En hjemmelavet træstamme behøver ikke at være svær at lave. Her er verdens nemmeste opskrift på marcipan roulade med marcipan og blød nougat.
Her får du opskriften på en enkel og nem hjemmelavet træstamme (eller marcipan roulade), der smager fantastisk!
Træstammer til jul er en gammel tradition og kan laves på mange forskellige måder.
Denne variant af marcipan roulade laves med marcipan, blød nougat og chokoladeovertræk. Herefter kan du pynte den som du ønsker.
Kun 3 ingredienser + pynt
Til denne opskrift på hjemmelavet træstamme skal du kun bruge tre basisingredienser:
Marcipan, blød nougat og chokolade.
Hertil kan du vælge den pynt, du har lyst til. Det er altid godt med hele eller hakkede nødder som valnødder, mandler eller pistacienødder. De giver god sprødhed og struktur til mundfølelsen.
Du kan også drysse med frysetørrede hindbær som i opskriften her. De bidrager med både farve og en frisk og syrlig smag.
Vælg de gode råvarer
Når du laver noget så simpelt som en hjemmelavet træstamme, vil smagen af de enkelte råvarer have stor betydning for den samlede smagsoplevelse.
Sørg derfor for at vælge nogle gode råvarer.
Marcipan, blød nougat og chokolade fås i mange kvaliteter og prisklasser. Køb ikke en tilfældig variant, men sørg for at vælge dem med god smag.
På Madens Verden har vi lavet smagstest af både marcipan, blød nougat og mørk chokolade. Her kan du læse om forskellen i smag og pris på de forskellige varianter samt se hvilke, der smager bedst.
Se de tre smagstest her:
Smagstest af marcipan – her er den bedste marcipan
Smagstest af nougat – er der forskel?
Smagstest af mørk chokolade - hvilken smager bedst?
For de voksne
Vil du spice en hjemmelavet træstamme op, kan du tilsætte lidt rom eller whisky til marcipanen.
Stænk blot marcipanen med spiritus når du har rullet den ud. Kom derefter nougat ovenpå, rul sammen og fortsæt som opskriften beskriver.
Opskrift på hjemmelavet træstamme
Hjemmelavet træstamme - opskrift på marcipan roulade
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTERESTIngredienser
- 300 gram marcipan ren rå
- 200 gram nougat blød
- 100 gram mørk chokolade
Pynt
- mandler
- frysetørrede hindbær
Sådan gør du
- Kom lidt flormelis på bordet og rul marcipanen ud til en flad firkant, der er cirka 0,5 cm høj. Brug evt. et stykke bagepapir over marcipanen, når du ruller, så marcipanen ikke klistrer fast på kagerullen.
- Skær nougaten ud i tynde skiver - lidt tyndere end marcipanen.
- Fordel skiverne af nougat på marcipanen, så de ligger tæt uden mellemrum. Lad gerne en tynd stribe (cirka 1 cm) marcipan være frit i den ene ende – så er den lettere at rulle.
- Rul forsigtigt marcipanen sammen om nougaten – start med den ende uden nougat og rul forsigtigt og stramt sammen.
- Hak chokolade i små stykker og smelt den langsomt over vandbad.
- Fordel chokoladen over din træstamme og pynt med hakkede mandler og frysetørrede hindbær. Så er din marcipan roulade klar.
Tips
Hjemmelavet træstamme, også kendt som marcipan roulade, kan serveres straks eller opbevares på køl.
Se også disse opskrifter på hjemmelavet konfekt:
Hjemmelavede marcipansnitter
Snebolde - hjemmelavede med marcipan og chokolade
Fransk nougat med mandler og pistacienødder
Om Charlotte Mithril Charlotte Mithril har en solid videnskabelig og praktisk baggrund inden for ernæring, sensorik, fødevarer og sundhed. Hun har bl.a. i hendes ph.d. udviklet den succesfulde Nye Nordiske Hverdagsmad samt opskrifter til den prisvindende bestsellerkogebog af samme navn. Charlotte har tidligere været produktudvikler og sensoriker for Pernod Ricard, medudvikler på MADlejr og har som lektor forsket og undervist i madoplevelser, fødevarer og sensorik. Hun har desuden udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, lavet madprogrammer for TV2 Øst og undervisningsmateriale til Clio Online og Coursera, og så er hun medejer af en vinmark i Sydfrankrig.
Skriv din mening