Nougat er en fast bestanddel af julekonfekt. Men den søde masse kan bruges til meget andet. Se, hvad den består af, og hvordan du laver den.
Nougat er en forfinelse af ordet nucatus, som betyder forsynet af nødder. Og det er lige præcis det, nougat er. Den søde masse består nemlig af en masse hasselnødder samt chokolade og sukker.
Vi bruger nougat til vores julekonfekt og kransekager. Salget eksploderer nærmest i december for så at være stabil resten af året.
Men der er mange muligheder, for eksempel kan man lave en nougattærte, som både smager fantastisk og ser flot ud.
Du kan se vores opskrift på nougattærten her:
Nougattærte - opskrift på tærte med nougat
Forskellen på blød og hård nougat
Den bløde nougat er brun og blød. Vi køber den i blokke til at bruge i desserter, is og konfekt, og da den smelter let, kan vi ikke servere den selvstændigt til kaffen.
Den hårde er den franske, hvide nougat, som er baseret på piskede æggehvider og karamelliseret sukker - ofte tilsat hele mandler eller kandiserede frugter.
Vi kan også købe en hård, brun variant, der er baseret på chokolade.
Den vi kender og bruger til jul, hedder wienernougat, og er udelukkende lavet af chokolade, kakaosmør og hasselnødder.
Opskrift på hjemmelavet blød nougat
Hvis du har mod på at lave nougat selv, skal du vide, at det er virkelig let og hurtigt. Du skal bruge: 100 gram hasselnødder, 125 gram mørk chokolade, 65 gram kokosolie, 1 teskefuld vaniljesukker og 2,5 spiseskefuld rørsukker eller farin.
Rist hasselnødderne i 10 minutter i ovnen på 180 grader over- og undervarme. Nu kan du få skindet af ved at gnide på dem.
Smelt chokolade sammen med kokosolie. Blend nødder, vanilje og sukker og bland de to masser sammen. Kom det i en form og sæt det i køleskabet.
Ingredienser og kalorieindhold
Vi har kigget på forskellige produkter for at se, hvilke ingredienser der er i.
Odense Marcipans nougat indeholder: Sukker, 33 procent hasselnødder, kakaosmør, vallepulver, kakaomasse, fedtfattig kakao, emulgator E322 og naturlig vaniljearoma.
Kalorier per 100 gram: 546.
Og en pakke Odense Marcipan Ekstra Nødder indeholder: 45 procent, sukker, kakaosmør, mælkesukker, kakaomasse, emulgator E322 samt naturlig vaniljearoma.
Kalorier per 100 gram: 584.
Irmas Økologisk Hasselnødde-Nougat indeholder: Rørsukker, 38 procent hasselnødder, kakaomasse og kakaosmør. Alt sammen økologisk.
Kalorier per 100 gram: 567.
Og Summerbirds har stort set samme indhold som Irmas. Ingredienserne er også økologiske: Rørsukker, 39 procent haselnødder kakaosmør og kakaomasse.
Kalorier per 100 gram: 604.
Tips til at bruge nougat
Når du skal rulle blød nougat ud for at dekorere en kage, skal du lægge blokken mellem to stykker film, ellers er det umuligt at få den flade massen af køkkenbordet.
En lynhurtig dessertis er vaniljeis blandet hurtigt sammen med nougat, så man kan se de to forskellige farver i isen.
Hvis du skal smelte nougaten, skal det gøres i et vandbad, og der må ikke komme en eneste dråbe vand ned i nougatmassen, så gryner den.
Her er opskriften på en rigtig lækkerbisken: