Creme fraiche fås med forskellige fedtprocenter. Men er der forskel på, hvad man kan bruge de magre og de fede til? Få svaret samt en masse fakta her.
Creme fraiche betyder frisk fløde på fransk, og navnet er rammende. Den kridhvide og syrlige creme giver en friskhed, som flødeskum ikke gør, og når de to mejerityper blandes, får man det bedste fra begge verdener - surt og sødt, frisk og fedt.
Creme fraiche er et syrnet mælkeprodukt, der er en fællesbetegnelse for mejeriprodukter, som er fremstillet ved varme mælk eller fløde op og tilsætte bakteriekulturer.
I dette tilfælde bliver mælken homogeniseret, varmet op til mindst 70 grader i et kort øjeblik for at blive kølet ned til 25 grader. Til sidst tilsættes mælkesyrebakterier i en syringstank, så massen får en cremet konsistens og syrlig smag.
I det gamle Frankrig lavede man creme fraichen på upasteuriseret fløde, det vil sige fløde uden varmebehandling, som blev placeret et lunt sted, så flødens naturlige bakterier kunne forvandle den til en syrlig, tyk fløde.
Se også: Dansk kartoffelsalat - kold med creme fraiche og mayo
Forskel på fedtindholdet
5 procent, 9 procent, 18 procent, 38 procent. Hvilken af dem skal man bruge til hvad? Den opmærksomme forbruger vil nok have bemærket, at creme fraiche med 9 procents fedtindhold bliver solgt som fraiche.
EU-regler dikterer nemlig, at man ikke må kalde et produkt creme fraiche, hvis det indeholder under 18 procents fedt.
Den fedtfattige fraiche kan bruges til alt fra hønse- og kartoffelsalatdressing til dip. Skal du bruge creme fraiche i en varm ret, vil jeg fraråde fraiche 9 %, da varmen får den til at skille og dermed bliver maden grynet.
Hvis du vælger at købe en med 18 % fedt, skaber det samme problem i en gryderet eller sauce. Blander du lidt mel i creme fraichen, inden du hælder den i din varme ret eller sauce, kan du forhindre, at saucen skiller.
Men sørg for kun at have retten over varmen i få minutter efter, du har tilsat den.
Creme fraiche med 38 procents fedtindhold er nøjagtig lige så fed som piskefløde. Der er hverken sundhedsmæssige eller gastronomiske fordele ved at bruge den i varme retter, selvom den er lidt bedre at bruge end sine magre fætre.
Nogle vil også kunne lide den syrlige smag i saucen, men her gælder samme råd som for de magre produkter: Varm op i få minutter, hvis du ikke vil have en skilt eller grynet sauce.
Se også: Lækker cremefraiche dressing med citron og persille
Næringsindhold
Når en creme fraiche har procenten 38, betyder det, at der er 38 gram fedt i den pr. 100 gram. Her er en oversigt over kalorier og næringsværdi pr. 100 gram i de forskellige typer inklusiv Cheasy Fraise 5 %:
Creme fraiche 38 %: Energi 1492 kJ/362 kcal, fedt 38 gram, kulhydrater 2,2 gram, protein 2,1 gram.
Creme fraiche 18 %: Energi 778 kJ/188 kcal, fedt 18 gram, kulhydrater 3 gram, protein 2,8 gram.
Fraiche 9 %: Energi 457 kJ/110 kcal, fedt 9 gram, kulhydrater 3,4 gram, protein 3,2 gram.
Cheasy Fraiche 5 %: Energi 337 kJ/81 kcal, fedt 5 gram, kulhydrater 3,4 gram, protein 4,8 gram.
Holdbarhed
Når du har åbnet bøtten, kan de forskellige typer holde sig fire-fem dage i køleskabet ved 5 grader. Uåbnet har den fedeste creme fraiche en længere holdbarhed.
De to magre kan holde ca. 22 dage, den med 38 procent fedt i halvanden måned. Ingen af de creme fraiche-typer kan tåle at blive frosset ned.
Del dine ideer og tanker med os andre her: