- Nu skal den langtidsstegte culottesteg have cirka fem timer, hvor du med en halv eller hel times mellemrum lige øser lidt af stegeskyen op på stegen.
- Efter fire timer stikkes et stegetermometer ind i culotten, og stegen er klar ved en kernetemperatur på 56 grader. Så er den hverken rå eller tør, men netop rosa og mør. Men stegetiden plejer at passe med cirka fem timer, afhængig af din ovns præcise varme.
- Du kan i øvrigt give culottestegen nogle minutter unden grillen i ovnen - det gør kun smagen bedre.
- Tag den færdige culottesteg ud af ovnen, og lad den hvile utildækket på et skærebræt i 20 minutter inden udskæring.
- Imens laver du sovsen. Smelt et par spiseskefulde smør i en kasserolle, og pisk melet i. Derefter piskes stegesky i indtil du har den rette konsistens.
- Smag sovsen til med salt, peber, sukker, gastrik eller eddike - og kom eventuelt også lidt fløde ved. Lad sovsen koge igennem i fem minutter, så melsmagen forsvinder.
Næringsindhold
Se her hvordan du udskærer en okseculotte.
Tilbehør
Tilbehør til en langtidsstegt culottesteg kan være flødekartofler, som du laver inden stegen kommer i ovnen, og så blot varmes mens okseculotten hviler. Det er nemt.
Dertil dampet broccoli eller grønne bønner - eller en skøn tomatsalat.
Simpelthen den bedste culottesteg jeg nogensinde har lavet. Passede perfekt med stegetid.
..Er det bare mig der ikke kan finde "Udskrift" knap på denne culottesteg? Plejer at være i toppen ude mod højre, men jeg finder den ikke på denne opskrift.
Hej Pernille
Godt du skriver. Opskriften lå i et ældre system på siden, men den er nu opdateret, også så den kan udskrives. Sig endelig til, hvis du finder andre på samme måde. Så får jeg dem straks opdateret 🙂
Alt det bedste
Holger