Sådan koger du grønne bønner (haricots verts), som er en af de grøntsager vi spiser rigtig mange af i Danmark. Dels dyrkes i de fleste køkkenhaver over sommeren, og dels indtager vi store mængder fra frost i resten af året. Og begge dele er godt og sundt.
Grønne bønner har sæson i Danmark fra midt på sommeren i juli og frem til september. Bønnerne går også under navnet haricots verts, og de er populære følgesvende til mange retter. Blandt andet er de gode til en langtidsstegt oksefilet eller en culotte.
De kan også stuves, bruges i salater, omvikles med bacon eller laves på hundrede andre måder. Grønne bønner indeholder både en del vitaminer og mineraler - men også kostfibre, og her kan du se hvordan du koger dem perfekt.
Lektiner i bønner
Og så lige et par ord om giftstoffet lektiner i bønner: Bønner indeholder lektiner, og derfor skal de tilberedes. Ellers risikerer du at få ondt i maven.
Lektiner findes dog mest i tørrede bønner, og altså ikke udpræget i de friske. Men alligevel: Kog dem - så er du helt sikker!
Indhold
- Lektiner i bønner
- Kogning af grønne bønner
- Ingredienser 1x2x3xVælg
- Fremgangsmåde
- Næringsindhold
- Billeder
- Tips
- Koge bønner i mikrobølgeovn
- Bønnefritter (opskrift på fritterede grønne bønner i ovn)
- Bønnesalat
- Kylling med grønne bønner
- Grønne bønner med soltørrede tomater
- Stuvede bønner - opskrift på grønne bønner i hvid sovs
- Hofgryde
- FAQ
- Kommentarer

Kogning af grønne bønner
Ingredienser
- 500 g grønne bønner
- 1 tsk salt
Fremgangsmåde
- Grønne bønner koges i letsaltet vand. Kom ikke for meget vand i gryden, da det blot udvander smagen i bønnerne.
- Kog vandet op og kom bønnerne i. Lad dem koge cirka 3 minutter ved svag varme og uden låg.
- Hæld straks vandet fra og servér.
Næringsindhold
Få tilsendt opskriften på mail
Billeder
Sådan koger du grønne bønner på 3 minutter:
Tips
Kog ikke bønnerne længere tid, da de så mister deres friskhed og sprødhed - og bliver til kedelige grøntsager!
Endnu bedre er det selvfølgelig at dampe bønnerne, for så bevarer du endnu flere vitaminer.
Læs også: Sådan koger du stangbønner
Koge bønner i mikrobølgeovn
Du kan også koge bønnerne i mikrobølgeovnen. Kom 250 gram i et bæger, der kan gå ind i mikrobølgeovnen.
Tilsæt en spiseskefuld vand og en smule fint salt, og tilbered dem ved 750W i fem minutter. Vend dem halvvejs.
Flere inspirerende opskrifter:
Bønnefritter (opskrift på fritterede grønne bønner i ovn)
Bønnesalat
Kylling med grønne bønner
Grønne bønner med soltørrede tomater
Stuvede bønner - opskrift på grønne bønner i hvid sovs
Hofgryde
FAQ
Læg de grønne bønner i kogende og letsaltet vand – ikke koldt vand. Det bevarer farve og tekstur bedst.
De grønne bønner bliver lidt mørkere grønne under kogning. De skal være møre, men stadig have lidt "bid". Brug evt. spidsen af en kniv – den skal glide igennem en bønne uden modstand.
Ja, det er godt at overhælde de kogte bønner med koldt vand efter kogning, så du både bevarer farven og sprødheden i bønnerne.
Friske grønne bønner skal koges i 3 minutter i saltet vand. Meget store bønner kan du give lidt længere tid. Kog ikke bønnerne for længe, fordi de så bliver triste og kedelige at spise.
Grønne bønner skal koges fordi indeholder lektiner, især phasin. Phasin kan give mavekramper, kvalme og opkast – og i store mængder være giftigt. Phasin ødelægges ved kogning i få minutter, og bønnerne bliver helt sikre at spise. Desuden smager de bedre efter kogning, men kog ikke for længe.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Morten Sjælland
Det var ok, bønnerne var dog stadig lidt frosne i midten.