En nem og god opskrift på klassisk sønderjysk rugbrød, som enten kan bages med eller uden surdej. Et godt rugbrød uden kerner, der aldrig mislykkes.
Sønderjysk rugbrød er et populært rugbrød, der bages uden kerner.
Det sønderjyske rugbrød er en klassiker, og elsket af både børn og voksne. Ikke kun i Sønderjylland, men over hele landet.
Se også: Hjemmebagt rugbrød med surdej og kerner
Her kan du se hvordan du bager den populære udgave med surdej, men du kan også se hvordan du laver rugbrød a la Sønderjylland uden surdej. Her anvendes i stedet rugsur.
Opskriften giver et rugbrød, men du kan nemt gange op og bage flere rugbrød.
Opskrift på sønderjysk rugbrød
Ingredienser
- 400 gram vand
- 13 gram gær
- 450 gram rugmel - groft
- 100 gram hvedemel
- 100 gram surdej
- 13 gram salt
- 8 gram maltmel
Sådan gør du
- Sæt kagespartel på din røremaskine.
- Vej vand og gær af i skålen til røremaskinen, og rør gæren ud i vandet.
- Groft rugmel vejes af i en anden skål sammen med hvedemel, surdej, salt og maltmel.
- Kom det ned i til vand og gær, hvorefter dejen til sønderjysk rugbrød røres igennem i fire minutter ved hastighed, og derefter seks minutter ved høj hastighed.
- Tag skålen med dejen af maskinen og lad den hvile 10 minutter.
- Virk derefter rugbrødsdejen op. Se evt. her hvordan du virker brød op. Dejen er lidt klistret, så kom en smule rugmel på bordet inden du begynder at arbejde med den.
- Rul forsigtigt dejen ud til en pølse på ca. 25 centimeters længde, og læg den på en bageplade med bagepapir med samlingen nedad.
- Klip en 4-liters frysepose op og læg den over rugbrødet, som nu hæver ved stuetemperatur i en time.
- Efter en halv time tændes ovnen på 250 grader over- og undervarme. Gør klar til at lave damp i ovnen, og her kan du se hvordan du nemt laver damp i ovn.
- Når rugbrødet er færdighævet pensles det let med vand. Sæt pladen med dit sønderjyske rugbrød ind midt i ovnen, der tilsættes lidt vand i bunden af ovnen for at lave damp, og lågen lukkes straks.
- Bages 5 minutter ved 250 grader over- og undervarme, og derefter skrues der ned på 200 grader, hvor rugbrødet bages færdig i 45 minutter.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Note
Sønderjysk rugbrød køles af inden det skæres ud.
Du må ikke skæret rugbrødet ud så længe det stadig er varmt.
Se også: Rugbrødschips - sprøde og sunde snacks
Sønderjysk rugbrød uden surdej
Synes du surdej er besværligt, kan du også nemt lave et sønderjysk rugbrød uden surdej.
Her anvendes i stedet rugsur, der er tørret surdej, som du kan købe forskellige steder på nettet.
I opskriften udskiftes de 100 gram surdej med 12 gram rugsur, og mængden af groft rugmel sættes ned til 425 gram.
Ellers følges opskriften.
Her finder du mange flere opskrifter på godt brød.

Niels pedersen
Hej, ifølge vejledningen på rugsur skal der bruges 5-6% af rugmel mængden, hvordan kommer du så frem til 12g?
Sonja nielsen
Uden surdej: 425 gr. salt øøø
Holger Rørby Madsen
Hej Sonja
Tak for din besked, men hvor ser du det henne? Det er rugmel 🙂
Alt det bedste
Holger
Ole Johansson
Tak for opskriften!
Hvordan ser en kagespartel ud? Er det det samme som en dejkrog?
Og maltmel - er det groftmalet og ristedede kerner, eller blot grovmalede kerner?