Her er den den bedste opskrift på den klassiske drømmekage fra Brovst med ekstra fyld på toppen. En populær kokoskage, der er nem at bage.
Drømmekage fra Brovst har altid været en af mine yndlingskager, og det gode er, at den er meget nemmere at bage end du måske tror.
Her i min opskrift med en blød kagebund, og med masser af det lækre og uimodståelige kokosfyld på toppen.
Netop den skønne og lækre kokostopping er nok det, som de fleste elsker ved netop denne kage.
I opskriften er der rigeligt med kage til otte personer. Du kan også se video med fremgangsmåde.
Opskrift på drømmekage
Ingredienser
- 250 gram bagesukker eller alm. sukker
- 3 æg strl. M/L
- 50 gram smør
- 200 gram kærnemælk
- 250 gram hvedemel
- 8 gram bagepulver
- 5 gram vaniljesukker
- 50 gram kokos
Topping
- 200 gram brun farin
- 125 gram smør
- 100 gram kokosmel
- 50 gram mælk
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 180 grader almindelig over- og undervarme. Det er den rette temperatur at bage drømmekage ved.
- Vej bagesukker (du kan også bruge alm. sukker) af i en skål, og rør nu et æg i ad gangen. Dermed får du en luftig æggemasse, og du skal ikke anvende elpisker, men blot en solid grydeske.
- Smelt smør i mikroovn og rør derefter kærnemælk i det smeltede smør.
- Vej hvedemel af sammen med bagepulver og vaniljesukker, og sigt det ned i drømmekagedejen. Kom også det smeltede smør med kærnemælk i, og tilsæt så 50 gram kokosmel. Rør dejen godt sammen så der ikke er klumper.
- Beklæd en bradepande (ca. 20 x 25 centimeter) med bagepapir, og fordel dejen i bradepanden.
- Bag kagen i ca. 25 minutter.
- Imens røres den lækre kokostopping din drømmekage sammen. Vej brun farin af i en lille gryde sammen med smør, kokosmel og mælk. Kog det op under omrøring og tag det af blusset.
- Efter de 25 minutter tages drømmekagen ud af ovnen, toppingen fordeles ovenpå kagen, og nu skal din drømmekage fra Brovst bages færdig i oven i yderligere cirka 10 minutter. Pas på fyldet ikke bliver for mørkt, da det jo indeholder sukker (brun farin)!
Se video til opskrift
Næringsindhold og energifordeling
I forhold til næringsindhold og energifordeling i drømmekage fra Brovst, så indeholder 100 gram af kagen:
Drømmekage | Indhold |
---|---|
Kalorier | 380 |
Fedt | 25 gram |
Kulhydrater | 48 gram |
Protein | 3 gram |
Note
Lad den færdigbagte drømmekage fra Brovst køle lidt af inden udskæring.
Drømmekagen er kendetegnet ved en lækker kagebund, der er dækket med den mest fantastiske kokostopping. Nogen siger, at man kokostoppen næsten ikke kan være for tyk, men det er godt at tilpasse den til kagen. Og gør vi i denne opskrift.
Jeg plejer at lave drømmekagen med kærnemælk, fordi det giver en bedre kagebund med bedre holdbarhed. Men du kan sagtens erstatte kærnemælk med almindelig mælk.
Du kan bage den bedste drømmekage på lige omkring en halv times tid, og den er det hele værd.
Opskriften her giver en lille bradepande med kage, og der er rigeligt til otte personer eller lidt flere. Afhængig af hvor store stykker kagen skæres ud i.
Der findes også en udgave med kakao, altså en vaskeægte chokoladedrømmekage, som du også bør prøve. Eller de skønne drømmekagemuffins. Opskrifterne finder du lidt længere nede.
Stammer drømmekage fra Brovst?
Rygterne har altid gået på, at drømmekagen stammer fra Brovst i Nordjylland. Lige på den anden og nordlige side af Limfjorden, og det kan også godt være sandt.
Man ved nemlig ikke med sikkerhed hvor den originale opskrift stammer fra, så indtil videre lader vi gerne æren tilfalde Brovst.
Byen, der jo også er kendt for at fostre den kendte speedway-stjerne Hans Nielsen, men det er en helt anden historie.
