Min opskrift på en gammeldags pæretærte med mørdej og halve pærer. Tærte med pærer, creme, chokolade og en smule marcipan. Let at lave.
Jeg elsker en klassisk pæretærte med halve pærer, og det skyldes den lækre kombination af saftige pærer og den sprøde mørdej.
Samtidig er en tærte med pærer nem at lave, og den holder sig fint i et par dage eller tre.
Opskriften er beregnet til seks personer, og der anvendes halve pærer, som enten kan være syltede eller friske.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på pæretærte
Opskrift udviklet af:
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 200 gram smør - koldt
- 300 gram hvedemel
- 125 gram flormelis
- 10 gram vaniljesukker
- 1 æg
Fyld
- 150 gram kagecreme - se opskrift i linket - eller brug et pulverbrev
- 3 pærer - gerne Conference
- 25 gram marcipan - revet
- 20 gram mørk chokolade - revet
Fremgangsmåde
- Start med mørdejen, hvor 200 gram smør smuldres sammen med 300 gram hvedemel. Ælt derefter hurtigt 125 gram flormelis og 10 gram vaniljesukker i, hvorefter dejen nemt samles med 1 æg. Du kan med fordel lave din mørdej på røremaskine med påmonteret spartel. Ælt hurtigt dejen igennem på et meldrysset bord, saml den og stil på køl i minimum 30 minutter.
- Lav 150 gram kagecreme som anvist i linket - eller anvend en købecreme. Det første er det bedste.
- 3 pærer skrælles og halveres. Fjern evt. kernehuset, ligesom stilk og bund også kasseres.
- Tag mørdejen ud af køleskabet og ælt den lynhurtigt igennem.
- Find en tærteform med en diameter på ca. 23 centimeter frem. Smør den.
- Forvarm ovnen til 200 grader almindelig over- og undervarme.
- Rul mørdej ud i cirka 4 millimeters tykkelse, og den ska være en smule større end de 23 centimeter i diameter, da dejen også skal nå op af kanten. HUSK: Når du arbejder med mørdej er det vigtigt, at du hele tiden har rigeligt med mel på bordet og ovenpå mørdejen, når den rulles ud.
- Læg forsigtigt mørdejen til din gammeldags pæretærte ned i tærteformen, så den når op langs kanten. Fjern overskydende mørdej.
- Cremen fordeles jævnt på bunden, riv 25 gram marcipan på, og de halve pærer lægges på med spidsen ind mod midten. Riv så 20 gram mørk chokolade over pærerne.
- Rul et lag mørdej mere ud, og nu så det kan lægges på som læg på den gammeldags pæretærte. Tryk den forsigtigt til uden at ødelægge mørdejen. Mørdej går nemt i stykker, så gør det med stor forsigtighed.
- Pensl med vand og drys med sukker, hvorefter pæretærten bages ved 200 grader over- og undervarme i cirka 35 minutter. Måske et par minutter mere.
Kan det fryses?
Næringsindhold
Video
Tips til pæretærte
Den færdigbagte gammeldags pæretærte tages ud af ovnen, og her skal den lige køles af inden den spises. Den må dog fortsat gerne være lun.
Nydes med creme fraiche eller en letpisket flødeskum.
Arbejdet med mørdej
Pæretærten er nem at lave, også selvom mørdej kan være drilsk at arbejde med.
Et godt trick er dog. at du altid har rigeligt med mel under og over mørdejen, når du skal rulle den ud. Så er det faktisk ret nemt.
Og et andet godt tip er, at du ruller mørdejen forsigtigt om en rullepind eller kagerulle, når du skal flytte mørdejen over i formen. Så er den nemmere at styre.
Hvilke pærer?
Hvilke pærer skal man bruge i pæretærten? Er det friske pærer, syltede pærer på dåse (dåsepærer) eller skal man selv sylte dem?
Svaret er, at du kan bruge hvad du synes. Jeg foretrækker de friske pærer, da jeg synes det giver den bedste pærekage.
Men du kan også sagtens anvende dåsepærer - både de købte og hjemmesyltede. Lige herunder er opskriften på sidstnævnte. Men som sagt synes jeg friske pærer er bedst.
Pæretærten er en af de kager, som du kan fryse. Så den er altså fryseegnet.
June Lundgren
Bagetid og temperatur på opskriften til tærte med mørdej ?
Johanne Broch
Hej, jeg har benyttet/støttet mig til mange af dine opskrifter, men har nu et spørgsmål, kan jeg fryse pæretærten, rå, og så tage den op af fryseren den dag jeg skal servere den og så bage den, skal den tø op først, Venlig hilsen, Johanne.
Charlotte
Den har jeg nok ca. Bagt 300 gange...😋
Charlotte
Holger Rørby Madsen
Hej Charlotte
Det er skønt at høre - jeg holder også meget af denne pæretærte. Og så er den jo nem at lave.
Bedste hilsner
Holger
Henriette
De blev gode, de pæretærter. Kan varmt anbefales
Heidi
Jeg vil tro jeg også kan lide den Kage😁😍
Marie
Mmm elsker pæretærte med creme fraishe 😛
Monika
Ja den har vi spist en del gange😊
Najaaraq
Også her, har haft opskriften i mange år 😊
Lotte
Den må vi prøve at lave , i sommerhuset 😋🤗💋 når vi har en hygge weekend. 🥰
Lis
Mums😋😋
Benita
Bliver den også god hvis man køber færdig lavet mørdej 🙂