Solæg passer til øl, ligesom sild og snaps går hånd i hånd. Her er opskriften på en egnsret, som er blevet spist i Sønderjylland i årevis.
Solæg - ordet leder tankerne hen på solskin og sommer. Men lad dig ikke narre. Før i tiden var de salte æg fast tilbehør på sønderjyske værtshuse.
Her stod de i store glaskrukker på disken, så kunderne kunne få sig noget salt og næring til deres øl.
Og så de kunne blive godt tørstige og købe endnu mere øl. Derudover stammer ordet sol fra det tyske 'solei' eller 'soleier' fra Tyskland, der kan oversættes til saltlageæg.
Og salte det er de. Retten består af kogte æg, der ligger i en saltlage i dagevis, før de skal spises til påskefrokosten eller som en snack i det sønderjyske.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på sønderjyske solæg
Solæg
Ingredienser
- 10 æg - små eller mellem
- 2 skalotteløg - med skallen på
- 1-1,5 liter vand
- 4 spsk salt
- Eddike
- Olie
- Peber
- Tabasco
- Sennep
Sådan gør du
- Kog æggene i 20 minutter sammen med 1 skalotteløg inklusiv løgskallen.
- Kom æggene i koldt vand og stød skallerne forsigtigt, så de revner, men ikke går i stykker.
- Bland vand og salt i en glaskrukke med låg og læg æggene ned i blandingen sammen med skaller fra et skalotteløg. Saltvandet skal være så stærkt, at æggene smutter op mod overfladen. Pres dem nedad og luk låget godt i.
- Æggene skal nu stå i tre-fire dage, inden de spises. De kan holde sig i op til en måned, men da vil de være enormt salte.
- Spis ægget ved at pille det, skære det over på midten og løfte blommen ud af hviden. I hullet kommer man sennep, et par dråber neutralt smagende madolie, et par dråber eddike og eventuelt tabasco, hvorefter blommen lægges på plads over blandingen med den runde side opad.
- Spis det halve solæg i en mundfuld og snup en snaps eller en tår kold øl hurtigt derefter, for det er salte sager.
Få tilsendt opskriften på mail
Noter
Solæg er pærelet at lave og sjovt at servere for gæster, der ikke kender til skikken.
Selv lærte jeg at spise dem af min svoger, som er sønderjyde. Det er også hans opskrift, som du får her. Velbekomme.
Kaj Jensen
Dette er bare et par e'er der manglede og det går jo ikke.
Der findes (tror jeg) ikke en bedre snack på denne jord. Jeg stiftede bekendtskab med denne guderet for over 50 år siden, og er stadig stor tilhænger af denne egns ret. Til trods for jeg ikke er (sønnejye) så har jeg for 4 dage siden lavet en portion solæg som skal prøvesmages i morgen.
Mvh. Kaj Jensen