Sukkerguide: Kan rørsukker erstatte stødt melis? Er palmesukker sundt? Her får du en oversigt over de mange forskellige typer sukker og deres anvendelsesmuligheder.
Sukker søder, understøtter madens smag, giver konsistens og er uundværlig i køkkenet. Men der er mange forskellige slags sukker at vælge i mellem, så for at give dig et overblik over typerne har vi lavet en sukkerguide.
Før i tiden var der to slags sukker i danske hjem: Stødt melis og sukkerknalder, men den tid er forlængst forbi. Rørsukker, brun farin, flormelis og palmesukker er blot nogle af de mange slags, der forsøder tilværelsen nu.
Fælles for de mange forskellige sukkertyper er, at de indeholder mange kulhydrater og ikke har en næringsmæssig værdi.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder spiser max. 50 gram sukker om dagen, mænd 70 gram. Så når vi spiser det, er det bare om at nyde det.
Hvidt sukker
Det mest almindelige i Danmark og derfor først i vores sukkerguide. Indtil 1800-tallet brugte vi honning og rørsukker fra udlandet, når vi skulle søde maden.
Men da den tyske kemiker Marggraf fandt ud af, at man kunne lave sukker af sukkerroer, ændrede vanerne sig totalt.
Herhjemme blev der dyrket sukkerroer i stor stil, særligt i Sydsjælland, og den dag i dag stammer det meste af vores sukker fra gårde på Lolland-Falster og i Sydsjælland.
Det hvide sukker er krystaller, der opstår, efter roens råsaft er blevet kogt og centrifugeret.
Anvendelse: Hvidt sukker kan bruges til alt, da det har en sød, neutral smag.
Flormelis
Denne sukkertype stammer fra det hvide sukker, som er blevet knust og sigtet. Der vil altid være antiklumpningsmiddel i flormelis, så det ikke klumper sig sammen og bliver hårdt.
I Dansukkers flormelis er der for eksempel tilsat to procent kartoffelmel.
Anvendelse: Især godt til glasur og fondant og som drys til at pynte en kage eller lignende. På grund af antiklumpningsmidler er flormelis ikke ideelt til drinks med alkohol. Her kan der danne sig en grumset bund i glasset..
Perlesukker
Igen en sukkertype lavet på sukkerroer. Perlesukker er krystaller som det hvide sukker, men det er kogt i længere tid for at få de store krystaller frem.
Anvendelse: Til at strø på kanelsnegle og kager som pynt.
Rørsukker
De mest almindelige typer er det brune og det hvide rørsukker. Begge laves af sukkerrør, men hvor det lyse rørsukker også kan indeholde sukker fra sukkerroer, er det mørke en blanding af sukkerkrystaller og sirupsrester (melasse).
Siruppen giver det brune rørsukker sin lækre, lidt brændte smag.
Anvendelse: Giver ekstra smag til kaffen og teen. Kan erstatte det hvide sukker i stort set alle retter og brød.
Muscovadorørsukker
Der findes både mørkt og lyst muscovadosukker og begge hører naturligvis til i en sukkerguide. Begge slags stammer fra sukkerrør på Mauritius, og er uraffineret rørsukker tilsat sirup.
Det giver navnlig den mørke muscovadosukker en kraftig, krydret smag. Faktisk er muscovadorørsukker den mest krydret form for sukker, der findes.
Anvendelse: Til brød, kager, saucer og meget andet. Den mørke giver brownies og andre chokoladeprodukter mere fylde og en interessant smag.
Jaggery
Dette uraffineret sukker kan både laves af sukkerrør og saften fra kokos- og dadelpalmer. Saften tappes og koges ind til en flydende sukker, som hældes i forme og sælges i kegleformede toppe i for eksempel Indien.
Her skærer man blot noget sukker af keglen, når man skal bruge det. I Danmark kan vi købe pulveriseret jaggery i poser.
Anvendelse: Perfekt til chai og te. Også god til at søde grød og bagværk med, da den har en frugtagtig sukkersmag, som ikke er lige så sød som hvidt sukker.
Brun farin
Farin er et blandingsprodukt. Hvidt sukker og brun rørsukkersirup blandes og tørres.
Det er siruppens skyld, at brun faring kan klistre sammen til en hård knold, når først posen er åbnet. Det kan du undgå ved at lægge et lille stykke rugbrød ned til farinen i posen.
Anvendelse: Farin er uundværlig i nogle af danskernes yndlingskager: drømmekagen fra Brovs og brunsviger. I det hele taget er den lidt krydret smag dejlig i marinader såvel som bagværk og i drikke som Irish Coffee.
Sirup
Sirup som vi kender den, når vi bager brunkager, er et restprodukt fra sukkerproduktionen.
Sirup er en sejtflydende sukkeropløsning, hvor en kombination af forskellige sukkerarter forhindrer en krystallisering.
Anvendelse: Kan erstatte sukker, men kan også bruges til at understøtte hævningen af brød. Ifølge Dansukker kan to spiseskefuld sirup i en halv liter dejvæske være med til at gøre skorpen sprød, fremme hævningen og sørge for, at brødet bliver saftigt.
Sukkersmagen kan ikke smages i brødet, da gæret fortærer siruppen, mens brødet hæver.
Ahornsirup
Denne sirup er et naturligt produkt fra ahorntræet.
Saften tappes fra træet og koges ind til en tyndtflydende sirup, som har en helt særlig aromatisk smag.
Anvendelse: Som topping til yoghurt, skyr og grød. Tilsat hakkede valnødder er den et lækkert supplement til ostebordet, og så smager ahornsirup forrygende hældt over amerikanske pandekager og vafler eller indeni almindelige pandekager.
Kandis
Din bedstefar kaldte sikkert kandis for brystsukker. Det er betegnelsen, som de brune, søde klumper af sukker har gået under i årevis.
Kandis er store krystaller af sukker, der har fået sin farve og smag af en langsom krystalisering.
Anvendelse: Kandis er fint at servere til varme drikke på grund af dens smukke form og farve.
Læs også om honning
Da honning er det rene naturprodukt fra bierne, har vi ikke taget den med i vores sukkerguide.
Men du kan læse om honning i denne artikel: Honning - fakta, opskrifter og viden.
Din vurdering
-
Sukkerguide - her er 10 forskellige slags sukker
Kandis fås i både lys og mørk udgave Den lyse bruges som ekstra sukker, når man brygger øl. Mørk Muscovado bruges også i mørke øltyper som f.eks. Russian Imperial Stout. MEN hvad er forskellen på perlesukker og lys kandis?
Du skriver i overskriften - er palmesukker sundt?
Hmm jeg vil personligt gerne vide mere om palmesukker aka kokossukker, dennes smag og hvad man kan bruge det til?
+ Hvilke sukker er sundeste at indtage?