Hvilken slags mælk drikker vi mest af, hvad er næringsindholdet i mælken og hvad med laktosen? Her får du svaret på en række sprøgsmål om mælken.
Dette er en artikel om mælk, hvor du kan blive lidt klogere på mælken. Jeg håber du kan lide artiklen, og at du har lyst til at give den en vurdering fra 1-5 stjerner. I kommentarfeltet er du velkommen til at dele hvordan du har det mælken og hvad din yndlingsopskriften med mælken er. På forhånd tak.
Mælk har været en fast bestanddel af vores kost siden stenalderen, og der findes efterhånden et hav af varianter at vælge imellem.
Dem du kender bedst er nok skummetmælk, minimælk, letmælk, sødmælk, og kærnemælk (god til kærnemælkshorn) – og mon ikke du har et par liter i køleskabet af den ene eller anden slags?
Ikke alle tåler eller drikker mælk
Det er ikke alle der kan tåle mælk, blandt andet grundet den laktose som findes i mælken.
Og for kort at forklare hvad det er :
Laktose er det sukker der findes naturligt i mælken, altså mælkesukker.
Når nogle mennesker lider af laktose intolerance, er det fordi deres mave og tarme ikke kan fordøje eller optage laktosen (mælkesukkeret), hvilket som oftest vil give mavegener som diarre, smerter og oppustethed.
Dette sker fordi mælkesukkeret efter IKKE at være blevet optaget i tarmene, begynder at gære i stedet for. Til mennesker med laktose intolerance, findes der derfor også laktosefrie varianter af mælken.
Ligeledes er det ikke alle der drikker mælk - enten fordi at de ikke kan lide det, eller fordi at de følger en bestemt livsstil, og derfor har fravalgt animalske produkter, som mælken.
Til dem findes der også en masse erstatningsprodukter, hvor ”mælken” blot er fremstillet af noget andet.
Det er blandt andet muligt at købe varianter som havremælk, mandelmælk, rismælk, og soyamælk, som erstatning for den almindelige mælk.
Hvilken mælk er sundest?
Dette kommer meget an på hvem du er, hvor gammel du er, og hvad din kost generelt består af til dagligt.
Nogen har brug for den ”lette” version af mælken, mens andre godt kan tåle den mere kalorietætte og fedtholdige, som eksempelvis sødmælken.
For at få de sundhedsfremmende egenskaber ud af mælken, anbefales det at man drikker det med måde, og generelt holder sig indenfor de anbefalede doser som ligger på 250-500 milliliter om dagen for en voksen.
Den mælketype vi drikker mest er minimælken, efterfulgt af letmælk, så skummetmælk og endelig sødmælken på sidstepladsen blandt de fire mest udbredte slags mælk.
Næringsindhold i mælk (her minimælk) pr. 100 gram
Kalorier: 26
Protein: 3,5 gram
Fedt: 0,4 gram
Kulhydrater: 4,7 gram
Del dine ideer og tanker med os andre her: