Irsk kaffe (irish coffee) med whisky. Men hvordan er det nu lige man laver den, og hvornår tilsætter man sin whisky? Og skal der flødeskum i en irsk kaffe?
Irsk kaffe er en populær drik med kaffe, whiskey, brun farin og flødeskum.
Opskriften er beregnet pr. person.
Opskrift på irsk kaffe
Ingredienser
- 1 deciliter kaffe - godt brygget, gerne stempelkaffe
- 4 centiliter whisky - irsk, jeg bruger Tullamore Dew
- 2 teskefulde brun farin
- 2 spiseskefulde flødeskum - letpisket
Sådan gør du
- Start med at brygge en god omgang kaffe. Gerne i en stempelkande. Kaffen må gerne være lidt kraftigere end du normalt laver den - men selvfølgelig ikke så stærk, at den bliver bitter.
- Pisk lidt fløde, og gerne i hånden med et piskeris. Dit flødeskum til irsk kaffe skal blot være letpisket, så det cremer ud i kaffen.
- Du kan selvfølgelig godt bruge en elpisker, men jeg synes flødeskum bliver mere luftig og cremet når man pisker det i hånden. Og det tager ikke lang tid hvis du har et godt piskeris.
- Så skal vi have samlet vores irsk kaffe. Start med at komme to teskefulde brun farin i bunden af din bedste kop eller glas, og hæld kaffen over. Rør rundt så sukkeret opløses i kaffen.
- Kom så fire centiliter whisky i koppen, og slut af med et par spiseskefulde flødeskum. Flødeskummet skal ikke bares plaskes ned i den irske kaffe, men forsigtigt lægges oven på. Fløden skal nemlig ikke blandes med kaffen.
- Der findes mange bud og meninger om irsk kaffe eller irish coffee. Om hvad der skal tilsættes først og sidst. Men dette er efter min mening den bedste opskrift.
- Du kan selvfølgelig sagtens regulere mængden af de enkelte ingredienser, blandt andet hvis du nu ønsker lidt mere eller mindre whisky i din irish coffee.
Næringsindhold
Oprindelse
Og hvor kommer irsk kaffe eller irish coffee så fra? Hvem opfandt denne fantatiske drink?
Den irske kaffe er selvfølgelig opfundet i Irland, nærmere bestemt i Shannon lufthavn i Irland.
Tilbage i 1930erne og 40erne var den en travl lufthavn, hvor mange rejste til og fra Amerika.
Og historien fortæller, at på en kold vinterdag i 1934 måtte et fly vende om, fordi vejret var rigtig dårligt.
Kæk kok opfandt irsk kaffe
I lufthavnen arbejdede en kok ved navn Joe Sheridan, og i restauranten bød han her de allerede noget trætte passagerer på kaffe blandet med irsk whiskey.
En af de amerikanske passager ville vide om det var kaffe fra Brasilien.
Og svaret fra Joe Sheridan lød: - Det er irsk kaffe.
Og så var den født, og den irske kaffe blev i de følgende årtier udbredt og stadig mere populær, og den dag findes der blandt andet et verdensmesterskab i brygning af irsk kaffe - eller irish coffee.
SE OGSÅ: HVAD ER MACCHIATO, CAFFE LATTE OG CAPPUCCINO?
Kalorie tabel: Hvor mange kalorier er der i flødeskum?
Og se her hvor meget alkohol feder

Comments
No Comments