• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Tilbehør › Sådan koger du grønne bønner (kogetid på haricots verts)

Sådan koger du grønne bønner (kogetid på haricots verts)

Grønne bønner er både lækre og sunde, og skal blot koges få minutter. Kog ikke grønne bønner for længe, for så mister de sprødheden og bliver kedelige. Foto: Madensverden.dk.
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 24. oktober 2024 - Udgivet: 8. februar 2024

Sådan koger du grønne bønner (haricots verts), som er en af de grøntsager vi spiser rigtig mange af i Danmark. Dels dyrkes i de fleste køkkenhaver over sommeren, og dels indtager vi store mængder fra frost i resten af året. Og begge dele er godt og sundt.

Grønne bønner har sæson i Danmark fra midt på sommeren i juli og frem til september. Bønnerne går også under navnet haricots verts, og de er populære følgesvende til mange retter. Blandt andet er de gode til en langtidsstegt oksefilet eller en culotte.

De kan også stuves, bruges i salater, omvikles med bacon eller laves på hundrede andre måder. Grønne bønner indeholder både en del vitaminer og mineraler - men også kostfibre, og her kan du se hvordan du koger dem perfekt.

Lektiner i bønner

Og så lige et par ord om giftstoffet lektiner i bønner: Bønner indeholder lektiner, og derfor skal de tilberedes. Ellers risikerer du at få ondt i maven.

Lektiner findes dog mest i tørrede bønner, og altså ikke udpræget i de friske. Men alligevel: Kog dem - så er du helt sikker!

Indhold
  • Lektiner i bønner
  • Kogning af grønne bønner
  • Ingredienser  1x2x3xVælg
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Billeder
  • Tips
  • Koge bønner i mikrobølgeovn
  • Bønnefritter (opskrift på fritterede grønne bønner i ovn)
  • Bønnesalat
  • Kylling med grønne bønner
  • Grønne bønner med soltørrede tomater
  • Stuvede bønner - opskrift på grønne bønner i hvid sovs
  • Hofgryde
  • FAQ
  • Kommentarer
Grønne bønner er både lækre og sunde, og skal blot koges få minutter. Kog ikke grønne bønner for længe, for så mister de sprødheden og bliver kedelige. Foto: Madensverden.dk.
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Kogning af grønne bønner

5 fra 1 stemme
Grønne bønner er både lækre og sunde, og skal blot koges få minutter. Kog ikke grønne bønner for længe, for så mister de sprødheden og bliver kedelige.
Forb. tid 2 minutter min
Tilb. tid 3 minutter min
Samlet tid 5 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Kalorier: 39
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 500 g grønne bønner
  • 1 tsk salt

Fremgangsmåde
 

  1. Grønne bønner koges i letsaltet vand. Kom ikke for meget vand i gryden, da det blot udvander smagen i bønnerne.
  2. Kog vandet op og kom bønnerne i. Lad dem koge cirka 3 minutter ved svag varme og uden låg.
  3. Hæld straks vandet fra og servér.

Næringsindhold

Kalorier: 39kcalKulhydrater: 9gProtein: 2gFedt: 0.3gMættet fedt: 0.1gFlerumættet fedt: 0.1gEnkelumættet fedt: 0.01gNatrium: 589mgKalium: 264mgKostfibre: 3gSukker: 4gVitamin A: 863IUVitamin C: 15mgCalcium: 47mgJern: 1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Billeder

Sådan koger du grønne bønner på 3 minutter:

kog bønnerne uden låg i tre minutter
hæld vandet fra og afdryp bønnerne
server de grønne bønner som tilbehør

Tips

Kog ikke bønnerne længere tid, da de så mister deres friskhed og sprødhed - og bliver til kedelige grøntsager!

Endnu bedre er det selvfølgelig at dampe bønnerne, for så bevarer du endnu flere vitaminer.

Læs også: Sådan koger du stangbønner

Koge bønner i mikrobølgeovn

Du kan også koge bønnerne i mikrobølgeovnen. Kom 250 gram i et bæger, der kan gå ind i mikrobølgeovnen.