I Brovst, der ligger i Jammerbugt Kommune, bor der omkring 2.700 indbyggere, og byen er altså blandt andet kendt for den berømte kage.
Jyttes eller mormors kage?
Men kilder mener at vide, at det var Jytte Andersen fra Klokkerholm, som tilbage i 1960 medbragte kagen til en konkurrence i Brovst.
Opskriften på drømmekage havde hun fra sin mormor, så det er muligvis hende, der skal have æren.
Og den giver vi hende da gerne, for drømmekagen er fantastisk, og holder den dag i dag. Om den så er fra selve Brovst, Klokkerholm eller et andet sted i området.
Men selve navnet opstod altså formentlig fordi kagen blev kåret som vinder af kagekonkurrencen i Brovst. Så på den måde er navnet sådan set korrekt.
Vild med kokos? Så prøv også disse kager:
Spørgsmål og svar
Ja, drømmekagen er opfundet i Danmark, og er i øvrigt en af de mest populære, danske kager. Det var Jytte Andersen, der i 1960 havde taget sin mormors opskrift med til en bagekonkurrence i netop Brovst.
Alle kalder den drømmekagen fra Brovst, og det er også næsten rigtigt, at kagen stammer fra den nordjyske by. Det var i hvert fald her den var med i en stor bagekonkurrence første gang. Men mere præcist menes den at stamme fra byen Klokkerholm, der ligger ca. 25 kilometer nordøst for Aalborg. Så stadig i Nordjylland, og ikke frygtelig lang væk fra Brovst.
Udbredelsen af drømmekagen skyldes Amo, der i årtier har markedsført kagen som netop drømmekagen fra Brovst. Opskriften dukkede op til en bagekonkurence i Brovst.
Drømmekage laves bla. sukker, æg og hvedemel, mens den populære kokostopping blandt andet består af kokosmel og brun farin. Det er en nem kage at bage.
Drømmekage lavet af færdig kageblanding
Drømmekage fås også som kageblanding, men hvad er forskellen i smag og indhold sammenlignet med en drømmekage bagt med friske råvarer? Få svaret her.
Kageblanding er blevet en populær erstatning for friske råvarer, når der skal bages kager.
En kageblanding er en pakke med de fleste af de ingredienser, du skal bruge til en kage i korrekt afvejet mængde. Du skal altså blot hælde pakkens indhold i en skål, tilsætte enkelte ingredienser som vand og fedtstof, røre det sammen og så er kagedejen klar til at blive bagt.
Men hvad indeholder kageblandinger egentligt, og hvad er forskellen på en kage bagt med en kageblanding i forhold til med friske råvarer, når det gælder smag og næringsindhold?
Madens Verdens fødevareekspert Charlotte Mithril ser her nærmere på en kageblanding til drømmekage og sammenlignet den med en drømmekage bagt med friske råvarer.
Hvad er der i?
For at kunne sammenligne drømmekage bagt med kageblanding med en drømmekage bagt med friske råvarer har jeg bagt en drømmekage efter opskriften her på siden.
Drømmekagen bagt med friske råvarer indeholder følgende ingredienser:
- Sukker, æg, smør, kærnemælk, hvedemel, bagepulver, vaniljesukker, kokosmel, brun farin og mælk.
Til sammenligning indeholder en drømmekage bagt med Maizena kageblanding følgende ingredienser:
- Sukker, hvedemel, æggepulver, hvedestivelse, hævemiddel (E500, E450), vaniljearoma, brun farin, kokosmel, stivelse, skummetmælkspulver, farvestof (E150c) samt vand og margarine (tilsættes selv).
Af naturlige årsager kan der ikke være friske æg og mælk i en kageblanding med tørvarer, hvorfor disse er erstattet med en tørform i Maizena kageblanding. Derudover skal du selv tilsætte margarine og vand til kageblandingen.
Udover tørvarerne er en af de største forskelle på de to, at der anvendes tilsætningsstofferne i form af aroma og farvestof i kageblandingen.
Om det er nødvendigt at anvende farvestof for at få kokostoppingen til at se mørkere ud, må være op til den enkelte at vurdere. Personligt synes jeg, at kokostopping får en lækker gylden farve uden brug af farvestof, og at det dermed er helt unødvendigt at tilsætte farvestof til kagen. Vurder selv på foto øverst i artiklen.
