Elsker du marcipan, så se fakta, næringsindhold og meget mere om marcipanen her. Inkl. opskrift på hjemmelavet marcipan og marcipanbrød.
Marcipan – kræs til den søde tand året rundt. Så kort kan marcipanen vel beskrives, og jeg elsker den. Indrømmer jeg gerne.
Har du også stået og rullet marcipankugler til jul i dit barndomshjem, så kan du med garanti næsten genkalde dig den søde liflige duft af mandler blot ved tanken.
De fleste forbinder marcipanen med julekonfekt og kransekager, men ofte kan man blive i tvivl om de mange forskellige varianter og handelsnavne.
Hvad er marcipan?
Marcipan består primært af malede mandler og sukker, men der er forskellige slags af den.
Rå marcipan
For at få betegnelsen ”rå marcipan” skal produktet indeholde min. 60% mandler.
Dette skal fremgå af varedeklarationen.
Bagemarcipan
Konfektmarcipan og bagemarcipan kan indeholde forskellige mængder af mandler, men skal have mandler som den karakteristikgivende ingrediens, ifølge Fødevarestyrelsen, for at kunne kalde sig marcipan.
Bagemarcipan er tilsat abrikoskerner og evt. kerner fra ferskner, da dette giver en bedre bagefasthed og da det er billigere ingredienser, kan udsalgsprisen sættes lavere end den rå marcipanmasse.
I Tyskland er dette udbredt og går under betegnelsen percipan. Det er du måske stødt på i grænsebutikkerne.
Opskrift på marcipan
Du kan sagtens selv eksperimentere med at lave hjemmelavet marcipan.
Det er slet ikke så svært og så er du helt sikker på, at du får præcis den konsistens, sødme og smag, som du foretrækker.
Ingredienser
- 100 gram vand
- 130 gram sukker
- 225 gram mandler
- 25 gram flormelis måske lidt mere
Sådan gør du
- 100 gram vand bringes i kog med 130 gram sukker, og derfefter koges det i cirka fem minutter.
- Sukkermassen køles af, og får at undgå krystallisering er det vigtigt, at du rører i den undervejs.
- 200 gram mandler smuttes, tørres og blendes med 25 gram flormelis. Mandlerne skal hakkes helt fint!
- Nu blendes sukkermassen gradvist i, og stop straks marcipanen er blendet sammen. Den skal ikke blive for varm.
- Kom marcipanen ud på et bord med en smule flormelis, og ælt den hurtigt sammen.
- Er marcipanen meget klistret, kan du ælte lidt mere flormelis i den.
Næringsindhold
Opskrift på hjemmelavet marcipanbrød
Noget af det nemmeste at lave, er de hjemmelavede marcipanbrød.
Her æltes marcipan let sammen, eventuelt med lidt rom eller cognac.
Formes til aflange brød - størrelsen bestemmer du selv.
Derefter pensles marcipanbrødene med mørk chokoladeovertræk og hviler indtil chokoladen er helt tør.
Så nemt laver du marcipanbrød.
Opskrifter med marcipan
Her får nogle af mine bedste opskrifter med marcipan.
Næringsindhold
Marcipanen har et højt energiindhold fra henholdsvis sukker og de olieholdige mandler.
Mandler indeholder også jern, kalcium, fosfor og B-vitaminer.
Nogle argumenterer endda for, at rå marcipan med sit høje indhold af de gode fedtstoffer fra mandler ikke er så syndigt endda.
Og det er da en rar tanke, at vi kan nyde julekonfekt med lidt bedre samvittighed.
Tip!
Skal din risalamande til jul have et ekstra pift, så prøv at rive lidt marcipan i - det fremhæver sødmen og smagen fra mandelsplitterne.
Skal du lave en lækker dessert i sommermånederne, så er is med marcipan eller en parfait en sikker vinder.
Fakta om marcipan
Er du i tvivl om betegnelserne, så kan du altid se på varedeklarationen. Det er nemlig sådan, at ingredienserne skal stå opført i rækkefølge i forhold til mængde.
Det vil sige, at står mandler efter sukker og abrikoskerner, så kan du være sikker på, at indholdet af mandler ikke er så højt.
Det er i dag også muligt at få både økologisk og sukkerfri marcipan fra de større producenter.
Dog indeholder sukkerfri marcipanmasse naturligt sukker fra mandlerne, og kan derfor ikke anbefales til diabetikere.
Hvem opfandt marcipanen?
Hvem der egentlig opfandt marcipanen, er der lidt tvivl om, da både italienerne og tyskerne hævder at være ophavsmænd.
Men også det gamle Persien ynder at påtage sig æren så langt tilbage som i 700-tallet, og marcipanen menes at være bragt til Europa med korsfarerne.
Uanset hvem, der har ret, så tager vi taknemmeligt imod gaven fra syd.