Gravad laks er en klassiker på frokostbordet, og den er nem at lave. Den gravede laks laves af rå laks marineret med sukker, salt og dild.
Gravad laks lyder måske lidt besværligt at lave, og de fleste kender den måske mest fra supermarkedernes kølediske.
Men faktisk er det utroligt nemt at lave laksen selv, for det er blot en rå lakseside, der marineres med sukker, salt og dild. As simple as that.
Det eneste du ellers skal bruge er noget tid, men her passer laksen sig selv. Det er nemlig en god idé at fryse laksen inden marinering, og derefter skal den trække i mindst et døgns tid for at få den helt rette smag frem.
Opskriften giver en hel side gravad laks, der er perfekt til frokostbordet. Og den er altså nem at lave selv.
Opskrift på gravad laks
Ingredienser
- 1 side laks
- 2 spiseskefulde sennep
- 3 spiseskefulde salt
- 3 spiseskefulde sukker
- 3 spiseskefulde dild - skal være tørret dild
- friskkværnet peber
Sådan gør du
- Pak laksesiden ud og tjek at den er helt fri for ben. Eventuelle fiskeben fjernes let med en pincet.
- Pak laksen ind og læg den i fryseren til næste dag, hvor laksesiden tages ud og tøs op igen. Lidt som du gør med sushi.
- Med en gaffel prikker du nu laksesiden, så den bliver let perforeret. Dermed kan marinaden nemmere trænge ned i fisken.
- Smør laksen med sennep og drys med salt og sukker. Altid lige stor mængde sukker og salt. Fordeles jævnt.
- Drys også med tørret dild og krydr med friskkværnet peber.
- Stil nu din gravad i køleskabet i mindst 24 timer, hvorefter du kan skære laksen i tynde, skrå skiver. Så nemt er det. Du kan med fordel lade laksen trække i et par døgn.
Næringsindhold
Tips
Gravad laks er en klassiker på frokostbordet, hvor den selvfølgelig serveres med hjemmelavet rævesovs.
Se også mine lakseopskrifter på:

Bente Kristensen
Skal lakseside vendes efter 12 timer eller bare ligge på samme side alle 24 timer??
Mvh
Bente Kristensen
Tom
Med eller uden skind, hvad pakkes den ind i - bagepapir/folie eller wrap, hvilken sennep????