• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Bæredygtige fisk – her er mærkerne, du skal gå efter

Bæredygtige fisk – her er mærkerne, du skal gå efter

Bæredygtige fisk på marked
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 16. juni 2023 - Udgivet: 10. januar 2020

Bæredygtige fisk findes i rigt mål hos fiskehandleren og i supermarkeder. Her kan du se, hvordan du sikrer dig, at dine fisk er blåstemplede.

Ser du et blåt mærke med en hvid fiskesilhuet og blå baggrund, kan du være sikker på, at du står med en bæredygtig fisk i hånden.

Hvad enten det er dåsetun eller friske rejer, er mærket en garanti for, at de er fanget med bæredygtige metoder.

Det blå mærke er et certifikat fra Marine Stewardship Council (MSC), som er en international organisation, der arbejder for bæredygtigt fiskeri af skaldyr og fisk. Og hvad er så det?

Først og fremmest skal fiskene komme fra en sund bestand. Det vil sige, at der løbende skal være tilstrækkelig med fisk tilbage i havet til, at de kan yngle og oprette bestanden.

Med andre ord: Der må ikke overfiskes. Det er heller ikke tilladt at fange truede fisk og skaldyr, og fiskerne skal fiske på måde, så de ikke forstyrrer havets økosystem.

Over 1700 MSC produkter i Danmark

Overholder fiskerne Marine Stewardship Councils standarder, kan de få det blå mærke på deres produkter. Og vi kan som forbrugere vælge at gå efter det, hvis vi vil købe bæredygtige fisk. Herhjemme er der over 1700 forskellige produkter, som har fået det blå stempel.

Det er et imponerende hold, der står bag disse standarder: forskere, videnskabsfolk, fiskere og miljøorganisationer. Hver især har de givet input til, hvilke krav der skal stilles til fiskeriet, for at deres fangst kan kaldes bæredygtig og dermed få det blå mærke.

Certifikatet gælder ikke for evigt, men kan trækkes tilbage, når der sker ændringer i fiskeriet. For eksempel blev fiskernes certifikat for torsk i Nordsøen suspenderet i september 2019, da undersøgelser viste, at torskebestanden var svundet voldsomt ind.

MSC certifikat logo til bæredygtige fisk
Her er Marine Stewardship Councils mærke, som blåstempler fisk og skaldyr, hvis du vil købe bæredygtigt.

Eksempler på bæredygtige fisk

Mørksej

Mørksej er nn hvid fisk med en fast konsistens. Den findes blandt andet i Nordsøen og Skagerrak.

Rejer

Et lille krebsdyr. Den vi ofte spiser i Danmark, er en dybvandsreje fra Nordatlanten.

Sild

Der findes ca. 200 arter af sild, men de mest kendte er atlantiske sild, stillehavssild og den chilenske sild. Læs også om marinerede sild.

Sardiner

En lille fisk med en kraftig smag. Sardinen er beslægtet med sild.

Laks

Fed fisk, som er rig på Omega3. Det er kun vildtfanget stillehavslaks, som har det blå certifikat. Herhjemme kan vi finde de bæredygtige laks som frosne filter eller som ingrediens i fiskefrikadeller.

Verdensnaturfonden WWF har lavet en fiskeguide, der viser, hvilke fisk og skaldyr du kan spise med god samvittighed, hvis du ønsker bæredygtige fisk. Du finder den her: Fiskeguiden.

Kæder med bæredygtige fisk

Det er ikke kun, når man som forbruger selv står og køber fisk til middagsbordet, at man kan gå efter bæredygtige fisk og skaldyr.

Sushikæden Letz Sushi sælger udelukkende ”blå fisk” og McDonalds fiskeburger laves også af bæredygtige fisk med MSC-mærket.

Derudover har IKEA indført 100 procent MSC-mærkede fisk i alle deres restauranter verden over.

NaturSkånsom er Danmarks statskontrollerede mærke til fisk, der er fanget med respekt for havet og havbunden.

NaturSkånsom – statskontrolleret fiskemærke

Danmark har i efteråret 2021 fået et nyt statsligt mærke til fisk fanget med respekt for havet og havbunden. Navnet er NaturSkånsom og mærket skal gøre det lettere at vælge fisk, der er fanget vildt med respekt for naturen.

Det er udviklet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i samarbejde med en række partnere fra både fiskeriet, erhvervslivet og natur- og miljøorganisationer. 

For at få mærket, skal fisken leve op til fem krav:

  1. Skånsom fangstmetode – fisken skal være fanget med skånsomme redskaber.
  2. Sunde bestande – fiskearten må ikke være truet og skal fanges fra sunde bestande.
  3. Mindre fartøjer – fisken må ikke fanges fra fartøjer længere end 17 meter.
  4. Kystnært – 80% af fartøjets fangstrejser er max 48 timer.
  5. Kvalitet – firskerne skal gennemføre kvalitetskursus.

Undgå at give dine børn tun

At købe bæredygtige fisk er ikke nødvendigvis det samme som at købe fisk uden kviksølv og andre stoffer i sig. MSC og NaturSkånsom fokuserer udelukkende på klima- og miljøkonsekvenser af fiskeriet.

Desværre indeholder de fleste af havets fisk og skaldyr kviksølv og andet snask fra forureningen. Fødevarestyrelsen anbefaler os alligevel at spise fisk mindst to gange om ugen, da fiskens helbredsmæssige fordele opvejer indtaget af for eksempel kviksølv og dioxin.

Dog skal børn på tre år og nedefter ikke spise de store fisk som tun og haj, hverken i frisk form eller på dåse. Gravide og børn op til 15 år år bør også nøjes med at spise max. en dåse tun om ugen og helst undgå frisk tun, gedde, helleflynder, haj, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk og rokke.  

Se vores opskrifter med fisk

Hjemmelavede fiskepinde

Stegt laks med hollandaise

Fiskegratin med torsk

Ovnbagt laks

Kilder: WWF, MSC og Fødevarestyrelsen.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Forsiden lige nu

Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billederesultat for svinemørbrad med honning og soja
Svinemørbrad med honning→ Se opskriften
Salat med kogte kartofler
Salat med kogte kartofler, asparges og radiser→ Se opskriften
billede med spinatsalat
Spinatsalat med babyspinat, tomater og rødløg→ Se opskriften
Pandekageroulade
Pandekageroulade med jordbær→ Se opskriften
billede med mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør→ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikassé opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassé→ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.
Stegt fennikel med ærter og grønne asparges→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
billede med ærtegryde
Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her