Madens Verden har lavet en smagstest af mørk chokolade og testet 13 forskellige slags. Se her hvad forskellen er og hvilken, der er testvinder.
I denne smagstest af mørk chokolade, har Madens Verden testet 13 forskellige slags mørk chokolade.
Der er en kæmpe forskel på prisen på mørk chokolade. De billigste koster ned til 7,50 kroner for 100 gram chokolade, mens de dyreste når op på 44 kroner for samme mængde. Du kan altså få næsten 6 gange så meget af den billige chokolade i forhold til den dyreste!
Så hvad får du for de ekstra penge, og er det det værd?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har lavet en smagstest af mørk chokolade og testet 13 forskellige slags, for at finde ud af, hvad forskellen er, og hvilken der smager bedst.
Den gode smag af chokolade
Generelt karakteriseres en god chokolade som en chokolade med et lavt sukkerindhold, mindst 50 procent kakao, at den ikke indeholder andre fedtstoffer end kakaosmør, og at der bruges ægte vanilje (altså ikke fra aroma).
Men hvad med smagen?
Hvordan en god chokolade skal smage, er på mange måder individuelt. Jeg synes ikke, at en mørk chokolade skal være for sød. Vil jeg have sød chokolade, vælger jeg en mælkechokolade eller den endnu sødere hvide chokolade. En mørk chokolade må gerne have en god kraftig smag af kakao, og en god balance mellem syrlighed og bitterhed - og gerne frugtige noter fra kakaobønnen. Konsistensen skal være cremet og den skal smelte i munden, og ikke blive grynet som den kan blive i nogle tilfælde med chokolade med et meget højt kakaoindhold.
Chokoladen er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur på chokoladen i munden.
Ud fra den samlede bedømmelse er chokoladerne blevet inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Smagstest af mørk chokolade
I denne smagstest af mørk chokolade indeholder alle varianter grundingredienserne kakaomasse, kakaosmør og sukker. Er der tilsat andet, fremgår det ud for hver enkelt produkt.
Her er chokoladernes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste.
* * * * *
Green & Black's dark chokolate
Testvinder! Vinderen af denne smagstest med den højeste bedømmelse. Den har en kompleks, fyldig og frisk smag med god balance i syrlighed og bitterhed. En smagsbombe med god chokoladesmag, frugtige noter og lækker konsistens.
Økologisk med 70 % kakaoindhold. Pris 100 gram: 32 kr.
Andre indholdsstoffer: Vaniljeekstrakt.
* * * *
Øgo økologisk mørk chokolade
Denne chokolade har en god og ren chokoladesmag. Den er godt afstemt i syrlighed og bitterhed, men er ikke så kompleks som testvinderen. En rigtig god chokolade til prisen.
Økologisk med 70 % kakaoindhold. Pris 100 gram: 15 kr.
Andre indholdsstoffer: Emulgator (E322), vaniljeekstrakt.
* * * *
Björnsted ecuador dark
Denne chokolade har en høj syrlighed og bitterhed og en kraftig chokoladesmag. Den høje bitterhed og kraftige smag gør, at man kan nøjes med færre stykker og stadig blive sansemæssigt mættet.
Økologisk med 70 % kakaoindhold. Pris 100 gram: 20 kr.
Andre indholdsstoffer: Ingen.
* * * *
Irmas økologisk mørk chokolade
Denne chokolade er syrlig, let bitter og med mellem sødme. Den er mere ren og afdæmpet i smagen, men stadig rigtig godt afbalanceret.
Økologisk med 70 % kakaoindhold. Pris 100 gram: 19 kr.
Andre indholdsstoffer: Bourbon vanilje.
* * *
Amaro økologisk mørk chokolade
Denne chokolade er syrlig og frugtig, men ikke så kompleks som testvinderen. Den har en mildere chokoladesmag, og er mere ren i sin syrlighed og bitterhed.
Økologisk med 72 % kakaoindhold. Pris 100 gram: 15 kr.
Andre indholdsstoffer: Bourbon vanilje.
