• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Kager › Brunsviger opskrift - nem, lækker og snasket

Brunsviger opskrift - nem, lækker og snasket

billede med brunsviger hjemmebagt
4.8 fra 27 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
109
SHARES
FacebookMessenger109PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 8. oktober 2024 - Udgivet: 12. oktober 2023

Her er min bedste opskrift på brunsviger med masser af snask. En meget nem og lækker brunsvigerkage med fremgangsmåde i tekst og video.

Jo, brunsviger eller brånsvir er en nationalkage på Fyn, men faktisk er kagen populær over hele Danmark.

Brunsvigeren er egentlig en nem gærdejskage, der toppes med remonce bestående af smør og brun farin.

Før du går i gang

  • Beklæd gerne din form med bagepapir - eller lav brunsvigeren direkte i en aluform. Så sparer du dig selv for en del opvask.
  • Kom lidt kagecreme i din remonce. Så opnår du endnu mere velsmagende og snasket brunsviger.
  • Pensl kanten af brunsvigeren med sammenpisket æg. Og efter bagning kan kanten pensles med sukkerstrygelse, der laves af to spiseskefulde kogende vand og to spiseskefulde sukker, der røres du. Giver en blank overflade.

Jeg plejer også at tilsætte lidt kagecreme til remoncen, hvilket gør den ekstra snasket og lækker. Se også fremgangsmåde i min video.

Indhold
  • Her er min bedste opskrift på brunsviger med masser af snask. En meget nem og lækker brunsvigerkage med fremgangsmåde i tekst og video.
  • Før du går i gang
  • Brunsviger - nem opskrift
  • Ingredienser  1x2x3xVælg
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Advarsel mod varm remonce
  • Hvorfor hedder det brunsviger?
  • Brunsvigerens dag
  • Kagemand af brunsviger
  • Brunsviger uden gær
  • Kanelgifler - nem opskrift
  • Kanelsnegle
  • Kanelstang
  • Brunsviger i airfryer
  • Brunsvigerkagemand
  • Brunsviger muffins
  • FAQ
  • Kommentarer
billede med brunsviger hjemmebagt
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Brunsviger - nem opskrift

4.78 fra 27 stemmer
Her er min bedste opskrift på brunsviger med masser af snask. En meget nem og lækker brunsvigerkage med fremgangsmåde i tekst og video.
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Samlet hævetid 45 minutter min
Samlet tid 1 time t 15 minutter min
Antal: 12 personer
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Kalorier: 335
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

Dej til brunsviger
  • 200 g mælk - lun, svarende til 2 deciliter
  • 50 g gær
  • 1 æg
  • 400 g hvedemel - cirka mængde
  • 50 g sukker
  • 100 g smør - blødt
Snasket remonce
  • 100 g smør - blødt
  • 150 g brun farin
  • 75 g kagecreme - kan udelades

Fremgangsmåde
 

  1. Rør gær ud i den lunkne mælk. Rør derefter æg i.
  2. Ælt derefter hvedemel i sammen med sukker og blødt smør. Anvend gerne en røremaskine, men dejen kan også æltes i hånden. Virk dejen op og lad den hvile et lunt sted i 15 minutter. Se evt. her hvordan en dej virkes op.
  3. Del så dejen i to lige store stykker, der strækkes ud, så de passer med to forme på ca. 20 gange 20 centimeter. Eller anden tilsvarende størrelse - det kommer sig ikke så nøje. Du kan også lave én stor brunsviger
  4. Med fingrene laves nogle fordybninger i dejen.
  5. Remonce: Blødt smør røres sammen med brun farin, hvorefter lidt kagecreme røres i. Jeg synes kagecreme giver en bedre remonce til brunsviger, men du kan udelade cremen.
  6. Fordel den snaskede remonce på gærdejen, og lad nu den fynske brunsviger hæve i 30 minutter. Dette gælder begge forme. Ekstra tip: Pensl evt. kanten på dine brunsvigere med sammenpisket æg, da det gør kagen endnu mere lækker.
  7. Forvarm din ovn til 200 grader varmluft.
  8. Bag dine brunsvigere i ca. 15-17 minutter - afhængig af hvor meget din ovn varmer.

Næringsindhold

Kalorier: 335kcalKulhydrater: 44gProtein: 5gFedt: 16gMættet fedt: 10gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 4gTransfedt: 1gKolesterol: 51mgNatrium: 127mgKalium: 95mgKostfibre: 1gSukker: 18gVitamin A: 463IUVitamin C: 0.004mgCalcium: 33mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Advarsel mod varm remonce

Tag den færdigbagte brunsviger ud af ovnen, og lad den køle lidt af. Pas på, for kanelremoncen er RYGENDE VARM!!!

