Her er min opskrift på fynsk brunsviger er en kage, der bages af en let og lys dej, som smøres med kanelremonce. Se også hvorfor det hedder en brunsviger.
Hvis du spørger mig, så skal en brunsviger være blød og lækker i kagen, og remoncen skal være snasket og med den helt særlige smag af let brændt sukker, kanel og karamel.
Sådan er denne brunsviger, og den er meget nem at lave.
Opskriften giver en brunsviger, der passer til seks personer.
Ingredienser
2 deciliter lunkent vand
20 gram gær
1 æg
325 gram hvedemel
1 teske salt
25 gram sukker
En halv teske stødt kardemomme (kan udelades)
40 gram meget blødt smør
Kanelremonce laves af
75 gram brun farin
75 gram blødt smør
1 lille teske kanel
1 spiseske kartoffelmel
2 spiseskefulde olivenolie
Brun farin til drys
Fremgangsmåde
- Rør gæren ud i vandet, og rør derefter ægget i. Meget gerne på røremaskine.
- Bland hvedemel med salt, sukker og en smule kardemomme, og kom det i gærvandet på én gang, og rør det ud. Dejen æltes nu igennem i fem minutter på lav hastighed, og derefter tre minutter ved høj.
- Kom det meget bløde smør i dejen, og ælt dejen færdig i yderligere tre minutter ved lav hastighed.
- Dejen tages ud på køkkenbordet og foldes et par gange, hvorefter den lægges i en anden skål, som dækkes tæt til med husholdningsfilm. Hæver i 15 minutter ved stuetemperatur.
- Tag dejen ud og træk den lidt lang. Find et fad frem til bagningen, og her har jeg anvendt et fad på cirka 30 gange 18 centimeter, så brug et på nogenlunde samme størrelse.
- Rul dejen ud med en kagerulle så den passer med fadet - og lidt til. Der skal nemlig helst være en lille kant, så kanelremoncen ikke løber ud.
- Læg dejen i fadet, bland ingredienserne til kanelremonce sammen og fordel det over dejen.
- Beklæd igen husholdningsfilm og lad brunsvigeren hæve i 30 minutter.
- Kom lidt vand fingrene og tryk nu med lethed huller i dejen, så kanelremoncen trykket let ned i dejen. Drys med lidt brun farin.
- Bag brunsvigeren i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor den skal have 18 minutter. Brunsvigeren må ikke overbages.
Advarsel mod varm remonce
Tag den færdigbagte brunsviger ud af ovnen, og lad den køle lidt af.
Pas på, for kanelremoncen er RYGENDE VARM!!!
Et godt tip
Jeg har bagt den i et ildfast fad på 30 gange 18 centimeter, men fad af andre former kan selvfølgelig sagtens bruges.
Et godt tip er bare, at du ruller dejen ud med en kagerulle, og i en størrelse så du har en lille kant. Så hindrer du nemlig at den lækre remonce løber ud.
Dels sparer du noget rengøring af fadet, men endnu mere vigtigt, så bliver remonce og smag hvor den skal - nemlig på toppen af brunsvigeren.
Hvorfor hedder det en brunsviger?
Det er faktisk lidt usikkert hvor den oprindelige brunsviger kommer fra. Der er kilder, der mener at den stammer fra området i eller omkring Braunschweig i Tyskland, hvilket ordet jo sagtens kan henlede tankerne på. Men man ved det ikke med sikkerhed.
Der fandtes dog en kage i 1800-tallet, Braunschweiger Dickkucken, som til forveksling ligner brunsvigeren, og inspirationen er formentlig kommet herfra.
I Danmark mener man, at den første gang optrådte i 1870erne i København, hvor en bager fremstillede den.
Til gengæld vil mange fynboere nok hævde, at opfindelsen er deres - og brunsvigeren er da også nærmest et stykke kagemæssig nationalklenodie i det fynske. Hvilket man godt forstår.
På Fyn, Langeland, Ærø og øvrige øer i området, er det ikke unormalt med en brunsvigerkage til morgenmaden, hvor den glider ned sammen med rundstykkerne.
Kagemand af brunsviger
Der laves endda også kagemænd af brunsvigerdejen, og den smager faktisk fremragende. Brunsviger-kagemænd findes dog ikke kun på Fyn, men er også velkendt andre steder.
Og hvis vi tager turen til Vendsyssel, så laver man også en slags brunsvigerkage her, der går under navnet futsko.
På Fyn udtales kagen i øvrigt "brånsvir" - bare så du ved det inden du træder ind ad døren hos de fynske bagere.
Lignende opskrifter
Relaterede opskrifter er på nemme kanelsnegle og her opskrifter på de mest anvendt slags remonce.
Se også hvordan du laver nemme kanelsnurrer.