Tilsæt en spiseskefuld vand og en smule fint salt, og tilbered dem ved 750W i fem minutter. Vend dem halvvejs.

Flere inspirerende opskrifter:

Bønnefritter (opskrift på fritterede grønne bønner i ovn)

4.7 fra 21 stemmer
En nem opskrift på bønnefritter, der er grønne bønner, der bages sprøde i ovnen og serveres som tilbehør. En god måde at lave bønner på.
Gå til opskrift
billederesultat for bønnefritter

Bønnesalat

4.6 fra 5 stemmer
Min opskrift på en klassisk og nem bønnesalat. Salaten laves let med grønne bønner (friske eller frosne), tomater, rødløg og mozzarella.
Gå til opskrift
billederesultat for bønnesalat med tomater og rødløg

Kylling med grønne bønner

5 fra 1 stemme
Prøv denne lækre og nemme opskrift på kylling med grønne bønner. En sund og mættende ret fyldt med grøntsager.
Gå til opskrift
kylling med grønne bønner

Grønne bønner med soltørrede tomater

5 fra 1 stemme
Min opskrift på grønne bønner med soltørrede tomater, rødløg og hakkede mandler. Bønnesalaten er nem og passer til mange forskellige retter.
Gå til opskrift
grønne bønner med soltørrede tomater

Stuvede bønner - opskrift på grønne bønner i hvid sovs

4.7 fra 3 stemmer
Min opskrift på stuvede bønner, der er grønne bønner, som laves i en hvid sovs. Bønnerne passer perfekt som tilbehør til eks. hamburgerryg.
Gå til opskrift
billederesultat for stuvede bønner

Hofgryde

4.4 fra 11 stemmer
Her får du den bedste opskrift på hofgryde, der er nem at lave. Hofgryden indeholder bla. svinekød og grønne bønner. Spises med ris eller mos.
Gå til opskrift
billede med hofgryde

FAQ

Skal grønne bønner koges i koldt eller kogende vand?

Læg de grønne bønner i kogende og letsaltet vand – ikke koldt vand. Det bevarer farve og tekstur bedst.

Hvordan ved jeg bønnerne er færdigkogte?

De grønne bønner bliver lidt mørkere grønne under kogning. De skal være møre, men stadig have lidt "bid". Brug evt. spidsen af en kniv – den skal glide igennem en bønne uden modstand.

Skal de kogte bønner i koldt vand?

Ja, det er godt at overhælde de kogte bønner med koldt vand efter kogning, så du både bevarer farven og sprødheden i bønnerne.

Hvor lang tid skal friske grønne bønner koge?

Friske grønne bønner skal koges i 3 minutter i saltet vand. Meget store bønner kan du give lidt længere tid. Kog ikke bønnerne for længe, fordi de så bliver triste og kedelige at spise.

Hvorfor skal grønne bønner koges?

Grønne bønner skal koges fordi indeholder lektiner, især phasin. Phasin kan give mavekramper, kvalme og opkast – og i store mængder være giftigt. Phasin ødelægges ved kogning i få minutter, og bønnerne bliver helt sikre at spise. Desuden smager de bedre efter kogning, men kog ikke for længe.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Morten Sjælland

    august 25, 2018 at 5:09 pm

    Det var ok, bønnerne var dog stadig lidt frosne i midten.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Forsiden lige nu

Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billederesultat for svinemørbrad med honning og soja
Svinemørbrad med honning→ Se opskriften
Salat med kogte kartofler
Salat med kogte kartofler, asparges og radiser→ Se opskriften
billede med spinatsalat
Spinatsalat med babyspinat, tomater og rødløg→ Se opskriften
Pandekageroulade
Pandekageroulade med jordbær→ Se opskriften
billede med mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør→ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikassé opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassé→ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.
Stegt fennikel med ærter og grønne asparges→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
billede med ærtegryde
Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required