* * *
Lindt excellence dark
Denne chokolade har en lækker kraftig og kompleks smag med frugtige noter og god balance. Desværre er mundfølelsen ikke rar. Konsistensen er tør, og den mangler den lækre cremethed.
70 % kakaoindhold. Pris 100 gram: 26 kr.
Andre indholdsstoffer: Vanilje.
* *
Rema 1000 mørk chokolade 72 %
Denne chokolade er ikke så kraftig i chokoladesmagen, og er overordnet lidt kedelig. Den har lidt syrlig og frugtig smag med mellem bitterhed og lav-mellem sødme, men det virker ikke afbalanceret.
72 % kakaoindhold. Pris 100 gram: 10 kr.
Andre indholdsstoffer: Emulgator (E322), naturlig vaniljearoma.
* *
Morten Heiberg mørk chokolade
Testens dyreste chokolade! Desværre lever smagen ikke op til den høje pris. Smagen er meget svag, og den virker tør og kedelig i munden. Den skulle ellers ifølge etiketten være lavet på nogle af de fineste kakaobønner i verden.
Økologisk med 70 % kakaoindhold. Pris 100 gram: 44 kr.
Andre indholdsstoffer: Ingen.
* *
Queen's choice mørk chokolade
Denne chokolade virker støvet, og har en meget ensporet smag. Den har meget lav syrlighed og ingen frugtighed og er domineret af en bitter smag. Den mangler balance og virker udtørrende i munden.
72 % kakaoindhold. Pris 100 gram: 13,50 kr.
Andre indholdsstoffer: Vaniljearoma.
* *
Rema 1000 mørk chokolade
Denne chokolade har kun et kakaoindhold på 48 procent, og det kan smages! Den er svag i chokoladesmagen, men har en høj sødme og smager næsten som mælkechokolade. Den mangler syrlighed og bitterhed.
48 % kakaoindhold (selvom der står mindst 50 % på emballagen!).
Pris 100 gram: 7,50 kr.
Andre indholdsstoffer: Emulgator (E322), vaniljearoma.
* *
Premieur dark 72 %
Denne chokolade er meget sød, og har en svag chokoladesmag. Den virker kedelig og hengemt i smagen og mangler både syrlighed og bitterhed. Samtidig virker den tør i munden.
72 % kakaoindhold. Pris 100 gram: 13,50 kr.
Andre indholdsstoffer: Emulgator (E322), vaniljearoma.
* *
Carletti mørk kæmpeplade
Denne chokolade har et kakaoindhold på 45 procent og indeholder sødmælkspulver. Den er ekstrem sød og har en næsten karamelagtig smag. Smagen af chokolade forsvinder helt. Vælg ikke denne, hvis du forventer en smag af mørk chokolade.
45 % kakaoindhold. Pris 100 gram: 12,50 kr.
Andre indholdsstoffer: Sødmælkspulver, emulgator (solsikkelecitiner).
*
Choko Bella dark chocolate
Den lavest vurderede chokolade i denne test er også den billigste. Den har et kakaoindhold på 50 %, og er ekstrem sød i smagen. Den har en støvet og hengemt, næsten metallisk smag, og den er svær at genkende som en mørk chokolade.
50 % kakaoindhold. Pris 100 gram: 7,50 kr.
Andre indholdsstoffer: Emulgator (E322), vaniljearoma.
Samlet resultat
Der lige så stor forskel på smagen af de 13 chokolader, som der er på prisen. Nogle er meget ensporet søde med en meget svag chokoladesmag, mens andre er en bombe af forskellige smagsindtryk som testvinderen Green & Black's organic Dark chocolate, der har en lækker, kompleks, fyldig og frisk smag og en dejlig cremet konsistens.
Umiddelbart hænger pris og smag sammen. I hvert fald kan du ikke regne med at få en stor smagsoplevelse, hvis du vælger de helt billige varianter. Men stol heller ikke blindt på, at dyrest er bedst. Den dyreste variant, Irmas Morten Heiberg økologisk mørk chokolade til 44 kroner for 100 gram, får en bedømmelse under middel, da den er tør og ikke har meget smag.
