Bæredygtige fisk findes i rigt mål hos fiskehandleren og i supermarkeder. Her kan du se, hvordan du sikrer dig, at dine fisk er blåstemplede.
Ser du et blåt mærke med en hvid fiskesilhuet og blå baggrund, kan du være sikker på, at du står med en bæredygtig fisk i hånden.
Hvad enten det er dåsetun eller friske rejer, er mærket en garanti for, at de er fanget med bæredygtige metoder.
Det blå mærke er et certifikat fra Marine Stewardship Council (MSC), som er en international organisation, der arbejder for bæredygtigt fiskeri af skaldyr og fisk. Og hvad er så det?
Først og fremmest skal fiskene komme fra en sund bestand. Det vil sige, at der løbende skal være tilstrækkelig med fisk tilbage i havet til, at de kan yngle og oprette bestanden.
Med andre ord: Der må ikke overfiskes. Det er heller ikke tilladt at fange truede fisk og skaldyr, og fiskerne skal fiske på måde, så de ikke forstyrrer havets økosystem.
Over 1700 MSC produkter i Danmark
Overholder fiskerne Marine Stewardship Councils standarder, kan de få det blå mærke på deres produkter. Og vi kan som forbrugere vælge at gå efter det, hvis vi vil købe bæredygtige fisk. Herhjemme er der over 1700 forskellige produkter, som har fået det blå stempel.
Det er et imponerende hold, der står bag disse standarder: forskere, videnskabsfolk, fiskere og miljøorganisationer. Hver især har de givet input til, hvilke krav der skal stilles til fiskeriet, for at deres fangst kan kaldes bæredygtig og dermed få det blå mærke.
Certifikatet gælder ikke for evigt, men kan trækkes tilbage, når der sker ændringer i fiskeriet. For eksempel blev fiskernes certifikat for torsk i Nordsøen suspenderet i september 2019, da undersøgelser viste, at torskebestanden var svundet voldsomt ind.
Eksempler på bæredygtige fisk
Mørksej
Mørksej er nn hvid fisk med en fast konsistens. Den findes blandt andet i Nordsøen og Skagerrak.
Rejer
Et lille krebsdyr. Den vi ofte spiser i Danmark, er en dybvandsreje fra Nordatlanten.
Sild
Der findes ca. 200 arter af sild, men de mest kendte er atlantiske sild, stillehavssild og den chilenske sild. Læs også om marinerede sild.
Sardiner
En lille fisk med en kraftig smag. Sardinen er beslægtet med sild.
Laks
Fed fisk, som er rig på Omega3. Det er kun vildtfanget stillehavslaks, som har det blå certifikat. Herhjemme kan vi finde de bæredygtige laks som frosne filter eller som ingrediens i fiskefrikadeller.
Verdensnaturfonden WWF har lavet en fiskeguide, der viser, hvilke fisk og skaldyr du kan spise med god samvittighed, hvis du ønsker bæredygtige fisk. Du finder den her: Fiskeguiden.
Kæder med bæredygtige fisk
Det er ikke kun, når man som forbruger selv står og køber fisk til middagsbordet, at man kan gå efter bæredygtige fisk og skaldyr.
Sushikæden Letz Sushi sælger udelukkende ”blå fisk” og McDonalds fiskeburger laves også af bæredygtige fisk med MSC-mærket.
Derudover har IKEA indført 100 procent MSC-mærkede fisk i alle deres restauranter verden over.
NaturSkånsom – statskontrolleret fiskemærke
Danmark har i efteråret 2021 fået et nyt statsligt mærke til fisk fanget med respekt for havet og havbunden. Navnet er NaturSkånsom og mærket skal gøre det lettere at vælge fisk, der er fanget vildt med respekt for naturen.
Det er udviklet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i samarbejde med en række partnere fra både fiskeriet, erhvervslivet og natur- og miljøorganisationer.
For at få mærket, skal fisken leve op til fem krav:
- Skånsom fangstmetode – fisken skal være fanget med skånsomme redskaber.
- Sunde bestande – fiskearten må ikke være truet og skal fanges fra sunde bestande.
- Mindre fartøjer – fisken må ikke fanges fra fartøjer længere end 17 meter.
- Kystnært – 80% af fartøjets fangstrejser er max 48 timer.
- Kvalitet – firskerne skal gennemføre kvalitetskursus.
Undgå at give dine børn tun
At købe bæredygtige fisk er ikke nødvendigvis det samme som at købe fisk uden kviksølv og andre stoffer i sig. MSC og NaturSkånsom fokuserer udelukkende på klima- og miljøkonsekvenser af fiskeriet.
Desværre indeholder de fleste af havets fisk og skaldyr kviksølv og andet snask fra forureningen. Fødevarestyrelsen anbefaler os alligevel at spise fisk mindst to gange om ugen, da fiskens helbredsmæssige fordele opvejer indtaget af for eksempel kviksølv og dioxin.
Dog skal børn på tre år og nedefter ikke spise de store fisk som tun og haj, hverken i frisk form eller på dåse. Gravide og børn op til 15 år år bør også nøjes med at spise max. en dåse tun om ugen og helst undgå frisk tun, gedde, helleflynder, haj, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk og rokke.
Se vores opskrifter med fisk
Grove fiskelunser - god børneopskrift på fiskefrikadeller
Kilder: WWF, MSC og Fødevarestyrelsen.
Del dine ideer og tanker med os andre her: