Rugbrødslagkage er stjernen i det sønderjyske kaffebord. Her er en opskrift på den traditionelle kage, brødtorte, baseret på revet rugbrød.
Rugbrødslagkage er en ægte sønderjysk specialitet. Et traditionelt sønderjysk kaffebord er ikke helt komplet, hvis det mangler en brødtorte, som kagen også kaldes.
Der er forskellige varianter over den, men fælles for brødtærten er, at der er revet rugbrød eller små rugbrødstykker i.
Kagen har flere hundrede år på bagen og fra en tid, hvor det gjaldt om at udnytte alle rester. Formentlig er derfor, at kvinderne begyndte at komme rugbrød i deres kage. Og det var en god ide, for den smager skønt.
Se også opskrifter på den kendte, sønderjyske kage bistik.
Opskrift på rugbrødslagkage
Ingredienser
- 6 æg
- 100 gram rugbrød revet
- 1 teskefuld bagepulver
- 250 gram sukker
- 100 gram nødder hakkede
- ½ liter piskefløde
- 50 gram nødder ristede og hakkede
- Eventuelt kirsebærsyltetøj eller solbærsyltetøj
Sådan gør du
- Der skal anvendes friskt, men tørt rugbrød, der rives fint for eksempel på en køkkenmaskine. Herved kan man rive skorperne med, og de giver en god smag.
- Nødderne hakkes, men ikke for småt.
- Del æggene i hvider og blommer i hver sin skål. De seks æggehvider piskes stive.
- Sukkeret røres forsigtigt i æggehviderne lidt efter lidt. Æggeblommerne tilsættes en ad gangen.
- Det fint revne rugbrød og de ikke for småt hakkede nødder blandes sammen og tilsættes forsigtigt.
- 1 teskefuld bagepulver blandes i.
- Dejen hældes i tre lagkageforme med smurt bagepapir, da de er tilbøjelige til at sætte sig fast i bunden. Bages straks ved 220 grader i cirka 10 minutter.
- Ved serveringen lægges lagkagebundene sammen med flødeskum og kirsebærsyltetøj.
- Øverst lægges flødeskum med ristede, hakkede nødder og eventuelt høvlet chokolade.
Næringsindhold
Noter
Kagen kan pyntes, som man vil, men traditionelt vil der være ristede hasselnødder på toppen.
Rugbrødslagkage kan serveres straks, og den er altså en fast bestanddel af det sønderjyske kaffebord.
Opskriften er bragt med tilladelse fra Museum Sønderjylland og stammer fra Inge Adriansens bog 'Det sønderjyske kaffebord - et tredje sakramente' udgivet af Museum Sønderjylland.
Se flere opskrifter på lagkager:
Lagkage med Daim, nødder og kaffeglasur
Øv, står med helt færdige lagkagebunde, der er meget lyse. Skulle der ikke have været kakao i dejen?
Ej helt seriøst så står jeg her i min ansigts sved og bager rugbrødslagkage for første gang nogensinde, til min kollega der er nyopareret, hun elsker rugbrødslagkage MEN under mig over at de er lyse og ser så på nogle andre opskrifter på nettet og så mangler der jo KAKAO pulver i opskriften
Ej hvor er det simpelthen møg irriterende