Sild er sundhed på en tallerken, så det er en god ide at spise mere end blot til påskefrokosten. Her er viden, fakta og inspiration.
Sild er så vigtig en fisk for os, at den er blevet en del af mange talemåder som 'En lækker sild', 'Død som en sild' og 'Som sild i en stime'.
Tidligere var det nærmest kun silden, der sørgede for, at fattigfolk fik proteiner. Ifølge vildmedsild.dk var det normalt, at folk spiste seks sild dagligt i 1800-tallet.
Der var hverken råd til kød eller finere fisk, men silden var billig, nærende og fed.
Og det er den stadig. Det er nemlig en såkaldt fed fisk, hvilket betyder, at den har mange sundhedsmæssige egenskaber.
Her ser vi på silden. Hvad er det for en fisk? Og hvordan kan vi bruge den i madlavningen?
Fakta om silden
Silden med det latinske navn Clupea Harengus lever i alle danske farvande, men det er særligt Nordsøsilden, som er populær herhjemme.
Den sølvglinsende fisk svømmer i stimer på op til en million, og disse kan blive helt op til 25 år gamle. De er ikke store, men kan veje op til 400 gram.
Sild lever blandt andet af vandlopper og fiskelarver.
I en tid, hvor det er vigtig at vide, hvilket klimaaftryk diverse fødevarer har, er silden en stjerne i havet.
Efter blåmuslingerne har den nemlig det laveste klimaaftryk af alle de landdyr og fisk, vi spiser. Det betyder, at ferske sild er den mest bæredygtige fisk, vi har.
Sundhed, vitaminer og næringsindhold
Som sagt er silden ikke kun en lækker sild, men også en fed en af slagsen. Da Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser mindst 350 gram fisk om ugen - heraf 200 gram fede fisk - er et par ugentlige sildemadder næsten nok til at dække behovet.
Af sildens gode egenskaber er dens høje indhold af D-vitamin og Omega-3 fedtsyrer. Begge dele er noget, vi har brug for.
Særligt D-vitaminer er vigtige, da vi normalt får nok gennem solens stråler, men da Danmark ligger under skyer meget af året, får vi sjældent nok.
Vi anbefales at tage et tilskud af D-vitamin dagligt, men er det svært at huske, kan vi jo kaste os over de fede fisk i stedet. Der er også et højt indhold af A-vitamin, jod og selen i denne fisk.
Opskrifter med lækre sild
Vi kender alle de marinerede sild, som altid kommer på bordet til julefrokoster og påskefrokoster.
Selvom de ligger i lage, får man faktisk de fleste af fiskens næringsstoffer på den måde.
Der er dog mange andre måder at bruge silden på, for eksempel i en salat med kogte æg den franske nicoise, hvor du blot udskifter tunen med skiver af marinerede sild.
Grillede sild med bagte eller syltede løg og kartoffelsalat kan også være dejligt en sommerdag.
Hvis du klikker dig ind på vildmedsild.dk, finder du flere spændende opskrifter.
Hjemmesiden er en del af Sildebranchens kampagne 'Vild Med Sild', hvis formål er at få unge til at (gen)opdage silden som god hverdagsmad.
Herunder er der opskrifter til inspiration, så du kan nyde godt af sildens sunde egenskaber og karakteristiske smag.
Prøv for eksempel ovnstegte sild med rabarber og æbler eller denne klassiske opskrift:
Kilder: vildmedsild.dk, 2gangeomugen.dk, Fødevarestyrelsen.
Din vurdering
-
Sild - fakta og opskrifter med den sunde fisk
Stem her
( stemmer)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Anne-Marie Lindrup
Hej Karen!
Tak for din gode omtale af silden. Vi er meget glade for et måltid med sild, både stegte og på et stykke brød.
Der er imidlertid stor forskel på sild i glas m.h.t. Indhold af sukker. Karrysild indeholder efter vores erfaring mindst sukker.
Vi ville være rigtig glade for at få et tip om sild med højst 15g. sukker. Generelt spiser vi alt for meget sødt. .!
I tilfælde du har adgang til producenter, må du meget gerne påvirke dem til at tænke sundere og dermed reducere sukkerindholdet. Det ville ikke på nogen måde forringe sildene, men meget tænkeligt, ud over at være sundere, også tale til et nyt forbrugersegment:-)
Mvh.
Anne-Marie