Ikke stor forskel på næringsindhold
Sammenligner man næringsindholdet i en drømmekage bagt med henholdsvis kageblanding og friske råvarer, er der ikke stor forskel.
Der er stort set samme mængde kalorier, kulhydrat, protein og fedt i de to varianter.
Den største forskel er typen af fedt i de to kager. På Maizena kageblanding angives, at der skal tilsættes margarine som fedtstof, mens drømmekagen med friske råvarer er bagt med smør.
Margarine er et vegetabilsk blandingsprodukt, mens smør er et rent animalsk produkt. Smør indeholder mættet fedt i modsætning til margarinen, hvorfor mængden af mættet fedt i drømmekagen med smør vil være højere, end hvis den bages med margarine.
Følger du altså brugsanvisningen og anvender margarine i din kageblanding, vil den have et lavere indhold af mættet fedt, selvom den samlede mængde fedt og kalorier vil være den samme for de to kager.
Jeg vil dog altid foretrække at bage med smør, og i så tilfælde vil typen af fedt være ens for de to kager. Vil du gerne skære ned på det mættede fedt, kan du også anvende et vegetabilsk fedtstof i drømmekagen med friske råvarer – men vær opmærksom på, at typen af fedt du bager med, har indflydelse på smagen af kagen.
Her kan du se forskellen i næringsindhold på drømmekage bagt fra henholdsvis Maizena kageblanding og med friske råvarer:
Per 100 gram kage | Kageblanding | Friske råvarer* |
Energi, kcal | 361 | 368 |
Fedt, gram | 16,7 | 18,1 |
Mættede fedtsyrer, gram | 3,5 | 12,6 |
Kulhydrat, gram | 50 | 45,8 |
Heraf sukkerarter, gram | 33,3 | 32,3 |
Kostfibre | 1 | 2 |
Protein, gram | 4,2 | 4,3 |
Salt, gram | 0,8 | 0,4 |
* Data fra Vitakost
Smagen er fin - når den er friskbagt
Men hvad med smagen - hvad er egentligt forskellen i smag på en drømmekage lavet fra kageblanding i forhold til en lavet med friske råvarer?
Jeg har smagt begge typer og har observeret følgende i forhold til duft, smag og konsistens:
Maizena drømmekage (kageblanding):
- Tydeligt mørkere i kokostoppen. Et tyndt lag af kokostopping.
- Friskbagt: Duften er mild og svag. Bunden har en mild sandkagesmag, der ikke smager af andet end en smule sødme. Konsistensen er meget let og luftig. Meget sprød topping, der er næsten karamelagtig. Svag smag af kokos i kagen generelt.
- Efter nogle timer på køkkenbordet: Kagen bliver hurtigt tør og mister smag og mundfylde.
Drømmekage med friske råvarer:
- Lysere i kokostoppen. Et tykt lag af kokostopping.
- Friskbagt: Betydeligt kraftigere duft af kokos og farin-kokos-topping. Bunden har mere bid og en rundere smag. Bunden er mere fyldig og tung og kokos giver struktur at tygge på. Topping er mere blød og cremet med mere kokos både i smag og at tygge på.
- Efter nogle timer på køkkenbordet: Stadig frisk og saftig.
Mens de er friskbagte og lune smager begge kager faktisk rigtig godt på hver deres måde. Maizenakagen er mere let og præget af en sprød karamelagtig topping med en svag kokossmag, mens drømmekagen med de friske råvarer er fyldig med mere smag og en mere blød og cremet topping med god kokossmag.
Men efter et par timer på køkkenbordet er Maizenakagen blevet temmelig tør og har mistet noget af sin smag og sprødhed i toppingen. Drømmekagen med de friske råvarer er derimod stadig saftig og svampet og med en god og cremet topping.
Drømmekagen fra kageblanding skal altså spises, mens den er helt frisk og stadig lun for at få en god smagsoplevelse, mens kagen med de friske råvarer kan holde sig i op til flere dage.
Er det lettere at bage med kageblanding?
Det er nærliggende at tænke, at det er lettere at bage med en kageblanding med alle ingredienser belejligt afvejet i forhold til at bage en kage med friske råvarer.
