Måske den bedste opskrift på et godt rugbrød med surdej og kerner. Rugbrødet bages bla. med hvidtøl, er nemt at bage og det smuldrer ikke.
Rugbrød har måske nok ry for at være besværlige at bage, og derfor nøjes de fleste med at købe rugbrødene hos bageren eller i supermarkedet.
Men det er faktisk en skam, for intet slår et helt nybagt og hjemmebagt rugbrød.
Rugbrødene her er bagt med blandt andet hvidtøl og surdej, og de hæver i fem timer. Det er vigtigt du overdækker formene, så dejen ikke tørrer ud!
Jeg foretrækker rugbrød, der ikke er for høje i formen, men du kan jo bage dem som du synes. De kan også laves mere kvadratiske.
Opskriften her giver tre dejlige brød. Nemmere bliver det ikke at lave et hjemmebagt rugbrød. Jeg har også lavet en video med fremgangsmåde.
Opskrift på rugbrød
Ingredienser
- 3,5 deciliter vand
- 150 gram rugkerner skårne
- 3 deciliter vand koldt
- 5 gram gær
- 3,3 deciliter hvidtøl
- 300 gram surdej
- 400 gram rugmel
- 200 gram hvedemel
- 100 gram fuldkorns hvedemel
- 20 gram salt
- 20 gram maltmel
- 2 spiseskefulde mørk sirup
- 200 gram rugkerner poppede, klar til brug
Sådan gør du
- Vand og skårne rugkerner koges fem minutter i en lille kasserolle, og køles derefter ned til ca. 40 grader, så det stadig er godt lunt - men ikke for varmt.
- I skålen til røremaskinen hældes vand og gær. Røres sammen med en ske. Hæld hvidtøl i.
- Derefter tilsættes de øvrige ingredienser, og dejen røres sammen i cirka 10 minutter. Kom også de kogte og skårne rugkerner i. Tilsæt om nødvendigt lidt mere vand eller rugmel til den rette konsistens opnås (hverken for tynd eller for fast). Målene plejer dog at passe fint. Se evt. mere i min video med fremgangsmåde.
- Smør tre forme og fordel cirka 800 gram dej i hver. Du skal smøre formene grundigt, så rugbrødene nemt slipper igen.
- Glat brødene ud med en spartel, der dyppes i vand. Drys brødene med blå birkes, solsikkerkerner, majsdrys, græskarkerner eller lignende. Der er frit valg.
- Læg et viskestykke over dine forme med rugbrød, og lad nu rugbrødene hæve ved stuetemperatur i cirka fem timer.
- Forvarm ovnen ved 250 grader varmluft, og bag dine rugbrød i først fem minutter, hvorefter ovnen skrues ned på 200 grader varmluft, og bages i yderligere 55 minutter. Samlet bagetid er altså en time. Eller til en kernetemperatur på 97 grader.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Husk altid at lade de hjemmebagte rugbrød køle helt af inden du skærer det ud!
Du skal fordele cirka 800 gram rugbrødsdej i hver form, men du kan også gemme lidt rugbrødsdej i en tæt bøtte som surdej til næste gang.
Surdejen opbevares i tætsluttende bøtte i køleskabet.
Hvorfor citronsaft i rugbrød?
Du kan også tilsætte lidt citronsaft i dine hjemmebagte rugbrød. Og hvorfor så det?
Jo, dels er citronsaft med til øge hævningen (du får et lidt mere luftigt brød), og dels giver det lidt mere syre til brødet.
Derfor min anbefaling om at bruge lidt citronsaft til din rugbrødsbagning.
Kernetemperatur
Kernetemperaturen i de færdige brød bør være 97 grader.
Rester af rugbrødet anvendes naturligvis til verdens bedste øllebrød.
Opdateret opskrift
Jeg har opdateret min grundopskrift på rugbrød, og i virkeligheden forsimplet den en smule.
Men en del af jer var også meget glade for den tidligere opskrift på rugbrød med surdej, så den kommer her.
Du skal bruge:
3,5 deciliter vand
150 gram rugkerner skårne
3 deciliter hvidtøl
3 deciliter vand koldt
300 gram surdej
20 gram salt
350 gram rugmel
200 gram hvedemel
100 gram speltmel fuldkorns
2 spiseskefulde mørk sirup
2 spiseskefulde citronsaft
100 gram solsikkekerner
50 gram 5-korns blanding eller lignende
Fremgangsmåde:
- Vand og skårne rugkerner koges fem minutter i en lille kasserolle, og køles derefter ned til ca. 40 grader, så det stadig er godt lunt - men ikke for varmt.
- I skålen til røremaskinen hældes hvidtøl, vand og surdej, som derefter røres sammen, hvor der anvendes spartel.
- Derefter tilsættes de øvrige ingredienser, og dejen røres sammen i cirka 10 minutter. Kom også de kogte og skårne rugkerner i. Tilsæt om nødvendigt lidt mere vand eller rugmel til den rette konsistens opnås (hverken for tynd eller for fast). Målene plejer dog at passe fint.
- Smør to forme med smør og fordel cirka 900 gram dej i hver. Du skal smøre formene grundigt, så rugbrødene nemt slipper igen.
- Glat brødene ud med en spartel, der dyppes i vand, og prik derefter hvert rugbrød grundigt med en kødnål eller lignende.
- Beklæd formene med tætsluttende husholdningsfilm, og lad nu rugbrødene hæve ved stuetemperatur i cirka fem timer.
- Drys brødene med blå birkes, solsikkerkerner, majsdrys eller lignende. Der er frit valg.
- Forvarm ovnen ved 250 grader varmluft, og bag dine rugbrød i først fem minutter, hvorefter ovnen skrues ned på 185 grader varmluft, og bages i yderligere 55 minutter. Samlet bagetid er altså en time. Eller til en kernetemperatur på 97 grader.
Vild med rugbrød? Prøv også disse:
surdej
Hej Holger, det lyder som en rigtig god opskrift på rugbrød.
Har du prøvet at koldhæve det ?
Mvh Lena
Hej Lena
Tak for det, og nej. Det har jeg ikke, men prøv det da - og skriv lige hvordan det går 🙂
Alt det bedste
Holger
Hej Holger, så har jeg prøvet at bage dit rugbrød, det blev super lækkert😃
Efterfølgende har jeg prøvet at lave det igen, denne gang koldhævede jeg rugbrødet.Det fungerer fint og det smagte lige så godt, som de første rugbrød jeg bagte, så det er ikke sidste gang jeg gør det😊 Tak for nogle gode opskrifter 👌mvh Lena