Jeg har bagt mine brunsvigere i en firkantet form, men andre former kan selvfølgelig sagtens bruges.

Et godt tip er bare, at du ruller dejen ud med en kagerulle, og i en størrelse så du har en lille kant. Så hindrer du nemlig at den lækre remonce løber ud. Dels sparer du noget rengøring, men endnu mere vigtigt, så bliver remonce og smag hvor den skal - nemlig på toppen af brunsvigeren.

Hvorfor hedder det brunsviger?

Det er faktisk lidt usikkert hvor den oprindelige brunsviger kommer fra. Der er kilder, der mener at den stammer fra området i eller omkring Braunschweig i Tyskland, hvilket ordet jo sagtens kan henlede tankerne på. Men man ved det ikke med sikkerhed.

Der fandtes dog en kage i 1800-tallet, Braunschweiger Dickkucken, som til forveksling ligner brunsvigeren, og inspirationen er formentlig kommet herfra.

I Danmark mener man, at den første gang optrådte i 1870erne i København, hvor en bager fremstillede den. Til gengæld vil mange fynboere nok hævde, at opfindelsen er deres - og brunsvigeren er da også nærmest et stykke kagemæssig nationalklenodie i det fynske. Hvilket man godt forstår.

På Fyn, Langeland, Ærø og øvrige øer i området, er det ikke unormalt med en brunsvigerkage til morgenmaden, hvor den glider ned sammen med rundstykkerne. Mange fynboere kalder den naturligvis for en brånsvir eller brunner. På Fyn kårer man i øvrigt jævnligt den bedste brunsviger.

Brunsvigerens dag

Brunsvigeren fejres hvert år med en særlig dag, der er opkaldt efter kagen. Dagen er altid den sidste torsdag inden efterårsferien, altså torsdag i uge 41.

Markeringen er selvfølgelig størst på Fyn, hvor bagerne typisk oplever en voldsom stigning i salget af brunsvigere. Men landet over er mange bagermestre med på fejringen, så det er en stor dag blandt de danske bagermestre.

Kagemand af brunsviger

Der laves endda også kagemænd af brunsvigerdejen, og den smager faktisk fremragende. Brunsviger-kagemænd findes dog ikke kun på Fyn, men er også velkendt andre steder.

Og hvis vi tager turen til Vendsyssel, så laver man også en slags brunsvigerkage her, der går under navnet futsko. På Fyn udtales kagen i øvrigt "brånsvir" - bare så du ved det inden du træder ind ad døren hos de fynske bagere.

Brunsviger uden gær

Du kan også meget nem lave en brunsvigerkage uden gær, og fordelen er selvfølgelig, at dejen ikke skal hæve. Du får dog stadig en brunsvigerkage med masser af smag.

150 gram økologisk rørsukker
3 hele æg
1 teskefuld vaniljesukker
200 gram hvedemel
2 teskefulde bagepulver
80 gram meget blødt smør
1 deciliter mælk

Remonce laver du af

80 gram brun farin
80 gram smør
2 teskefulde stødt kanel
1 spiseskefuld olivenolie
1 spiseskefuld kartoffelmel

Fremgangsmåde

  1. Kom rørsukker, æg og vaniljesukker op i en skål, og pisk det luftigt med en elpisker.
  2. Bland bagepulver sammen med mel, og vend det i æggemassen. Brug gerne en dejskraver, og læg elpiskeren væk.
  3. Derefter vendes det bløde smør i dejen, inden du til sidst også kommer mælken i.
  4. Vend brunsvigerdejen rundt så den samles, men gør det stadig med forsigtighed.
  5. Smør et fad med smør eller bagespray, og hæld dejen i.
  6. Bag brunsvigerkagen ved 195 grader varmluft i 20 minutter.
  7. Imens laver du remoncen til brunsvigeren. Bland brun farin sammen med blødt smør, kanel, olie og kartoffelmel, og rør det sammen ved brug af en dejskraber. Efter 20 minutter tager du kagen ud af ovnen, og fordeler remoncen ovenpå kagen. Drys også gerne lidt brun farin på brunsvigeren.
  8. Stil brunsvigeren tilbage i ovnen, og bag den i yderligere 10 minutter, så den samlede bagetid bliver på 30 minutter.
  9. Tag den færdigbagte brunsviger ud af ovnen, og lad den køle lidt af inden servering.
En dejlig hurtig brunsvigerkage uden gær, der i stedet bages med bagepulver. Som du kan se på billedet, så skal brunsvigeren have masser af snask. Foto: Madensverden.dk.

