Sol over Gudhjem kender mange fra ferien på Bornholm, hvor den nydes på mange røgerier. Men prøv at lave den selv. Her er opskriften.
Sol over Gudhjem har du måske prøvet under din ferie på Bornholm, hvor sildemaden er en utrolig populær vare på øens røgerier.
Sol over Gudhjem er nemlig et stykke smørrebrød med røget sild, og derefter toppet med en rå æggeblomme, løgringe, radiser og purløg.
Navnet henviser naturligvis til Gudhjem, der er en af solskinsøens allermest populære byer, og orker du ikke at lave sildemaden selv, kan du også nyde den på blandt andet Gudhjem Røgeri, der ligger ved havnen.
Opskrift på Sol over Gudhjem
Opskrift på Sol over Gudhjem med røget sild
Ingredienser
- 1 skive rugbrød - evt. hjemmebagt rugbrød
- 1 røget sild
- 1 løg - 3-4 løgringe
- 1 æggeblomme
- radiser - i skiver
- Lidt purløg - klippet
Sådan gør du
- Bed fiskehandleren om at fjerne rygbenet på den røgede sild. Og ellers må du selv i gang.
- Fjern også skindet på silden.
- Smør rugbrødsskiven med lidt smør, og læg den benfri, røgede sild på.
- Læg så en løgring på, og hæld derefter forsigtigt æggeblommen ned i løgringen.
- Du skal være så omhyggelig, at æggeblommen bliver i løgringen.
- Anret nu din Sol over Gudhjem med et par løgringe mere ovenpå æggeblommen, friskklippet purløg og tynde skiver af radiser.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Til en god og hjemmelavet Sol over Gudhjem hører naturligvis en kold øl, gerne bornholmsk.
Note: Normalt anbefaler jeg aldrig brugen af rå æggeblommer på grund af risikoen for salmonella. Selvom risikoen efterhånden er blevet meget lille.
Men netop til denne ret er den rå æggeblomme svær at komme uden om. Man skal dog være opmærksom på den lille risiko.
Fødevarestyrelsen skriver selv om risikoen ved anvendelse af rå æg:
Risikoen for at blive syg af salmonella fra de danske æg, man køber i butikkerne, er i dag meget lille, viser en risikovurdering, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen har derfor ikke længere grundlag for at fraråde forbrugerne at bruge friske, rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til fx desserter og kager, som ikke bliver opvarmet.
Forbrugerne bør dog stadig bruge pasteuriserede æg, hvis de vil være på den sikre side og laver mad til fx børn, syge eller gamle. Æg er nemlig et biologisk materiale, så der er aldrig 100 pct. garanti for, at der ikke er salmonella udenpå eller indeni ægget, indskærper Fødevarestyrelsen.
Se også disse opskrifter:
Del dine ideer og tanker med os andre her: