Hvordan opbevarer man bedst en spegepølse i køleskabet, og hvor længe kan den holde sig? Her får du svar på spørgsmål om spegepølsen.
Kan man bare lægge en spegepølse i en plasticpose i køleskabet, eller er der en bedre måde at opbevare spegepølsen på?
Sådan lød spørgsmålet fra Anne i en mail til mig forleden, og det fik mig til at tænke på, om det egentlig er almindelig kendt hvordan man bedst opbevarer en åbnet spegepølse.
Derfor dykker vi her lidt ned i alt du skal vide om spegepølse og hvordan du får mest ud af den.
Opbevaring af spegepølse
Vi kaster os direkte ud i det med opbevaringen: Nej, en spegepølse skal aldrig opbevares i en plasticpose. Og det er der flere gode grunde til.
En spegepølse indeholder blandt andet en mælkesyrekultur, der er med til at udvikle smagen i kødet.
Og hvis du pakker spegepølsen i en plasticpose, så kan der dannes kondens, hvilket mælkesyrekulturen så omdanner til en fedtet overflade på pølsen. Sådan kort fortalt.
En spegepølse skal nemlig opbevares tørt, og her dur det ikke der kan dannes kondens.
Desuden skal spegepølsen kunne ånde, og derigennem udvikle smagen yderligere mens den ligger på køl.
Og det kan den altså ikke, hvis du pakker den ind i plastic.
Godt nok bliver din spegepølse måske lidt mere tør når du opbevarer den korrekt, men det er altså kun godt for smag og holdbarhed.
Pølsepose eller madpapir
Så hvad gør man så?
Det allerbedste du kan gøre er, at få fat i en af de såkaldte pølseposer. Det er en stofagtig pose, som du kan lægge spegepølsen ned i, og her kan den ånde igennem. Det er smart.
Har du ikke sådan en pølsepose, kan du også blot pakke spegepølsen ind i madpakkepapir.
Under alle omstændigheder skal du smide plasticindpakningen ud, og kun opbevare spegepølsen i skindet, som du så pakker ind i madpakkepapir.
Så kan den nemlig ånde og du har en god spegepølse i længere tid.
En tredje mulighed for opbevaring af spegepølse er i øvrigt, at du vikler den ind i et rent viskestykke.
Her ligger spegepølsen nemlig også godt, og efter brug skal du blot huske at kogevaske viskestykket. Det er også en fin metode,
Holdbarhed
Hvis du opbevarer spegepølsen korrekt som i ovenstående tre muligheder, så holder den også godt.
Min erfaring er, at en spegepølse så sagtens kan holde sig i op mod fire uger, og endda nogle gange lidt længere.
Frysning af spegepølse
Du kan også forlænge holdbarheden på en spegepølse yderligere ved at lægge den i fryseren.
Og her skal spegepølsen blot fryses i vacuum-indpakningen eller i en frysepose.
Holdbarheden på en spegepølse på frost er op til tre måneder.
Se også hvor længe de mest mest brugte fødevarer kan holde sig.
Her er i øvrigt opskriften på smørrebrød med spegepølse.
Erik Frantzen
Jeg er fra 1938.
I min barndom lå alt fremme i spisekammeret. Rugbrødet i brødmaskinen, fedt i en åben skål og spegepølsen lå på skærebrættet.
Vi havde som de fleste ikke noget køleskab. Spegepølsen blev efterhånden hvidlig fordi saltet trak ud gennem skindet.
Hilsen fra fortiden
Danni Coelet
Hej Holger & co.
I skal dæleme have kæmpe ros for “Madens verden” ikke alene er der en masse gode opskrifter, men der er en masse små fif samt gode brugbare oplysninger, som f.eks. spegepølse opbevaring 👍 tusind tak for en god side/block, hvor I også gerne modtager ris & ros.
Mvh. Danni
mjh@sm-computer.dk
Hvorfor er den så altid pakket i plastic fra "slagteren"? Jeg køber en økologisk oksespegepølse fra Aalbæk Specialiteter, og den er pakket i en plastikpakning (ikke vakuum, men svejset i begge ender og med luft i).
Den lader jeg pølsen ligge i, når jeg er begyndt at skære den, og så lukker jeg posen med poseklemme. Der dannes aldrig kondens, og den holder længe.
Men det bør jeg altså ændre på 🙂
Lars
Vil det sige at spegepølsen kan "trække" vejret igennem pølseskinnet ???
jan
Jeg har fået at vide af slagteren at ved opbevaring i f.eks. et viskestykke, kan den sagtens holde et halvt år.
Den bliver meget mere fast, og får kraftigere smag, og den kan godt få hvide pletter med tiden, men det er bare salt der trækker ud, og det betyder ikke noget.
Liselotte Jørgensen
Med hensyn til opbevaring af spegepølse, så fik jeg engang for mange år siden et råd af en slagter. Pak spegepølsen ind i et stykke køkkenrulle. Det har jeg gjort lige siden og den holder sig godt.