Mandelmælk - eller mandeldrik - er en populær drik, og her kan du se hvad det er, og hvordan du meget nemt laver din egen mandeldrik.
Mandelmælk er ikke nogen ny opfindelse, selvom den først for nylig er blevet en af plantedrikkenes stjerner.
Romerne i det gamle romerrige nød mandelmælk, i middelalderens Mellemøsten blev den brugt i kødretter og desserter, og i 1300-tallets Europa blev mandelmælken en ingrediens i mange retter serveret for velhavere. Det er altså ikke en newcomer, vi har her.
Den mandelmælk - eller mandeldrik - vi køber, indeholder typisk to til fem procent mandler, sukker, salt og vand.
Desuden vil den være tilsat stivelse, i nogle tilfælde olie og i andre er den beriget med calcium og vitaminer.
Fedtindholdet er som regel temmelig højt i forhold til andre plantedrikke som havremælk.
Næringsindhold i mandeldrik
Her er energiindholdet på 100 gram økologisk usødet mandeldrik fra Naturli' med 5,5 procent mandler i og 100 gram økologisk minimælk fra Arla.
Generelt kan man sige om mandeldrikke, at jo flere mandler, desto mere fedt.
Det høje fedtindhold i mandeldrik er dog umættet fedt i modsætning til komælkens, der har en overvægt af mættet fedt.
Næringsindhold | Økologisk mandeldrik | Økologisk minimælk |
Energi | 165 kJ/40 kcal | 154 kJ/35 kcal |
Kulhydrater | 2,2 gram | 4,7 gram |
Proteiner | 1,1 gram | 3,5 gram |
Fedt | 2,7 gram | 0,4 gram |
Læs også vores ernæringsekspert artikel om forskellen på smag, næringsindhold og konsistens i de forskellige plantedrikke.
Sådan laver du mandelmælk
Brug 150 gram mandler til en liter vand. Læg mandlerne i blød i vand natten over.
Hæld det vand fra, og blend mandlerne sammen først med en tredjedel vand og derefter tilsætter du vand lidt efter lidt, til du har en grynet væske.
Den sier du gennem et rent viskestykke eller et ostelærred, og resultatet bliver din helt egen, hjemmelavet mandelmælk.
Tip: Du kan bruge de knuste mandelrester fra viskestykket til at komme i brød.
Husk også at læse disse artikler:
Fordele ved mandelmælk
- Det er fri for kolesterol.
- Det kan bruges af veganere.
- Det kan bruges af laktose- og mælkeproteinintolerante.
- Den indeholder vitaminer og mineraler fra mandler, dog i et lille omfang med mindre drikken er beriget med dem.
- En god mandeldrik har en dejlig smag med noter af marcipan.
- Den er velegnet til at bruge i grød, smoothies, is, bagværk og desserter.
Ulemper ved mandeldrik
- Kan ikke drikkes af folk, der er allergiske overfor nødder.
- Der er stort set ingen proteiner i.
- Kulhydratniveauet er temmelig højt.
- Hvis man køber mandelmælk med under fem procent mandler i, er det ret vandet.
- Det er sundere at spise en håndfuld mandler end at drikke dem, da indholdet i en mandeldrik hovedsaligt består af vand.
- Klimaaftrykket er meget højt, det højeste for plantedrikke.
Holdbarhed
En hjemmelavet mandeldrik vil holde sig tre-fire dage i køleskabet. Køber du mandelmælken, kan den holde sig uåbnet i månedsvis udenfor køleskabet og ca. fem dage i køleskabet, hvis kartonen er åbnet.
Klimaaftryk på mandeldrik
Mandeltræer er kræsne træer, som ikke dyrkes mange steder i verden. Mandeldrik-produktionen er meget vandkrævende, og der bruges enorme mængder vand i forhold til ris- og havredrik.
I følge Grøn Forskel er efterspørgslen på mandeldrik steget voldsomt de seneste år, og fortsætter udviklingen, vil mandelproduktionen brede sig på bekostning af andre mere klimavenlige afgrøder.
Køber du økologisk mandeldrik, vil mandlerne ofte stamme fra Spanien og Italien i stedet for Californien.
I sydeuropæiske lande bliver landskabet ikke i samme grad udsuget som i USA, desuden er transporten kortere.
Del dine ideer og tanker med os andre her: