• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Sild - fakta og opskrifter med den sunde fisk

Sild - fakta og opskrifter med den sunde fisk

Sild
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 6. juli 2025 - Udgivet: 23. februar 2021

Sild er sundhed på en tallerken, så det er en god ide at spise mere end blot til påskefrokosten. Her er viden, fakta og inspiration.

Sild er så vigtig en fisk for os, at den er blevet en del af mange talemåder som 'En lækker sild', 'Død som en sild' og 'Som sild i en stime'.

Tidligere var det nærmest kun silden, der sørgede for, at fattigfolk fik proteiner. Ifølge vildmedsild.dk var det normalt, at folk spiste seks sild dagligt i 1800-tallet.

Der var hverken råd til kød eller finere fisk, men silden var billig, nærende og fed.

Og det er den stadig. Det er nemlig en såkaldt fed fisk, hvilket betyder, at den har mange sundhedsmæssige egenskaber.

Her ser vi på silden. Hvad er det for en fisk? Og hvordan kan vi bruge den i madlavningen?

Indhold på siden
  • Sild er sundhed på en tallerken, så det er en god ide at spise mere end blot til påskefrokosten. Her er viden, fakta og inspiration.
  • Fakta om silden
  • Sundhed, vitaminer og næringsindhold
  • Opskrifter med lækre sild
  • Stegte sild - nem opskrift på sild paneret med rugmel
  • Hjemmelavet sildesalat
  • Kryddersild
  • Røget sild med bagt kartoffel og syltet rødløg
  • Kommentarer

Fakta om silden

Silden med det latinske navn Clupea Harengus lever i alle danske farvande, men det er særligt Nordsøsilden, som er populær herhjemme.

Den sølvglinsende fisk svømmer i stimer på op til en million, og disse kan blive helt op til 25 år gamle. De er ikke store, men kan veje op til 400 gram. Sild lever blandt andet af vandlopper og fiskelarver.

I en tid, hvor det er vigtig at vide, hvilket klimaaftryk diverse fødevarer har, er silden en stjerne i havet. Efter blåmuslingerne har den nemlig det laveste klimaaftryk af alle de landdyr og fisk, vi spiser. Det betyder, at ferske sild er den mest bæredygtige fisk, vi har.

Sundhed, vitaminer og næringsindhold

Som sagt er silden ikke kun en lækker sild, men også en fed en af slagsen. Da Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser mindst 350 gram fisk om ugen - heraf 200 gram fede fisk - er et par ugentlige sildemadder næsten nok til at dække behovet.

Af sildens gode egenskaber er dens høje indhold af D-vitamin og Omega-3 fedtsyrer. Begge dele er noget, vi har brug for.

Særligt D-vitaminer er vigtige, da vi normalt får nok gennem solens stråler, men da Danmark ligger under skyer meget af året, får vi sjældent nok.

Vi anbefales at tage et tilskud af D-vitamin dagligt, men er det svært at huske, kan vi jo kaste os over de fede fisk i stedet. Der er også et højt indhold af A-vitamin, jod og selen i denne fisk.

Opskrifter med lækre sild

Vi kender alle de marinerede sild, som altid kommer på bordet til julefrokoster og påskefrokoster. Selvom de ligger i lage, får man faktisk de fleste af fiskens næringsstoffer på den måde.

Der er dog mange andre måder at bruge silden på, for eksempel i en salat med kogte æg den franske nicoise, hvor du blot udskifter tunen med skiver af marinerede sild. Eller hvad med at prøve karrysild med æble, forårsløg og ristet rugbrød.

Grillede sild med bagte eller syltede løg og kartoffelsalat kan også være dejligt en sommerdag. Herunder er der opskrifter til inspiration, så du kan nyde godt af sildens sunde egenskaber og karakteristiske smag.

Prøv for eksempel ovnstegte sild med rabarber og æbler eller denne klassiske opskrift:

Stegte sild - nem opskrift på sild paneret med rugmel

4.8 fra 32 stemmer
Se her, hvordan du nemt laver stegte sild. Sildene rengøres og paneres i rugmel, inden de steges færdige på panden i smør og olie.
Gå til opskrift
stegte sild

Hjemmelavet sildesalat

5 fra 2 stemmer
Her får du en klassisk opskrift på sildesalat, der er lavet af marinerede sild, mayonnaise, karry og æg. Perfekt til jul og påske.
Gå til opskrift
billede med sildesalat

Kryddersild

4.8 fra 4 stemmer
Kryddersild er for dem, der godt kan lide ekstra bid og smag i silden. Her er en opskrift på et stykke flot smørrebrød med den lækre sild.
Gå til opskrift
Kryddersild

Røget sild med bagt kartoffel og syltet rødløg

5 fra 1 stemme
Røget sild kan andet end blot kommes på rugbrød. Her får du en opskrift med bagt kartoffel, rødløg, purløg og creme fraiche. Lækkert og sundt.
Gå til opskrift
Røget sild med bagt kartoffel
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Anne-Marie Lindrup

    september 02, 2023 at 3:48 pm

    Hej Karen!
    Tak for din gode omtale af silden. Vi er meget glade for et måltid med sild, både stegte og på et stykke brød.
    Der er imidlertid stor forskel på sild i glas m.h.t. Indhold af sukker. Karrysild indeholder efter vores erfaring mindst sukker.
    Vi ville være rigtig glade for at få et tip om sild med højst 15g. sukker. Generelt spiser vi alt for meget sødt. .!
    I tilfælde du har adgang til producenter, må du meget gerne påvirke dem til at tænke sundere og dermed reducere sukkerindholdet. Det ville ikke på nogen måde forringe sildene, men meget tænkeligt, ud over at være sundere, også tale til et nyt forbrugersegment:-)
    Mvh.
    Anne-Marie

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 30

Ugens madplan uge 30 med lækker sommermad

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Forsiden lige nu

Ugens madplan uge 30
Ugens madplan uge 30 med lækker sommermad→ Se opskriften
billede med smashburger
Smashburger - bedste opskrift med karamelliseret bøf→ Se opskriften
billede med crumble med ribs ribscrumble
Crumble med ribs - opskrift på lækker ribscrumble→ Se opskriften
frikasse med kalv
Nem opskrift på frikassé med årstidens grøntsager→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
bornholmergryde gryderet fra bornholm
Bornholmergryde - opskrift på gryderet fra Bornholm→ Se opskriften
Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.
Kartofler med dillercreme (dildcreme)→ Se opskriften
Billede med hindbærkage
Hindbærkage med friske hindbær og mandler→ Se opskriften
wienerkylling med stegte kartofler og ærter
Wienerkylling (opskrift med stegte kartofler og ærter)→ Se opskriften
salat med nye ærter og agurk
Salat med nye ærter, agurk og ærteskud→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her