Jeg tog derfor tid, da jeg bagte de to forskellige varianter, men sparede samlet set ikke mere end 5-10 minutter på at anvende kageblandingen. Det der tager tid, er ikke at veje ingredienserne af, men selve bagetiden i ovnen. Du skal stadig bruge tid på at røre dejen sammen, smøre formen, vaske op osv. Der er altså ikke meget tid sparet i køkkenet.
Men i indkøbssituationen er det selvfølgelig lettere at komme en kageblanding i kurven, end at skulle finde en opskrift og købe de forskellige ingredienser til kagen.
Dog er det sjældent særligt avancerede kager, der kan købes som kageblanding, og mange af ingredienserne som mel, sukker, smør, mælk, bagepulver, vaniljesukker osv. er ofte at finde i de fleste hjem i forvejen.
Så afhængigt af, hvor velassorteret dit køkken er, kan der være mere eller mindre tid at spare på indkøbssituationen.
Pris afhænger af kvalitet
Men hvad så med prisen? Er det billigere at bage kager med kageblanding end friske råvarer?
Drømmekage-blandingen fra Maizena kostede 26 kroner i supermarkedet. Men hvad det koster at anvende friske råvarer er ikke så let at svare på. Det afhænger af, hvilke råvarer du køber.
Hvedemel kan koste fra 3 kroner kiloet til over 20 kroner kiloet og tilsvarende for andre råvarer afhængigt af, om du vælger lavprisudgaven eller den økologiske luksusudgave.
Ingredienserne brugt i en kageblanding er dog nok ikke de dyreste af slagsen med mindre, der specifikt er angivet noget på pakken om dette. Skal du sammenligne prisen, bør man derfor nok sammenligne med de billige råvarer, og i så tilfælde kan du sagtens bage en kage med friske råvarer for 26 kroner, hvis du kun regner den mængde ingredienser med, som du skal bruge til kagen.
En fordel ved at anvende friske råvarer er dog netop, at du selv kan vælge kvaliteten. Og kvaliteten af råvarer har en indflydelse på både smag og sundhed.
Hvorfor anvende kageblanding?
Om det er en god løsning at anvende kageblanding, når du skal bage en kage, må være individuelt.
Der er ikke stor forskel på næringsindholdet, men i kageblandingen får du tilsætningsstoffer i form af aroma og farvestof med i købet.
Prismæssigt er der ikke nødvendigvis meget at spare, og du kan ikke vælge kvaliteten af dine råvarer, når du bruger en kageblanding. Tidsmæssigt kan der være lidt at hente på indkøbssituationen.
Hvis du vil have en god smagsoplevelse, skal du være til en let kage med mild smag, hvis du vælger kageblandingen. Og husk at spise kagen med det samme, mens den er friskbagt, hvis du vil undgå en tør kage.
Vil du have en kage, der kan holde sig lidt længere tid og er uden tilsætningsstoffer, må du altså bruge friske råvarer, når du bager din drømmekage.
Lækker rådhustærte med kransekage og hindbærmarmelade
Nem og simpel pastaret i fad i ovn
Sådan laver du ovnstegt oksefilet
Lækker og hjemmelavet karamelsauce
Sund og lækker ret med nudler og grøntsager
Snyde basser med creme
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.
Hej Holger, helt perfekt opskrift på drømmekage. Første gang jeg er lykkedes med en drømmekage. Jeg undrede mig først over, at du ikke bruger el-pisker til æg og sukker. Jeg har førhen pisket og pisket sukker og æg så det næsten kunne “flyve” og det, tror jeg er skyld i, at jeg så er endt med en kage hvor det de nederste 2 cm af bunden nærmest mindede om en æggekage. I dag har jeg fulgt din opskrift, og fået en virkelig skøn drømmekage, saftig og lækker, og kage helt igennem. Det er lækkert med kokosmel i dejen, det giver lidt bid på den gode måde. Tak for een ud af mange fantastiske opskrifter, venlig hilsen Jette
Hej Jette
Tak for det og det er jeg glad for at høre. Ja, jeg synes drømmekagen bliver bedre på den måde, og det er i øvrigt en af mine favoritkager 🙂
Alt det bedste
Holger
fantastisk god. Bare en kedelig ting - man spiser meget gerne 2 stykker i stedet for et 🙂
Tak for det, Else - men kan du virkelig nøjes med to 🙂
Jeg synes det er svært at stoppe der.
Alt det bedste
Holger