Flagesalt har en fin konsistens, som vi især holder af til kolde retter. Her kan du se, hvordan det fremstilles, og om der er smagsforskelle.
Flagesalt har en helt særlig konsistens, der gør, at man kan høre lyden indeni sit eget hoved, når det knaser mellem tænderne.
Det er supergodt til et blødkogt æg, da vi kan nulre saltet, så vi får den størrelse saltkorn, vi bedst kan lide.
Og når du ser vores opskrifter på Madens Verden, har du temmelig sikkert også stødt på ordet en hel del gange.
Flagesalt er nemlig en dejlig salttype at bruge til for eksempel salater og kartoffelmadder - eller når man skal drysse salt ud over en ret.
Da der ikke er den store smagsforskelle på billigt, groft køkkensalt og flagesalt, er det mest af alt struktur og konsistens, det handler om her.
Det betyder blandt andet, at det er spild af penge at komme flagesalt i kogevandet til pasta eller lignende.
Sådan fremstilles flagesalt
Salt består af natriumklorid. Meget af det salt, vi bruger, er udvundet i miner eller af havvand, og smagen kan variere en lillebitte smule afhængigt af, om der er andre mineraler i.
Flagesalt er rent salt, som ifølge Smag For Livet er inddampet og høstet i store krystalflager.
Afhængigt af metode og temperatur opstår der fine saltkrystaller som de pyramideformede saltkrystaller i den kendte flagesalt Maldon Sea Salt Flakes.
Læs også vores fødevareeksperts artikel om forskellige salttyper her: Salt - det store overblik.
Næringsindhold
Da salt er et mineral, som hovedsageligt består af natriumklorid, er der hverken kulhydrater, fedt eller protein i. Endsige kalorier.
Vi får den rene - eller næsten rene - vare, som vores kroppe også har brug for i nogen grad. Faktisk har vi brug for 1,5 gram salt dagligt, hvilket er langt mindre, end de fleste mennesker indtager.
Hjerteforeningen anbefaler, at vi kun får maksimum en teskefuld salt om dagen - uanset om det er køkkensalt, sydesalt eller flagesalt.
Opbevaring og holdbarhed
Opbevar saltet tørt og køligt. Men får det fugt eller klumper, er der ingen grund til alarm. Du kan sagtens spise det alligevel.
Salt i sig selv virker konserverende, og det vi spiser, har mange millioner år på bagen. Derfor er det ikke så mærkeligt, at det kan holde for evigt.
Alligevel vil du kunne læse på mange saltpakkers indholdsdeklaration, at de højst kan holde i to år.
Det skyldes et krav om at angive holdbarhedsdato, men glem blot denne dato, da din flagesalt ikke bliver for gammel. Nogensinde.
Her kan du se, hvordan du selv laver din egen kryddersalt:
Del dine ideer og tanker med os andre her: