Her får du min opskrift på havregrynskugler med ægte vanilje. Anvendes bla. som julekonfekt, men de kan spises året rundt. Nemme at lave.
Havregrynskugler hører selvfølgelig julen til, og de er meget nemme at lave. Faktisk så nemme, at ungerne sagtens selv kan kaste sig ud i "bagningen" af denne klassiske julekonfekt.
Den vigtigste ingrediens er selvfølgelig havregryn, og du kan sådan set bruge både de finvalsede og grovvalsede. Alt efter hvad du synes.
Vidste du i øvrigt godt, at havregrynskugler blev opfundet under 2. Verdenskrig?
Her var det knappe tider med mange madvarer, og derfor skulle man være kreativ i køkkenet.
Og opskriften på havregrynskugler optrådte første gang i en bog kaldet "Opfindsomhed i en krisetid", der blev udgivet af Nationaltidende i 1943.
Og kreativt var det da, men det viste sig også at være en langtidsholdbar opskrift på julekonfekt, som mange elsker og holder af den dag i dag.
Opskriften her giver ca. 15 havregrynskugler, men det afhænger selvfølgelig af hvor store du laver dem.
Overskydende julekonfekt opbevares på køl.
Opskrift på havregrynskugler
Havregrynskugler - opskrift på gammeldags konfekt
Tryk på antal stjerner for at bedømme
Gem på din huskeliste her UDSKRIV PINTERESTIngredienser
- 150 gram havregryn gerne økologiske
- 75 gram flormelis
- 1 vaniljestang
- 3 teskefulde kakao svarende til ca.15 gram
- 100 gram smør blødt
- 75 g kokosmel
Sådan gør du
- Kom først flormelis op i en skål.
- Flæk vaniljestangen på langs, og skrab vaniljekornene ud med en skarp kniv.
- Kom dem op i skålen, og mos nu vaniljekornene sammen med flormelis.
- Rør så kakao ud i vaniljekornene, og tilsæt derefter havregryn og blødt smør i små tern. Du kan både anvende finvalsede og grovvalsede havregryn.
- Ælt nu "dejen" sammen til en jævn masse. Den starter med at føles meget tør, men hav tålmodighed. Dejen samler sig efterhånden til den rette konsistens.
- Hæld kokosmel i en dyb tallerken.
- Form nu til små kugler, og tril dem i kokosmel. Dup dem gerne let ned i kokosmel, så det hænger godt fast.
- Læg de lækre havregrynskugler i en dåse med låg, der slutter helt tæt.
Tips
Stil på køl, hvor havregrynskuglerne sagtens kan holde sig i en uges tid.
Så de kan altså godt laves god tid i forvejen.
Varianter
Den ægte vanilje giver havregrynskugler er dejlig smag, men du kan erstatte den med vaniljesukker. Brug i stedet to teskefulde vaniljesukker og 70 gram flormelis.
Hvis du ønsker en kraftigere kakaosmag i havregrynskuglerne, kan du tilsætte lidt mere kakao. Smag dig bare frem.
Du kan også tilsætte lidt rom (eller romessens) til havregrynskuglerne, eller prøv med lidt kaffe.
Og så kan du selvfølgelig bare gange opskriften op, hvis du vil lave en større portion.
Se også disse juleopskrifter på kager:
Kom med din kommentar her