• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Sønderjysk rugbrød - nem opskrift med eller uden surdej

Holger Rørby Madsen
Et super lækkert og hjemmebagt sønderjysk rugbrød, og rugbrødet er virkelig nemt at bage med denne opskrift. Husk at lade brødet køle af inden det skæres. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Madens Verden: Forside › Opskrifter › Brød og boller

Oversigt over indhold

  1. En nem og god opskrift på klassisk sønderjysk rugbrød, som enten kan bages med eller uden surdej. Et godt rugbrød uden kerner, der aldrig mislykkes.
  2. Opskrift på sønderjysk rugbrød
  3. Ingredienser
  4. Sådan gør du
  5. Se video til opskrift
  6. Næringsindhold
  7. Note
  8. Sønderjysk rugbrød uden surdej
4.85 fra 26 stemmer
Gå til opskrift

En nem og god opskrift på klassisk sønderjysk rugbrød, som enten kan bages med eller uden surdej. Et godt rugbrød uden kerner, der aldrig mislykkes.

Sønderjysk rugbrød er et populært rugbrød, der bages uden kerner.

Det sønderjyske rugbrød er en klassiker, og elsket af både børn og voksne. Ikke kun i Sønderjylland, men over hele landet.

Se også: Hjemmebagt rugbrød med surdej og kerner

Her kan du se hvordan du bager den populære udgave med surdej, men du kan også se hvordan du laver rugbrød a la Sønderjylland uden surdej. Her anvendes i stedet rugsur.

Opskriften giver et rugbrød, men du kan nemt gange op og bage flere rugbrød.

Opskrift på sønderjysk rugbrød

4.9 fra 26 stemmer
RetBrød
KøkkenDansk
Arbejdstid: 25 minutter minutter
Tilberedning: 50 minutter minutter
Samlet tid: 2 timer timer 15 minutter minutter
Mængde: 1 stk.
[favorite_button]
Vis favoritter Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 400 gram vand
  • 13 gram gær
  • 450 gram rugmel - groft
  • 100 gram hvedemel
  • 100 gram surdej
  • 13 gram salt
  • 8 gram maltmel
Tilføj til indkøbslisteSe din indkøbsliste her Send indkøbsliste til din mobil
Undgå at skærmen slukker

Sådan gør du

  • Sæt kagespartel på din røremaskine.
  • Vej vand og gær af i skålen til røremaskinen, og rør gæren ud i vandet.
  • Groft rugmel vejes af i en anden skål sammen med hvedemel, surdej, salt og maltmel.
  • Kom det ned i til vand og gær, hvorefter dejen til sønderjysk rugbrød røres igennem i fire minutter ved hastighed, og derefter seks minutter ved høj hastighed.
  • Tag skålen med dejen af maskinen og lad den hvile 10 minutter.
  • Virk derefter rugbrødsdejen op. Se evt. her hvordan du virker brød op. Dejen er lidt klistret, så kom en smule rugmel på bordet inden du begynder at arbejde med den.
  • Rul forsigtigt dejen ud til en pølse på ca. 25 centimeters længde, og læg den på en bageplade med bagepapir med samlingen nedad.
  • Klip en 4-liters frysepose op og læg den over rugbrødet, som nu hæver ved stuetemperatur i en time.
  • Efter en halv time tændes ovnen på 250 grader over- og undervarme. Gør klar til at lave damp i ovnen, og her kan du se hvordan du nemt laver damp i ovn.
  • Når rugbrødet er færdighævet pensles det let med vand. Sæt pladen med dit sønderjyske rugbrød ind midt i ovnen, der tilsættes lidt vand i bunden af ovnen for at lave damp, og lågen lukkes straks.
  • Bages 5 minutter ved 250 grader over- og undervarme, og derefter skrues der ned på 200 grader, hvor rugbrødet bages færdig i 45 minutter.

Se video til opskrift

Næringsindhold

Næringsindhold
Sønderjysk rugbrød
Mængde pr. portion
Kalorier
210
% Daglig værdi*
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Mangler du en opskrift?Find alle vores opskrifter - klik her!
Kom med din mening

Note

Sønderjysk rugbrød køles af inden det skæres ud.

Du må ikke skæret rugbrødet ud så længe det stadig er varmt.

Se også: Rugbrødschips - sprøde og sunde snacks

Sønderjysk rugbrød uden surdej

Synes du surdej er besværligt, kan du også nemt lave et sønderjysk rugbrød uden surdej.

Her anvendes i stedet rugsur, der er tørret surdej, som du kan købe forskellige steder på nettet.

I opskriften udskiftes de 100 gram surdej med 12 gram rugsur, og mængden af groft rugmel sættes ned til 425 gram.

Ellers følges opskriften.

Her finder du mange flere opskrifter på godt brød.

Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 3.3K
  • 363
  • 25
  • 12
  • 3
  • 27
  • Delt
Om Holger
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Med omkring 2 mio. brugere hver måned er madensverden.dk et af Danmarks største madmedier, og her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse, og husk du altid er velkommen til at skrive, hvis du har spørgsmål.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Niels pedersen

    april 21, 2023 at 9:17 pm

    Hej, ifølge vejledningen på rugsur skal der bruges 5-6% af rugmel mængden, hvordan kommer du så frem til 12g?

    Svar
  2. Sonja nielsen

    oktober 10, 2022 at 9:11 am

    Uden surdej: 425 gr. salt øøø

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      oktober 10, 2022 at 10:45 am

      Hej Sonja
      Tak for din besked, men hvor ser du det henne? Det er rugmel 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Ole Johansson

    juli 20, 2022 at 11:33 pm

    Tak for opskriften!
    Hvordan ser en kagespartel ud? Er det det samme som en dejkrog?
    Og maltmel - er det groftmalet og ristedede kerner, eller blot grovmalede kerner?

    Svar

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Mai Tai
Oksefilet sous vide - opskrift med tid og temperatur »

Populært indhold lige nu

billederesultat for snøfler

Hvad er der egentligt i de klassiske snøfler?

billederesultat for fattigmands tournedos i fad

Fattigmands tournedos - opskrift til fad med flødesovs

billederesultat for rundstykker

Rundstykker - bagerens egen opskrift og metode

Pandekager med svampe

Pandekager med svampe og spinat - vegetaropskrift

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

4.9 fra 26 stemmer
Giv stjerner eller kommentér her
RetBrød
KøkkenDansk
Arbejdstid: 25 minutter minutter
Tilberedning: 50 minutter minutter
Samlet tid: 2 timer timer 15 minutter minutter
Mængde: 1 stk.
[favorite_button]
Vis favoritter Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Nyeste opskrifter og artikler

  • Gulerodsbrud - opskrift på luftige brød med gulerod
  • Hjemmelavet gullaschsuppe fra Ungarn
  • Julekage med lækre julekrydderier
  • Stegte nudler med æg og kylling
  • Ny kontrol: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!