Min opskrift på en gammeldags pæretærte med mørdej og halve pærer. Tærte med pærer, creme, chokolade og en smule marcipan. Let at lave.
Jeg elsker en klassisk pæretærte med halve pærer, og det skyldes den lækre kombination af saftige pærer og den sprøde mørdej.
Samtidig er en tærte med pærer nem at lave, og den holder sig fint i et par dage eller tre.
Opskriften giver en pæretærte til seks personer, og der anvendes halve pærer, som enten kan være syltede eller friske.
Opskrift på pæretærte
Ingredienser
- 200 gram smør koldt
- 300 gram hvedemel
- 125 gram flormelis
- 10 gram vaniljesukker
- 1 æg
Fyld
- 150 gram kagecreme se opskrift i linket - eller brug et pulverbrev
- 3 pærer gerne Conference
- 20 gram mørk chokolade
- Lidt marcipan revet
Sådan gør du
- Start med mørdejen, hvor smørret smuldres sammen med mel. Ælt derefter hurtigt flormelis og vaniljesukker i, hvorefter dejen nemt samles med et æg. Du kan med fordel lave din mørdej på røremaskine med påmonteret spartel. Ælt hurtigt dejen igennem på et meldrysset bord, saml den og stil på køl i minimum 30 minutter.
- Lav kagecreme som anvist i linket - eller anvend en købecreme. Det første er det bedste.
- Pærerne skrælles og halveres. Fjern evt. kernehuset, ligesom stilk og bund også kasseres.
- Tag mørdejen ud af køleskabet og ælt den lynhurtigt igennem.
- Find en tærteform med en diameter på ca. 23 centimeter frem. Smør den.
- Forvarm ovnen til 200 grader almindelig over- og undervarme.
- Rul mørdej ud i cirka 4 millimeters tykkelse, og den ska være en smule større end de 23 centimeter i diameter, da dejen også skal nå op af kanten. HUSK: Når du arbejder med mørdej er det vigtigt, at du hele tiden har rigeligt med mel på bordet og ovenpå mørdejen, når den rulles ud.
- Læg forsigtigt mørdejen til din gammeldags pæretærte ned i tærteformen, så den når op langs kanten. Fjern overskydende mørdej.
- Cremen fordeles jævnt på bunden, riv lidt marcipan på, og de halve pærer lægges på med spidsen ind mod midten. Riv så chokolade over pærerne.
- Rul et lag mørdej mere ud, og nu så det kan lægges på som læg på den gammeldags pæretærte. Tryk den forsigtigt til uden at ødelægge mørdejen. Mørdej går nemt i stykker, så gør det med stor forsigtighed.
- Pensl med vand og drys med sukker, hvorefter pæretærten bages ved 200 grader over- og undervarme i cirka 35 minutter. Måske et par minutter mere.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Note
Den færdigbagte gammeldags pæretærte tages ud af ovnen, og her skal den lige køles af inden den spises. Den må dog fortsat gerne være lun.
Nydes med creme fraiche eller en letpisket flødeskum.
Mørdej
Pæretærte er nem at lave, også selvom mørdej kan være drilsk at arbejde med.
Et godt trick er dog. at du altid har rigeligt med mel under og over mørdejen, når du skal rulle den ud. Så er det faktisk ret nemt.
Og et andet godt tip er, at du ruller mørdejen forsigtigt om en rullepind eller kagerulle, når du skal flytte mørdejen over i formen. Så er den nemmere at styre.
Hvilke pærer?
Hvilke pærer skal man bruge i pæretærten? Er det friske pærer, syltede pærer på dåse (dåsepærer) eller skal man selv sylte dem?
Svaret er, at du kan bruge hvad du synes. Jeg foretrækker de friske pærer, da jeg synes det giver den bedste pærekage.
Men du kan også sagtens anvende dåsepærer - både de købte og hjemmesyltede. Lige herunder er opskriften på sidstnævnte.
Men som sagt synes jeg friske pærer er bedst.
Pæretærten er en af de kager, som du kan fryse. Så den er altså fryseegnet.
Bagetid og temperatur på opskriften til tærte med mørdej ?