Hjemmelavet fondant er billigere end den, du køber. Og så kan du matche farverne, nøjagtigt som du vil. Her får du en nem opskrift til en festlig kage.
Hjemmelavet fondant er slet ikke svært at lave. Det eneste du skal bruge er skumfiduser, flormelis og olie - samt en god portion knofedt.
Selvom man kan købe fondant til at overtrække kager med, er det tilfredsstillende at servere en kage, hvor alt er hjemmelavet.
Og så kan du selv bestemme lige netop den farve, du gerne vil have i stedet for at nøjes med butikkernes udvalg.
Opskriften her er til en lagkage, der er bagt i en springform med 22 cm. i diameter.
Jeg har beregnet lidt ekstra, så der er plads til fejl, når du ruller fondanten ud.
Vild med bagning? Så se også disse artikler:
Opskrift på nem fondant
Hjemmelavet fondant
Ingredienser
- 150 gram skumfiduser
- 300 gram flormelis
- 1,5 spsk madolie - skal være neutral
- ½ tsk frugtfarve - hvis ønsket
Sådan gør du
- Kom skumfiduserne, olien og eventuelt frugtfarve i en skål. Varm det hele op i et vandbad, til skumfiduserne er smeltet. Det tager ca. otte-ti minutter.
- Hæld indholdet i en større skål og begynd at blande flormelis i massen med elpisker lidt efter lidt. Brug dejkroge i stedet for piskeris og rør det sammen, til fondanten er sej og fast.
- Ælt "dejen" på et plastikunderlag drysset med lidt flormelis, indtil den er formbar. Hvis den er for tør, kommer du et par dråber olie ned i midten og ælter det ind i din hjemmelavede fondant.
- Når fondanten har samme konsistens som modellervoks, ruller du den ud med en kagerulle på en dækkeserviet af plastik eller lignende. Husk, at den skal være bredere i diameter end selve kagen, da du dels skal dække kagens sider, dels have nok til at skære grimme ender af for neden og dels kan lave flotte figurer af resterne.
- Når kagen skal overtrækkes, kan du placere dækkeservietten over kagen og lade fondanten falde ned over. Du kan også bruge hænderne til at samle fondanten op og lægge ud over kagen, men der er større risiko for, at din fondant revner, så jeg foretrækker den første metode.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips og tricks
Det er lettest at få din hjemmelavet fondant til at sidde flot på kagen, hvis du har smurt godt med smørcreme på toppen og siderne af kagen.
Det fungerer nærmest som lim, men lad være med at overdrive smørcremen, for så kan din fondant smelte og blive blød.
Det kræver lidt øvelse at få en fondant placeret helt perfekt på kagen - og at få det helt rette overtræk uden lufthuller og revner.
Er der lufthuller, kan de punkteres forsigtigt med en nål.
Du kan også smelte skumfiduserne i mikrobølgeovnen ved at lægge dem i en skål med olien og et par spiseskefulde vand.
Her skal de kun have et minut, men du skal røre i blandingen efter et halvt minut og sætte dem ind i mikrobølgeovnen igen.
Personligt foretrækker jeg vandbadet, da man hele tiden kan holde øje med sin hjemmelavet fondant, mens den smelter.
Maria Secher Trudsø
Kan fondanten opbevares til senere brug? Er den følsom overfor luft?
Karen Seneca
Den kan opbevares i køleskabet i en lufttæt beholder, for eksempel en plastikbøtte. Bedste hilsner Karen