Flere inspirerende opskrifter:

Kanelgifler - nem opskrift

4.9 fra 32 stemmer
Opskrift på verdens bedste kanelgifler, der smager himmelsk godt. Giflerne laves med en lækker kanelremonce, og de er gode at fryse ned.
Gå til opskrift
billede med kanelgifler

Kanelsnegle

4.8 fra 104 stemmer
Nem og lækker opskrift på kanelsnegle. Sneglene er både lækre og snaskede, fyldt med remonce og creme, og så er de meget nemme at bage.
Gå til opskrift
billede med kanelsnegle

Kanelstang

4.8 fra 70 stemmer
Kanelstang er en dansk klassiker når vi taler kage. Her er min opskrift på kanelkagen med remonce og creme, og hvor fyldet aldrig løber ud.
Gå til opskrift
billede med kanelstang

Brunsviger i airfryer

4.8 fra 4 stemmer
Min opskrift på brunsviger i airfryer, hvor du får en let og luftig brunsvigerkage med snaks på toppen. Bages i form på 20 centimeter.
Gå til opskrift
billede med brunsviger i airfryer

Brunsvigerkagemand

4.8 fra 6 stemmer
Brunsvigerkagemand er en af de bedste kager til fødselsdagen. Den er dejlig svampet og blød, og så smager den fantastisk af remonce.
Gå til opskrift
billede med brunsvigerkagemand

Brunsviger muffins

4.8 fra 21 stemmer
Her er en lækker og nem opskrift på brunsviger muffins. Det er super skønne muffins med remonce og creme - altså masser af brunsviger snask!
Gå til opskrift
billederesultat for brunsviger muffins

FAQ

Hvad er brunsviger?

Brunsviger er en dansk gærkage, især populær på Fyn, hvor den nærmest har kultstatus. Den består af en blød gærdej toppet med et tykt lag brun farin-smør-sirup, der karamelliserer i ovnen og danner små, seje sukkerhuller.

Hvordan laver man det perfekte snask?

En rigtig brunsviger er godt snasket, og det laver du ved at bruge rigeligt med brun farin og smør – jo mere, desto bedre. Lav små fordybninger i dejen, så fyldet løber ned og karamelliserer.Tilføj evt. en skefuld fløde eller sirup for mere cremet topping.

Kan man fryse brunsviger?

Ja, men den er bedst nybagt. Hvis du fryser den, så pak den tæt ind i film og frysepose. Optø brunsvigeren ved stuetemperatur og lun den kort i ovn inden servering.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Lone Mathilde Marie Jørgensen

    marts 30, 2025 at 8:22 am

    Når jeg laver noget med kagecreme, laver jeg altid lidt ekstra og så bager jeg en brunsviger og kommer resten af cremen i. Jeg synes det giver en professionel smag a la bagerens. Brunsviger er taknemmelig at fryse. Da vi var børn lavede min mor altid brunsviger som kagemand til vores fødselsdag og pyntede den gavmildt med slik. Vi elskede det. Den er stadig en favorit i min familie. God sommertid-søndag her fra det nordjyske 😊

    Svar
  2. My

    februar 26, 2024 at 3:57 pm

    Hejsa.

    Hvis ens varmluft ikke virker, hvad kan man så evt gøre?

    Og hvor lang tid/grader skal man så regne med.

    Huhu, pfh tak

    Svar
  3. Katja Bojesen

    april 09, 2023 at 5:08 pm

    Hvorfor er der kanel og olivenolie i den ene remonce men ikke i den rigtige, lidt mærkeligt, forstyrre den bitre smag af olivenolie ?

    Svar
  4. Katja Bojesen

    april 09, 2023 at 2:24 pm

    Det beskrives som en kanelremonce men der er ingen kanel i opskriften ? Det skal der vel heller ikke.? Serveres den med flødeskum ?

    Svar
  5. Marc

    februar 13, 2023 at 7:00 pm

    Hej Holger. Hvor lang tid og ved hvilket niveau skal den æltes i røremaskine?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      februar 13, 2023 at 9:14 pm

      Hej Marc
      Cirka 8 minutter - så har du en fin dej 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Jolanda

        oktober 17, 2023 at 1:58 pm

        Den med gær synes jeg er klart den bedste. Og med crème... det er rigtig godt. Tak for den opskrift Holger.

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Forsiden lige nu

sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
Sæson i juli
Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager→ Se opskriften
billederesultat for wraps med kylling
Nemme wraps med kylling og spidskål→ Se opskriften
Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required