Havregrynskugler - lav dine egne smagfulde havregrynskugler med vores lækre opskrifter med bl.a kaffe og marcipan og bliv klar til julen. Nem opskrift!
Havregrynskugler er en klassiker, når det kommer til julekonfekt. De smager utroligt godt og er nemme at lave - og de kan også sagtens nydes resten af året.
Havregrynskugler er faktisk så nemme at lave, at ungerne sagtens selv kan kaste sig ud i "bagningen" af denne klassiske julekonfekt.
Den vigtigste ingrediens er selvfølgelig havregryn. Du kan både bruge de finvalsede- og grovvalsede havregryn, men de finvalsede føles knapt så grove i munden.
Her er to opskrifter på havregrynskugler med enten kaffe eller appelsin. Prøv gerne at tilsætte lidt marcipan til kaffe-udgaven.
Du kan også se en video med fremgangsmåden, så havregrynskuglerne bliver helt perfekte.
Opskrift på havregrynskugler
Ingredienser
Havregrynskugler med kaffe
- 150 gram havregryn - finvalsede, gerne økologiske
- 75 gram flormelis
- 3 teskefulde kakao - svarende til ca. 20 gram
- 1 vaniljestang - eller 2 teskefulde vaniljesukker
- 100 gram smør - blødt
- 50 gram kaffe - må gene være stærk, skal være kold,
- 25 gram marcipan - kan udelades
Havregrynskugler med kokos
- 150 gram havregryn - finvalsede, gerne økologiske
- 75 gram flormelis
- 3 spiseskefulde kakao - svarende til ca. 20 gram
- 1 vaniljestang - eller 2 teskefulde vaniljesukker
- 100 gram smør - blødt
- 50 gram kokosmel
- 30 gram appelsinjuice
Til rulning
- 100 gram kokosmel
Sådan gør du
- Havregryn kommes i en skål sammen med flormelis og kakao og det hele vendes sammen.
- Flæk vaniljestangen på langs, skrab vaniljekornene ud med en skarp kniv og kom dem ned i skålen. Vaniljestangen kan erstattes med to teskefulde vaniljesukker.
- Skær det bløde smør i tern og ælt det ind i de tørre ingredienser. Du kan også sagtens køre massen i en røremaskine.
- Ønskes havregrynskugler med kaffe, tilsættes den nu. Ønskes opskrift med kokos og appelsin, kommes dette ved. Men hold de to opskrifter adskilte, så du enten laver konfektkuglerne med kaffe eller appelsinsaft. En smule rom eller rom-essens passer dog perfekt til dem med kaffe. Prøv også med lidt marcipan i kaffe-versionen.
- Ælt nu "dejen" sammen til en jævn masse. Den starter med at føles meget tør, men hav tålmodighed. Dejen samler sig efterhånden til den rette konsistens. Tilsæt om nødvendigt lidt mere væske i form af enten kaffe eller appelsinsaft. Eller mere havregryn, hvis dejen er for blød.
- Hæld kokosmel i en dyb tallerken.
- Form nu til små havregrynskugler og tril dem i kokosmel. Dup dem gerne let ned i kokosmelet, så det hænger godt fast.
- Læg de lækre konfektkugler i en dåse med låg, der slutter helt tæt.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Tips til opskrifterne
Opbevares på køl i køleskabet i en lukket boks, hvor havregrynskuglerne sagtens kan holde sig i en uges tid.
Havregrynskugler smager bedst, når de er afkølet.
Tilføjelse af vanilje eller kakao
Den ægte vanilje giver havregrynskugler en dejlig smag, men du kan også vælge at erstatte den med vaniljesukker. Brug i stedet to teskefulde vaniljesukker og 70 gram flormelis.
Hvis du ønsker en kraftigere kakaosmag i havregrynskuglerne, kan du tilsætte lidt mere kakao. Smag dig bare frem.
Du kan evt. også vælge at tilsætte lidt rom (eller romessens) til havregrynskuglerne. Baileys eller andre slags likør smager også godt i konfekten.
Historien om havregrynskugler
Vidste du godt, at havregrynskugler blev opfundet under 2. Verdenskrig?
Her var det knappe tider med få madvarer, og derfor skulle man være kreativ i køkkenet.
Opskriften på havregrynskugler optrådte første gang i en bog kaldet "Opfindsomhed i en krisetid", der blev udgivet af Nationaltidende i 1943.
Heldigvis for os viste det sig at være en langtidsholdbar opskrift på julekonfekt, som mange elsker og holder af den dag i dag.
Er du på udkig efter andre nemme opskrifter til julen?
Så tjek vores mange lækre opskrifter på Madens Verden.
Se eksempelvis vores lækre opskrift på æbleskiver eller den himmelsk lækre risalamande. Husk også at bage julens bedste brunkager, vaniljekranse og pebernødder.
Velbekomme!

Lone Mathilde Marie Jørgensen
Hej Holger Laver altid en STOR portion. De forsvinder lynhurtig på mystisk vis til jule klippe-klistre-pyntedage. De er elsket af både store og små.