Sol over Gudhjem kender mange fra ferien på Bornholm, hvor den nydes på mange røgerier. Men prøv at lave den selv. Her er opskriften.
Til Sol over Gudhjem skal du bruge (pr. person):
1 skive rugbrød
1 røget sild
3-4 løgring
1 æggeblomme
Radiser i skiver
Friskklippet purløg
Du kan evt. købe sild pr. post hos Røgeriet i Svaneke
Sådan laver du den bedste Sol over Gudhjem:
Bed fiskehandleren om at fjerne rygbenet på den røgede sild. Og ellers må du selv i gang.
Fjern også skindet på silden.
Smør rugbrødsskiven med lidt smør, og læg den benfri, røgede sild på.
Læg så en løgring på, og hæld derefter forsigtigt æggeblommen ned i løgringen.
Du skal være så omhyggelig, at æggeblommen bliver i løgringen.
Anret nu med et par løgringe mere ovenpå æggeblommen, friskklippet purløg og tynde skiver af radiser.
Til en god og hjemmelavet Sol over Gudhjem hører naturligvis en kold øl, gerne bornholmsk.
Note: Normalt anbefaler jeg aldrig brugen af rå æggeblommer på grund af risikoen for salmonella. Selvom risikoen efterhånden er blevet meget lille. Men netop til denne ret er den rå æggeblomme svær at komme uden om. Man skal dog være opmærksom på den lille risiko.
Fødevarestyrelsen skriver selv om risikoen ved anvendelse af rå æg: