Se her hvordan du laver damp i ovn til bagning af brød. Dampen giver dig en mere sprød skorpe på brødet, og det meget let at lave.
Damp i ovn er et godt trick når du bager et brød, hvis du ønsker en sprød overflade på brødet.
Er du heldig at eje en dampovn giver det selvfølgelig sig selv, men selv uden en dampovn er det altså ret nemt at lave dampeffekt til din brødbagning.
Her kan du se hvordan du nemt gør det.
Om damp i ovn
Først og fremmest skal du lave damp i ovnen, fordi du ønsker et brød med en sprødere skorpe.
Dampen giver nemlig fugt i ovnen, hvilket igen giver dig et brød med en både sprød og mere blank skorpe.
Det er blandt andet vigtigt når du vil bage bagerens sprøde rundstykker.
Sådan laver du damp til bagning
Stil et lille ovnfast fad eller lille bradepande ind i bunden af ovnen.
Ovnen varmes op til den ønskede temperatur.
Stil bagepladen med brødet ind i ovnen, når den er helt varm.
Smid en lille sjat vand ned i fadet/bradepanden, og luk STRAKS ovnlågen!
Nu fordamper vandet straks, og det vil kondensere ovenpå brødet, hvilket vil gøre overfladen/skorpen sprød og blank. Så simpelt er det.
Nu skal du huske at lukke dampen ud af ovnen igen. Det gør du et par gange. Første gang efter cirka fem minutter, og igen et par minutter før brødet er færdigbagt.
Brug af granitskærver
Et godt trick er i øvrigt at komme et par håndfulde granitskærver i fadet eller bradepanden.
Granitskærverne holder mere på vandet og dampen, som derfor frigives mere jævnt.
Varm granitskærverne op sammen med ovnen, og de skal være gennemvarme. Kom en sjat vand på stenene når brødet sættes ind, og luk damp ud efter fem minutter, hvor du også tager fadet med granitskærverne ud.
Granitskærver kan købes i byggemarkederne, eller spørg en nabo med granit i indkørslen om du må få et par håndfulde.
Du kan i øvrigt undgå kalk i ovnen ved at anvende destilleret vand, som kan købes i de fleste supermarkeder.
Eller anvend regnvand.
Brug af hulplade
Du kan godt bruge disse metoder med almindelige bageplader i ovnen og brug af varmluft.
Men du får den bedste effekt, hvis du anvender en hulplade til bagningen.
Her kan luften og dampen nemlig bedre cirkulere omkring brødet, så jeg vil anbefale du køber en hulplade. Den bliver du glad for.
Se også mine artikler om:
Del dine ideer og tanker med os andre her: