Mørdej bruges i mange kager og her får du en god opskrift på den. Brug mørdejen til bla. hindbærsnitter, napoleonshatte og linser.
Dette er en nem og god opskrift på mørdej, der anvendes til et utal af kager.
Den søde dej er nem at lave, og en grundsten i det søde køkken, hvor den blandt andet anvendes til tærter.
Hvad er mørdej?
Mørdejen, der også kaldes linsedej, laves blandt andet af smør og mel.
Det er altså en ret fed dej, som til kager tilsættes sukker, og dermed opnår en behagelig sødme.
Hvor meget du kan strække denne opskrift til, afhænger selvfølgelig af hvad du skal bruge den til.
Men der er i hvertfald til tre tærter eller omkring 20 hindbærsnitter. Se også fremgangsmåde i min video.
Opskrift på mørdej
Ingredienser
- 200 gram smør køleskabskoldt
- 300 gram hvedemel
- 100 gram flormelis
- 1 æg
Sådan gør du
- Det nemmeste er at lave mørdej i en røremaskine, hvor du anvender din spartel. Så find røremaskine og spartel frem.
- Skær det kolde smør i mindre tern og kom det i røremaskinen sammen med hvedemel. Rør nu smør og mel sammen ved lav hastighed, og det tager 3-4 minutter.
- Kom så flormelis i og rør det med i et minuts tid.
- Derefter røres et æg i.
- Rør indtil dejen er nogenlunde samlet, og tag derefter dejen ud på bordet.
- Saml din mørdej sammen til en kugle som billedet (du skal IKKE ælte dejen), hvorefter den har bedst af at komme på køl i mindst en time.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Note
Derefter er din mørdej klar til brug.
Og nu kan du bruge den til cremelinser, tærter, hindbærsnitter og meget andre gode kager.
Eller prøv min opskrift på de lækre studenterbrød med Nutella - på bund af mørdej.
Opbevaring
Mørdej kan sagtens opbevares på køl, eller for den sags skyld i fryseren.
På køl holder linsedejen sig sagtens i 10-12 dage, men jeg også har prøvet at fryse dejen ned i to måneder, og den er som ny når den så bruges.
Så det kan du sagtens gøre.
Her er et par lækre opskrifter mere med mørdejen:
Bare til info: (taget fra bager- og konditorbogen)
Linsedej er den mest anvendte dej til fremstilling af tørkager og flødekager. Dog skal der lige pointeres af linse- og mørdej er to deje, som ligner hinanden meget. Forskellen på de to deje er, at linsedejen er mere fed end mørdejen.
Hejsa
Er netop blevet færdig med at lave Aple pie med denne dej i opskriften. Dejen var helt umulig at arbejde med og kunne ikke hænge sammen når den blev rullet ud. Det blev lidt en gang Tetris 😅😅 desværre. Har gjort som i opskriften, så hvad mon gik galt? Nogle bud?