Ingen smag i chokolader med lavt kakaoindhold
Sammenlignet med chokolader med et kakaoindhold omkring 70 procent, er der en tydelig smagsforskel på varianterne med omkring 50 procent kakaoindhold: Choko Bella Dark chocolate, Carletti mørk kæmpeplade og Rema 1000 Mørk chokolade. De er alle domineret af en meget sød smag fra det høje sukkerindhold, mens de næsten ingen chokoladesmag, syrlighed og bitterhed har. Man kunne kalde dem for børnechokolader, da børn ofte ikke har lært at elske den bitre smag endnu. En kedelig smagsoplevelse i min optik, der ikke har meget at gøre med mørk chokolade.
Testvinder fra 2017 får middel bedømmelse
Lindt excellence dark har tilbage i 2017 vundet smagstesten i Forbrugerrådet Tænk. I denne smagstest af mørk chokolade får den dog kun en middel bedømmelse, da konsistensen trækker den ned. Den har ellers en meget lækker og kompleks smag, men konsistensen er tør, og den mangler den lækre cremethed.
De bedste chokolader er økologiske
Et interessant fund er, at de fem chokolader, der får den bedste bedømmelse, alle er økologiske. Og kun en enkelt indeholder emulgator (Øgo økologisk mørk chokolade). Der er ellers tilsat emulgator til 5 ud af 7 af de dårligst vurderede varianter. Der ser også ud til at være en sammenhæng mellem hvilken type vanilje, der er brugt og den samlede bedømmelse: De dårligst vurderede chokolader med vanilje tilsat, indeholder alle vanilje fra aroma, mens de bedst vurderede indeholder vanilje fra ekstrakt (og dermed ikke aroma).
Den generelle karakterisering af en god chokolade nævnt øverst i artiklen, ser altså ud til at holde stik. Det kan smages hvor højt kakaoindholdet er, og om der er brugt ægte vanilje!
Smag dig frem til din yndlingsvariant
Hvilken chokolade du skal vælge, afhænger selvfølgelig af, hvad du skal bruge den til. Jeg har taget udgangspunkt i en chokolade, der vil være god at spise i sig selv, for eksempel til kaffen. Her kan jeg godt lide, at chokoladen har en kraftig smag af kakao, samt en god syrlighed og frugtighed. Skal du bruge chokoladen i en kage eller til en kop varm chokolade, kan det dog være andre egenskaber, du skal gå efter. Tænk derfor over, hvad du skal bruge chokoladen til og vælg chokolade efter det. En meget sød chokolade i en meget sød kage, vil måske forsvinde i smagen.
Og husk, at smag er subjektivt, så smag dig frem og find din egen yndlingsvariant.
Sådan har vi gjort
Vi har testet mørk chokolade, der kan købes i almindelige supermarkeder. Vi har primært gået efter et kakaoindhold på omkring 70 procent, men har dog valgt nogle enkelte med lavere kakaoprocent, da det er nogle af de varianter, der nemt kan ende i indkøbskurven, hvis du skal købe mørk chokolade. De er nemlig billige, og der står ikke andet på forsiden, end at det er mørk chokolade. Det er kun, hvis du ser på ingredienslisten på bagsiden, at du kan se, at kakaoprocenten ligger omkring 50.
Chokoladen er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. Chokoladerne fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver chokolade, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Chokoladen blev vurderet ud fra følgende egenskaber: Sødme, syrlighed, bitterhed, frugtighed, chokoladesmag og mundfølelse (smeltbarhed og cremethed).
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Læs mere om chokolade her
Er chokolade sundt? Viden, fakta og ekspertens ord
Ruby chokolade - pink, syrlig og nyeste chokoladeart
Mørk chokolade mætter mere end mælkechokolade
Din vurdering
-
Smagstest af mørk chokolade
Stem her
( stemmer)
Comments
No Comments