Solæg passer til øl, ligesom sild og snaps går hånd i hånd. Her får du opskriften på de salte æg, der har været en egnsret i Sønderjylland i mange hundrede år.
Solæg - ordet leder tankerne hen på solskin og sommer. Men lad dig ikke narre. Før i tiden var de salte æg fast tilbehør på sønderjyske værtshuse, hvor de stod i store glaskrukker på disken, så kunderne kunne få sig noget salt og næring til øllene. Og så de kunne blive godt tørstige og købe endnu mere øl. Derudover stammer ordet sol fra det tyske 'solei' eller 'soleier' fra Tyskland, der kan oversættes til saltlageæg.
Og salt det er de. Retten består af kogte æg, der ligger i en saltlage i dagevis, før de skal spises til påskefrokosten eller som en snack i det sønderjyske. Det er pærelet at lave og sjovt at servere for gæster, der ikke kender til skikken. Så her får du opskriften på ægte sønderjyske solæg.
Ingredienser
10 æg, små eller mellem
2 skalotteløg med skallen på
1-1,5 liter vand
4 spiseskefulde salt
Eddike
Olie
Peber
Tabasco
Sennep
Fremgangsmåde
- Kog æggene i 20 minutter sammen med 1 skalotteløg inklusiv løgskallen.
- Kom æggene i koldt vand og stød skallerne forsigtigt, så de revner, men ikke går i stykker.
- Bland vand og salt i en glaskrukke med låg og læg æggene ned i blandingen sammen med skaller fra et skalotteløg. Saltvandet skal være så stærkt, at æggene smutter op mod overfladen. Pres dem nedad og luk låget godt i.
- Æggene skal nu stå i tre-fire dage, inden de spises. De kan holde sig i op til en måned, men da vil de være enormt salte.
- Spis ægget ved at pille det, skære det over på midten og løfte blommen ud af hviden. I hullet kommer man sennep, et par dråber neutralt smagende madolie, et par dråber eddike og eventuelt tabasco, hvorefter blommen lægges på plads over blandingen med den runde side opad.
- Spis det halve solæg i en mundfuld og snup en snaps eller en tår kold øl hurtigt derefter, for det er salte sager.
Andre retter til påskebordet:
Lammekølle i fad med kartofler og lammesky