Rugbrødslagkage er stjernen i det sønderjyske kaffebord. Her er opskriften på den traditionelle kage, brødtorte, der er baseret på revet rugbrød.
Rugbrødslagkage er en ægte sønderjysk specialitet. Et traditionelt sønderjysk kaffebord er ikke helt komplet, hvis det mangler en brødtorte, som kagen også kaldes.
Der er forskellige varianter over den, men fælles for brødtærten er, at der er revet rugbrød eller små rugbrødstykker i.
I anledning af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark synes vi, at det er passende at dele opskriften på denne fine egnsret.
Kagen har flere hundrede år på bagen og er fra en tid, hvor det gjaldt om at udnytte alle rester. Formentlig er derfor, at kvinderne begyndte at komme rugbrød i deres kage. Og det var en god ide, for den smager skønt.
Kagen kan pyntes, som man vil, men traditionelt vil der være ristede hasselnødder på toppen.
Opskriften på rugbrødslagkage er nok til i hvert fald otte personer.
Opskrift på rugbrødslagkage
Rugbrødslagkage - opskrift på sønderjysk brødtærte
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTERESTIngredienser
- 6 æg
- 100 gram rugbrød revet
- 1 teskefuld bagepulver
- 250 gram sukker
- 100 gram nødder hakkede
- ½ liter piskefløde
- 50 gram nødder ristede og hakkede
- Eventuelt kirsebærsyltetøj eller solbærsyltetøj
Sådan gør du
- Der skal anvendes friskt, men tørt rugbrød, der rives fint for eksempel på en køkkenmaskine. Herved kan man rive skorperne med, og de giver en god smag.
- Nødderne hakkes, men ikke for småt.
- Del æggene i hvider og blommer i hver sin skål. De seks æggehvider piskes stive.
- Sukkeret røres forsigtigt i æggehviderne lidt efter lidt. Æggeblommerne tilsættes en ad gangen.
- Det fint revne rugbrød og de ikke for småt hakkede nødder blandes sammen og tilsættes forsigtigt.
- 1 teskefuld bagepulver blandes i.
- Dejen hældes i tre lagkageforme med smurt bagepapir, da de er tilbøjelige til at sætte sig fast i bunden. Bages straks ved 220 grader i cirka 10 minutter.
- Ved serveringen lægges lagkagebundene sammen med flødeskum og kirsebærsyltetøj.
- Øverst lægges flødeskum med ristede, hakkede nødder og eventuelt høvlet chokolade.
Tips
Rugbrødslagkage kan serveres straks, og den er altså en fast bestanddel af det sønderjyske kaffebord.
Opskriften er bragt med tilladelse fra Museum Sønderjylland og stammer fra Inge Adriansens bog 'Det sønderjyske kaffebord - et tredje sakramente' udgivet af Museum Sønderjylland.
Den smager rigtig godt
Dette er bare den bedste opskrift👏👏👌
Har bagt rugbrødslagkagen. Billedet stemme ikke overens med resultatet. Mangler der kakao pulver i opskriften?