Hvad er hvedemel og hvordan er det med næringsindhold i melet? Her kan du læse meget mere om hvedemelet og om hvad gluten er for noget.
Hvedemel er den mest kendte og brugte meltype i verden, og det anvendes over hele kloden.
Hvedemelet består af findelt og sigtet hvede, og det har et højt indhold af gluten. Et højt indhold af gluten er generelt afgørende for melets bageegenskab.
Gluten er et protein, der når det kommer i forbindelse med væske, som blandt andet vand eller mælk, danner et netværk af hinder, der er med til at holde på den luft der dannes af gæren i dejen.
Dette gluten-netværk er det som er afgørende for, at dejen bliver smidig og elastisk at arbejde med, og er ligeledes med til at give en god volumen til dit brød.
Hvedemel er altså den bedste type mel at bage med, men er samtidig også den, der smager af mindst.
Hvis du vælger at bage med en anden slags meltype, kan det være en god ide at blande den op med lidt hvedemel, hvis du ønsker en mere sammenhængende dej.
Foruden bagning, kan hvedemelet bruges til blandt andet:
Sovs og jævninger
Panering af kød
Fars ( til at holde den sammen)
Meltyper
Udover hvedemel, findes der efterhånden et hav af forskellige meltyper at vælge imellem.
Disse er blandt andet :
Fuldkornsmel
Durummel
Grahamsmel
Sigtemel
Rugmel
Speltmel
Kartoffelmel
Ølandshvedemel
Quinoa mel.
Er hvedemel sundt?
Hvedekornet som hvedemelet fremstilles af, er i sig selv sundt, da det er fyldt med gode næringsstoffer og sunde fedtstoffer.
Men efter den færdige fremstilling af hvedemelet, er alle næringsstoffer, fibre, vitaminer og mineraler også stort set væk.
Og det er derfor at dette mel, som oftest har været beskrevet som det rene sukker for kroppen, da det ingen positiv næringsværdi har.
Desuden kan nogle have svært ved at fordøje det høje indhold af gluten, som findes i denne type mel, og det kan ved for stort et indtag give fordøjelsesproblemer og oppustethed.
Så som med så meget andet, så brug hvedemelet med måde – og hvis du ellers sørger for at spise en sund og varieret kost, så er der skam også er plads til en hvid bolle i ny og næ.
Næringsindhold i hvedemel
Mængde per 100 gram
Kalorier 364
Kulhydrater 76 gram
Kostfibre 2,7 gram
Fedt 1 gram
Protein 10 gram
Populære opskrifter med hvedemel
Hvedemel anvendes selvfølgelig i et utal af opskrifter, men her får du lige nogle af de mest populære.
- Boller - bedste opskrift på den hjemmebagte bolle
- Verdens bedste pølsehorn med nem pølsehornsdej
- Luftigt franskbrød bagt med mælk og smør
- Alletiders mumse chokoladekage - nem opskrift
- Nemme kanelsnegle med lækkert fyld
- Pandekager - opskrift på gammeldags pandekagedej
- Pitabrød - opskrift på store og luftige pita brød
- Hjemmebagte burgerboller - den bedste opskrift
- Grundopskrift på bechamelsauce - hvid sovs
- Varme hveder - opskrift på store hvedeknopper
- Fødselsdagsboller - nemme, flotte og luftige
- Banankage - lækker svampet kage med eller uden chokolade
Hvad synes du om denne artikel?
-
Fakta om hvedemel
Stem her
( stemme)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: