Mørdej bruges i mange kager og her får du en god opskrift på den. Brug mørdejen til bla. hindbærsnitter, napoleonshatte og linser.
Dette er en nem og god opskrift på mørdej, der anvendes til et utal af kager.
Den søde dej er nem at lave, og en grundsten i det søde køkken, hvor den blandt andet anvendes til tærter.
Hvad er mørdej?
Mørdejen, der også kaldes linsedej, laves blandt andet af smør og mel.
Det er altså en ret fed dej, som til kager tilsættes sukker, og dermed opnår en behagelig sødme.
Hvor meget du kan strække denne opskrift til, afhænger selvfølgelig af hvad du skal bruge den til.
Men der er i hvertfald til tre tærter eller omkring 20 hindbærsnitter. Se også fremgangsmåde i min video.
Opskrift på mørdej
Ingredienser
- 200 gram smør køleskabskoldt
- 300 gram hvedemel
- 100 gram flormelis
- 1 æg
Sådan gør du
- Det nemmeste er at lave mørdej i en røremaskine, hvor du anvender din spartel. Så find røremaskine og spartel frem.
- Skær det kolde smør i mindre tern og kom det i røremaskinen sammen med hvedemel. Rør nu smør og mel sammen ved lav hastighed, og det tager 3-4 minutter.
- Kom så flormelis i og rør det med i et minuts tid.
- Derefter røres et æg i.
- Rør indtil dejen er nogenlunde samlet, og tag derefter dejen ud på bordet.
- Saml din mørdej sammen til en kugle som billedet (du skal IKKE ælte dejen), hvorefter den har bedst af at komme på køl i mindst en time.
Se video til opskrift
Note
Derefter er din mørdej klar til brug.
Og nu kan du bruge den til cremelinser, tærter, hindbærsnitter og meget andre gode kager.
Eller prøv min opskrift på de lækre studenterbrød med Nutella - på bund af mørdej.
Opbevaring
Mørdej kan sagtens opbevares på køl, eller for den sags skyld i fryseren.
På køl holder linsedejen sig sagtens i 10-12 dage, men jeg også har prøvet at fryse dejen ned i to måneder, og den er som ny når den så bruges.
Så det kan du sagtens gøre.
Her er et par lækre opskrifter mere med mørdejen:
Bag den legendariske hindbærsnittetærte
Lækker rådhustærte med kransekage og hindbærmarmelade
Nem og simpel pastaret i fad i ovn
Sådan laver du ovnstegt oksefilet
Lækker og hjemmelavet karamelsauce
Sund og lækker ret med nudler og grøntsager
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.
Hej Holger,
jeg har netop lavet din linsedej og skal nu til at lave linserne.
Da jeg har lavet en dobbelt portion vil jeg gerne fryse resten ned.
Hvordan gør du det? I en plastikbeholder?
Jeg glæder mig til at høre fra dig.
Mange kærlige hilsner hernede fra Hamburg
Christina
Hej Christina
Tak for de venlige ord 🙂
Du kan sagtens fryse linsedej ned - jeg plejer blot at lægge dejen i en plastbeholder, men en frysepose er også fin.
God fornøjelse - de bedste hilsner til dig i Hamborg
Holger
Napolionskager laves med butterdej eller smørdej som den også kaldes - aldrig med mørdej