Se her hvordan du bager et nemt rugbrød uden surdej. I stedet er rugbrødet bagt med gær og kærnemælk, og tilsat en pæn portion solsikkekerner.
Det er jo ikke alle der har surdej stående, så derfor er her opskriften på et nemt rugbrød uden surdej.
Kan man så smage forskel på om rugbrødet er med eller uden surdej? Nej, det synes jeg ikke man kan. Kærnemælken giver den rette surhed til brødet, som derfor er fuldt på højde med et surdejsbrød.
Ingredienser til nemt rugbrød uden surdej
2 deciliter lunkent vand fra vandhanen
20 gram gær
6 deciliter kærnemælk
250 gram økologisk fuldkornshvedemel
350 gram økologisk fuldkorns rugmel
2 spiseskefulde lys sirup
1 teskefuld salt
100 gram solsikkekerner
+ lidt lidt maltmel eller sovsekulør
Bagetid for rugbrød: Cirka 60 minutter ved 185 grader varmluft
Fremgangsmåde
- Kom lunkent vand og gær i skålen til røremaskinen, og rør gæren ud i vandet. Brug dejspaden (den tre-benede), den er bedre til rugbrød end dejkrogen.
- Tilsæt så kærnemælken og derefter gradvist både fuldkorns hvedemel og rugmel. Ælt gerne ved en høj hastighed på røremaskinen.
- Kom så lys sirup og saltet i rugbrødsdejen, inden du også kommer solsikkekernerne i. Gem lidt af kernerne til pynt på rugbrødet.
- Og så det gode tip til at lave mørkt rugbrød: Kom lidt sovsekulør i dejen, så det får den rigtige farve. Brødet bliver mørkere under bagningen, så kom ikke for meget ved.
- Ælt dejen godt igennem, og kom den op i en rugbrødsform.
- Prik den med en gaffel, og drys lidt solsikkekerner ud over rugbrødet.
- Læg et viskestykke over, og lad dejen hæve og hvile en halv time. Rugbrød må aldrig hæve for længe.
- Bag så rugbrødet i ovnen ved 185 grader varmluft - det tager cirka en times tid. Du kan også måle kernetemperaturen i rugbrødet, og den skal ligge på omkring 95 grader.
Tag brødet ud, og læg det på en rist, hvor det skal køle helt af inden udskæring.
Se også mine opskrifter på:
Din vurdering
-
Nemt rugbrød uden surdej
Stem her
( stemmer)Sådan laver du hyldeblomstsaft
Sådan steger du hele rødspætter i ovn
Grillet flæsk - sådan laver du stegt flæsk på grillen
Mamas koteletter med masser af tomater og pasta
Sådan bager du en lækker marmorkage
Sådan laver du millionbøf
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.
Jeg ville bruge maltekstrakt eller maltsirup i stedet for sovsekulør????
Hej Cornelia
Tak for indsparket, og det er bestemt også en mulighed. Det farver godt, og giver en god og maltagtig smag til rugbrødet.
Sovsekuløren er smagsneutral, men jeg vil da prøve malt-løsningen.
Vedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk