Hvad er sukker, hvor laves det og hvad er egentlig næringsindholdet i sukkeret? Her kan du blive klogere på hvad sukker indeholder, og det er altså kun tomme kalorier.
Sukker er et produkt, der udvindes af enten sukkerroer eller sukkerrør.
I begge tilfælde knuses eller snittes enten sukkerroen eller sukkerrøret, og saften presses ud og koges ind, indtil den begynder at krystallisere.
Der er ingen forskel på sukkeret, hvad enten det er udvundet af sukkerroer eller sukkerrør - der kan dog være forskel på smagen, alt afhængig af fremstillingsprocessen.
Det kan bruges til mange retter, bruges i varme og kolde drikke, og i desserter og bagværk som eksempelvis boller, pølsebrød og pølsehorn.
Sukkeret bruges desuden også til at konservere med, som eksempelvis i marmelade, syltetøj, agurkesalat og saft. Du bruger også sukkeret i en hjemmelavet gastrik, der anvendes til at gøre din sovs bedre.
Når det tilsættes i store mængder, har det en konserverende effekt, da det sænker og binder vandaktiviteten, som gør at svampe og bakterier ikke kan leve.
Se også: Sukkerguide - her er 10 forskellig slags sukker
Sukker indeholder ingen næring
Sukkeret indeholder kun energi, og altså hverken næring, vitaminer eller mineraler.
Det anbefales derfor, at en sund og varieret kost allerhøjst bør indeholde sukker svarende til 10% af den daglige kosts energi indhold.
Dette er vel og mærke det tilsatte sukker, som du blandt andet finder i fødevarer som slik, is, kager, sodavand, saft, yoghurt, morgenmadsprodukter med videre.
De anbefalede 10% gælder ikke det den naturlig forekomne sukkerdel, som eksempelvis findes i frugt, grøntsager og mælk.
Denne anbefalede mængde svarer til maks. 50 gram (tilsat) sukker om dagen for en voksen kvinde, og maks. 70 gram om dagen for en mand.
Det er altså derfor muligt både at spise sundt, nærende og varieret, og samtidig indtage sukkeret som en naturlig del af ens kost.
Dog er det værd at huske på, at sukkeret altså ikke er andet end tomme kalorier, da det som nævnt ingen næring, vitaminer eller mineraler indeholder.
Det bør derfor nydes med måde, så det ikke optager pladsen for andre sunde fødevarer. Med andre ord skal man være varsom med for store mængder af sukkeret, og spise det med måde.
Se også hvad muscovadosukker er for noget.
Næringsindhold i sukker
Mængde per 100 gram
Kalorier 386
Kulhydrat 100 gram
Kostfibre 0 gram
Protein 0 gram
Fedt 0 gram
Opskrifter med sukker er blandt anden en lækker chokoladekage, creme brulee, og kanelsnegle.
Anja Hansen
Jeg er så træt af købe måltider der feks har 3,5g/100g det mā da være indlysende at være usundt da mange har sukkersyge eller får det værre når kroppen er syg I forvejen.
Olivia Holt
hej jeg syntes at sukker smager dejligt;)